De reuze ligstoelen in het zand van Kattenbos

Adres

Zandstraat, 3920 Lommel, België (startplaats en parkeerruimte). (Gratis)

De Plek

Al eens stil gestaan bij “zand”? Aarde is één van de vier oerelementen en zand is een van de meest voorkomende natuurlijke stoffen. Je kan er in schrijven en in bijten. Je kan er je kop insteken en als we iets willen vergeven en vergeten: zand erover. Ontdek het zand en het heidelandschap van Kattenbos. Vertrek voor een wandeling van anderhalf uur aan de parking Zandstraat, vlakbij brasserie “De Vijf Linden”. Onderweg zijn er zes belevingspunten. Neem het groen aangeduide pad links het bos in, langs de Wandelende Duinen. Even verder ligt de Witte Schat: een aanlegsteigertje in een hoefijzervormig meertje. Neem er je tijd. Even verder verlaat je het groene pad. Vanaf nu volg je het “10.000 Stappen Pad” naar links. Je komt langs een zitkuil om je hoofd tussen de heide te steken en langs de goed verstopte nachtzwaluw. Door op één bepaalde plek te gaan staan kan je het geluid dat ze maakt activeren. Het klinkt als een paddenkoor over de heide.

De Tip

Volg het 10.000 stappen pad verder tot aan de “Bellaing”. Daar ontdek je goed verscholen in het bos twee grote houten ligstoelen. Ga in de stoelen liggen. Kijk naar de wolken. Luister hoe hout spreekt voor het breekt. Welke andere geluiden hoor je nog? Zwijg en geniet minstens een kwartiertje van dit krakend bos. Keer daarna op je stappen terug tot aan de grote heidevlakte. Steek die nu dwars over en volg daarna het groene pad naar links tot aan de parking. Onderweg houd je nog even halt bij een uitgelezen plekje om naar de sterren te kijken. Daarna wandel je nog onder een gevlochten kunstwerk in de bomen. Welk woord onthoud je van deze verkenningstocht? Schrijf het in het zand.

Pijlers van geluk

, , ,

Extra

Nog meer zand? De Sahara! Een zandvlakte van bijna 200 ha met mooie vergezichten. De vijvers zijn er ontstaan door zandwinning. Neem er foto’s en laat je vrienden raden in welk land je bent geweest. Er zijn wandelingen uitgestippeld vanaf de evenementenhal De Soeverein (Speelpleinstraat 10). In het Glazen Huis op het marktplein (Dorp 14) volg je de kunstzinnige weg van zand naar glas. Aan het marktplein ligt café De Kroon, dat door de lezers van Het Belang van Limburg werd verkozen tot gezelligste volkscafé van Vlaanderen (Molse Kiezel 2). Het ligt er al meer dan honderd jaar zichzelf te wezen.

De tuin van heden

Adres

De Tuinen van Hoegaarden, Houtmarkt 1, Hoegaarden, België www.detuinenvanhoegaarden.be. Iedere dag open van zonsopgang tot zonsondergang (Gratis)

De Plek

Dit Kapittelpark werd al door een gravin aangelegd in het jaar 980. Het kende een bewogen geschiedenis die precies 1000 jaar na de stichting van het Kapittel (in 1980) eindigde toen de laatste eigenaar vermoord werd door … de tuinman. Zo kwam het in het bezit van de gemeente die het in erfpacht heeft gegeven aan de VZW Tuinen van Hoegaarden. Zij hebben er een heel bijzondere verzameling van meer dan 20 tuinsoorten van gemaakt: van bloemen en pioenen tot hagen en schaduwtuinen in een park van stilte.

De Tip

Het onderdeel “De Tuin van hEden” presenteert zich als een eigentijds groenparadijs. Het Vlaams Centrum voor Agro- en Visserijmarketing schreef in 1997 een wedstrijd uit onder tuin- en landschapsarchitecten om een tuin te ontwerpen die iedereen kan aanspreken. Dit ontwerp heeft de wedstrijd gewonnen. Wat betekent een tuin voor jou? Welke tuin in deze verzameling spreekt jou het meest aan? Tuinen hebben veel met geluk en optimisme te maken. In het meesterwerk “Candide, ou l’optimisme” (1759) neemt de Franse schrijver Voltaire de filosofie van Leibniz “we leven in de beste van alle mogelijke werelden” serieus op de korrel. Na omzwervingen door de vreselijkste ervaringen eindigt het zachtaardige hoofdpersonage Candide met de beroemde zin: “Et maintenant je vais cultiver mon petit jardin / En nu ga ik mijn eigen tuintje onderhouden”. Wat betekent deze zin voor jou, in je zoektocht naar geluk?

Pijlers van geluk

, , ,

Extra

Je kan vrijwilligerswerk doen in deze tuin en samen met de andere tuinmannen en –vrouwen je kennis van tuinen verfijnen. In ruil krijg je een rijkelijk plantenpakket. Er zijn verschillende groepsrondleidingen mogelijk (o.a. over kringlooptuinieren, kruiden, openbaar groen of een gespecialiseerde wandeling met de hoofdtuinman). In het Kapittelhuis (18de eeuw) verbleven 12 kanunniken die de Gregoriaanse zangen in de vlakbij gelegen Sint-Gorgoniuskerk verzorgden. Nu kan je er in alle rust iets eten of drinken, met zicht op de tuinen.