Wat

Je kan genieten van geluksplekken in een stad of buurt waar je woont of waar je als toerist naartoe trekt.

illu2

Geluksplekken zijn plekken die extra bijdragen aan ons geluk. Omdat ze een teken zijn van iets wat ons gelukkig maakt (dankbaarheid, schoonheid, harmonie, moed, passie …) of omdat ze een speciaal verhaal vertellen. Ontdek ze en laat je verwonderen. Ze zullen herkenbaar zijn aan het logo

logo

De plekken zijn genomineerd door de inwoners zelf. Op sommige plekken zijn buurtbewoners ook bereid om met jou te praten over de plek en over geluk. Deze mensen zullen herkenbaar zijn aan de sticker op hun huis of aan de pin die ze dragen. Spreek hen aan.

illu6

Neem tijd voor een geluksplek. Op elke plek word je uitgenodigd om “iets te doen”. Dat is belangrijk. Neem op een stilteplek bijvoorbeeld echt de tijd om even stil te zijn en neem op een ontmoetingsplek de kans om mensen te ontmoeten. De tips zijn kleine geluksinterventies. Onderzoek aan de Universiteit van Leuven toont aan dat we daar ook een beetje gelukkiger van kunnen worden. De tips lézen alleen volstaat niet. Je zal ook niet afvallen van alleen maar boeken over diëten te lezen. Kleine positieve interventies kunnen ons geluk versterken. Beleef er vooral ook plezier aan.

Op onze zoektocht naar geluk worden inwoners even toeristen en toeristen worden inwoners. We kijken op een andere manier naar dezelfde werkelijkheid. De plek waar we geboren zijn of wonen, bepaalt voor een groot deel ons geluk. De manier waarop we ernaar kijken en naar leren kijken, kan dat gevoel nog versterken. Zo verbinden en versterken deze plekken ons.

Weldra zullen verschillende steden en gemeenten geluksplekken aanbieden. Ze maken deel uit van het wereldwijde netwerk HAP SPOTS www.hapspots.org. Dat wordt gecoördineerd door De Ambassade van Geluk, een initiatief van Leo Bormans, auteur van The World Book of Happiness en Ambassadeur van Geluk en Levenskwaliteit.

illu3

Misschien bots je toevallig op één plek? Misschien ga je op zoek naar alle plekken in één stad of in andere steden.

In Hasselt kan je in groep op drie plekken ook speciale workshops volgen o.l.v. een gelukscoach. Eentje is specifiek gericht op families met kinderen. Meer dan 70 inwoners meldden zich voor de opleiding om zo’n coach te worden.

Geluksplekken zijn spiegels en vensters. Spiegels voor aandacht en reflectie, vensters om onze blik te verruimen en om ons te stimuleren in actie te komen. Welke basisgevoelens uit het algemeen geluksonderzoek zijn in de geluksplekken terug te vinden?

18 pijlers van geluk

9 spiegels

 1. Waardering van schoonheid, eenvoud en uitmuntendheid
 2. Dankbaarheid, voor anderen en voor het leven zelf
 3. Tevredenheid, aanvaarding
 4. Emoties, liefde, gevoel, expressie
 5. Moed, veerkracht
 6. Zingeving, betekenis, spiritualiteit, stilte, harmonie
 7. Rechtvaardigheid, eerlijkheid
 8. Bescheidenheid, discretie, voorzichtigheid, nederigheid
 9. Vergevingsgezindheid, genade, mildheid

9 vensters

 1. Verwondering, nieuwsgierigheid, leergierigheid, interesse, open geest
 2. Relaties, vrienden, familie, andere mensen, gemeenschap
 3. Geven, delen, vrijwilligerswerk
 4. Gezondheid, fysisch en mentaal, welzijn
 5. Vreugde, humor, spel, plezier
 6. Passie, enthousiasme
 7. Hoop, optimisme
 8. Doelen, perspectief, actie, ondernemen
 9. Vrijheid, persoonlijke keuzes, verantwoordelijkheid, actief burgerschap

Op de pijlers van geluk (zoals ontwikkeld door The London School of Economics) zijn ook de drie voorleesboeken “Geluk voor Kinderen” gebouwd: tien verhalen rond tien pijlers van geluk, vriendschap en hoop. Met vragen en tips die kunnen leiden tot reflectie en actie. Ontdek er alles over op www.degeluksvogels.com

In de steden Hasselt (B), Roerdalen (NL), Wassenberg (D), Eindhoven (NL), Schagen (NL) en Tilburg (NL) vind je aparte circuits, brochures, borden, workshops enz.

Geef een reactie