Groot Geluk in Oom Samie se winkel

Adres

Dorp Street 84, Stellenbosch, Zuid-Afrika

De Plek

Haal alvast een fles Zuid-Afrikaanse wijn in huis met namen als Groot Geluk, Veel Geluk of Altyd Geluk. Deze wijnen zijn overal in België en Nederland te koop en halen door hun naam alleen al het onderwerp “geluk” naar de tafel. Ze worden gemaakt door een samenwerkingsverband van lokale wijnboeren in de omgeving van de stad Stellenbosch. Een rondrit, wandelingen en proeverijen in deze wijnstreek geven je een zalig gevoel.

De Tip

Loop binnen in de winkel van Oom Samie aan de Dorpsstraat van Stellenbosch (Zuid-Afrika), ooit begonnen als ruilhandel en sinds 1904 onveranderd gebleven. Vermoedelijk ligt er niets dat je echt nodig hebt en toch kan je er makkelijk een uur blijven rondhangen. Het onderscheid tussen een winkel en een levend museum vervaagt hier. De ideale plek om even stil te staan bij ons consumptiepatroon. Wat kopen we dat we echt nodig hebben? Wat vind ik leuk genoeg om gewoon te “hebben”? Wat is de prijs en wat is de waarde?

Pijlers van geluk

, , ,

Extra

De Traag Markt in Stellenbosch (Oude Libertas Road) is de voorloper van slow-food en slow-markets. Traag wandelen, kijken en proeven van wat zo anders smaakt als thuis.

Zeevruchten op het Belle Epoque strand

Adres

Esplanade Géneral Leclerc, Mers-les-Bains, Noord-Frankrijk

De Plek

Meer dan 300 villa’s in kleurrijke Art Nouveau en Art Deco schitteren aan het strand van het Picardische Mers-les-Bains. Houten en ijzeren balkons met soepele vormen, een feest van email, mozaïeken, erkers, gekleurde voorgevels en de meest fantasierijke ornamenten.

De Tip

Elk jaar wordt op het keienstrand zelf een groot, tijdelijk restaurant opgetrokken: Les Mouettes. Je kan er terecht van april tot september. Het lijkt op een zomerse fata morgana. In de winter is het verdwenen. Daar op het strand de verse gemengde zeevruchten eten: mosselen, oesters, coquilles, garnalen en langoustines, terwijl de golven ruisen en met het uitzicht op de krijtrotsen en de vuurtoren van Le Tréport. Dat is genieten.

Pijlers van geluk

, , ,

Extra

Iets meer naar het noorden vind je in Bois de Cise een al even verrassende, bonte verzameling 19de eeuwse villa’s tussen de bomen op de rotsen. Met een uniek zicht op zee.

Zwemmen in nostalgie

Adres

Oostelijk zwembad, Gerdesiaweg, Rotterdam, Nederland (Toegangsgeld)

De Plek

Het Oostelijk Zwembad is het mooiste en oudste zwembad van Rotterdam. Het dateert van 1932 en ging na een grondige restauratie in 2014 weer open. Het is in zijn oude luister hersteld, inclusief de zestig soorten tegeltjes uit de Balkan, de glazen bouwstenen en de houten kleedhokjes.

De Tip

Dankzij het actiehormoon dopamine voel je je goed, zelfzeker en kun je genieten. Het vermindert je stress en verhoogt je weerstand. Deze neurotransmitter wordt ook wel een gelukshormoon genoemd. Je kan het o.a. opwekken door zintuiglijke ervaringen en een sport als zwemmen. Als je dat bovendien in een nostalgisch mooi kader kan doen als het Oostelijk Zwembad, geniet je extra. Kom als een prins(es) van de omgaande galerij via de monumentale trap naar het water. Zwem op je rug door het L-vormige zwembad en geniet van de lichtinval door de historische glazen kap.

Pijlers van geluk

, , ,

Extra

Ook andere “duursporten” stimuleren de aanmaak van dopamine: hardlopen, joggen, skiën, dansen, wandelen … Vanaf 12 minuten dergelijke activiteiten begin je het effect al te voelen. Waarop wacht je?

Het oor van Noach

Adres

Klankenbos, Domein Dommelhof, Toekomstlaan 5, Neerpelt, België www.musica.be (Gratis)

De Plek

Prikkel je oren en geef je ogen de kost in het Klankenbos, de grootste permanente klankkunstcollectie in Europa. Spits je oren voor de zingende vijvers, de vibrerende stoelen, Radio Forest, een ondergrondse kubus vol stilte, de binnenkant van een reusachtige windfluit, de kanariestudio, het versterkt geluid van een specht of van ruisende berkenbladeren.

De Tip

Kan je een blad horen vallen in het water? Zoals de naald van een platenspeler de groef van een langspeelplaat volgt, tast de indrukwekkende klankinstallatie ‘Het oor van Noach’ met een houten schuit het stromend water van de rivier De Dommel af. Hoe hoger het water staat, hoe dieper het oor buigt. Met een lange geknikte arm mondt de installatie op de oever uit in een grote trompet. Zo krijgt elk geluid een enorme megafoon. Luister naar elk detail en naar het verglijden van de tijd.

Pijlers van geluk

, , ,

Extra

Download gratis de Klankenboscatalogus of boek een rondleiding. Elke eerste zondagnamiddag van de maand zijn er gidsen voor rondleidingen en speciale tochten met individuele tablets. Een extraatje zijn de mp3-spelers die je muzikaal rondleiden in het Museum voor Muziekinstrumenten in de voormalige herberg Scherpe Steen in het centrum van Peer (Scherpe Steenstraat 2). (Reserveren).

Spelen in Lierke Plezierke

Adres

Stadspark, Netelaan, Lier, België (Gratis)

De Plek

Het lieflijk stadje Lier kreeg van een van zijn beroemdste inwoners, de volksschrijver Felix Timmermans, de naam “Lierke Plezierke”. Het ligt aan de samenvloeiïng van de Grote en de Kleine Nete. Aan de  patroonheilige Sint-Gummarus (7de eeuw) wordt het wonder toegeschreven dat hij met zijn riem een gebroken boom weer aan elkaar kreeg en deed groeien. Naar verluidt beschermt hij tegen alle breuken, zelfs echtbreuken. Het stadspark is een gezellige plek met witte romantische bruggetjes en een ruime lig- en picknickweide aan de Netedijk.

De Tip

Sinds 2014 vind je in het Stadspark een van de mooiste stadsspeeltuinen van het land. Hij is opgedeeld in twee zones. Vanaf zes jaar kan je er in grote torens klimmen en klauteren op het uitdagend, omringend parcours. Kleinere kinderen halen hun hartje op in de zandbakken en bij de zandtafels, korter bij het terras. Het terrein wordt in prima staat gehouden door “Werk op Maat” waarin mensen aan de slag kunnen die het moeilijk hebben op de arbeidsmarkt. Als je te oud bent voor de speeltuin zelf, beleef je waarschijnlijk ook al plezier aan het observeren van de creativiteit van spelende kinderen. “Homo Ludens” is een mensbeeld waarin we de mens eerst en vooral als een spelend wezen bekijken (tegenover “Homo Faber”: de mens is gemaakt om te maken en te werken). Misschien maakt werken ons gelukkig, maar spelen zeker en vast. Laat de computerspelletjes even staan en trek bijvoorbeeld naar een leuke speeltuin. Kinderen spelen uit puur plezier maar vaak leren ze al spelend ook noodzakelijke vaardigheden. Al is het maar: stap voor stap grenzen verleggen en omgaan met andere kinderen. Hoeveel “spelende mens” zit er in jou? Haal het eruit.

Pijlers van geluk

, , ,

Extra

Kindvriendelijker dan ’t Koffiehuisje kan je het moeilijk bedenken. Kleurrijk ingericht, fair-trade hapjes en drankjes. Er is zelfs een echte speeltuinbibliotheek. Ouders kunnen er de krant lezen en krijgen op het terras fleecedekentjes voor als zij het kouder hebben dan hun spelende kroost. Met de vrijwilligers van de  “De Moedige Bootvissers” kan je in de weekends van april tot oktober  met oude palingschuitjes een boottochtje maken op de Binnennete (40 minuten) en zo de stad vanop het water ontdekken:  www.bootjevareninlier.be

Het mannetje op de ladder

Adres

Fondation Folon in de hoeve van het Kasteel van Terhulpen (La Hulpe), Drève de la Ramée 6, 1310 Terhulpen, België www.fondationfolon.be (Park gratis. Toegangsgeld voor museum.)

De Plek

Als je zijn postzegels, affiches en beelden ziet herken je zijn stijl meteen. Jean-Michel Folon (1934-2005) is een van de grote Belgische kunstenaars. Zijn werk is een wonder van eenvoud in het zogeheten “vijfde seizoen”: dat van verbeelding en poëzie. Hij illustreerde tijdschriften en boeken in heel de wereld o.a. de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens. Je wandelt letterlijk door zijn werk en zijn dromen in het magische museum dat aan hem is gewijd. Je vindt het verscholen in een hoek van het glooiend kasteelpark van de voormalige (rijke en filantropische familie) Solvay.

De Tip

Wacht aan de ingang tot het grote boek letterlijk open gaat. Daar stap je naar binnen en duik je van de ene kleine verrassing in de andere. Op zolder zie je in een gedetailleerde video hoe zo’n aquarel precies ontstaat. Als je uiteindelijk door een reconstructie van zijn atelier bent, kom je in een kleine donkere ruimte waar één van de typische figuurtjes van Folon iets heel moois doet met een ladder. Ga daarna buiten op een bankje zitten of op het terras van brasserie Homme Bleu. Maak op een bierkaartje zelf een kleine schets waarop je jezelf op een ladder tekent: waar ga je naar toe en wat zijn de stappen daar naartoe?

Pijlers van geluk

, , ,

Extra

Een magische zonsondergang. Het kasteelpark (220 ha) is een paradijs dat aansluit bij het Zoniënwoud, met beukendreven als kathedralen en meer dan honderd soorten rododendrons. Ga op het kasteelterras staan en kijk westwaarts naar de 36 meter hoge obelisk 800 meter verder. Daar staat een vergulde zonneschijf op met een diameter van 4,5 meter. Bij het begin van de lente en de herfst valt de zonsondergang hier precies samen met deze namaakzon. Een verbluffend effect. De schijnbare diameter van deze zon is 20 boogminuten, die van de echte zon 31.

De clown met het masker en het zwaard

Adres

Luchtvaartsquare, Brussel, België (Gratis)

De Plek

Er zijn maar weinig standbeelden voor een clown gemaakt. In Brussel staat de uitzondering: de witte clown Pierrot aan de Luchtvaartsquare in de buurt van het Zuidstation. Het grote beeld is pas gerestaureerd. Het typetje komt uit de Commedia dell’arte, waar hij Pedrolino heet. Hij is naïef, charmant en trouw. Hij staat tegenover de domme clown August en vecht met Arlecchino voor de liefde van een vrouw. De dik aangezette zwarte traan duidt op zijn sterke emotionele kant.

De Tip

Ga voor het beeld staan. Welke rol speelt humor in jouw leven? Waar moet jij zoal mee lachen? En waar kan je helemaal niet mee lachen? Wie breng jij soms aan het lachen en hoe doe je dat? Wat kan je doen om meer humor in je leven te brengen? Kijk nog eens naar het beeld. De clown heeft een masker en een zwaard vast. Achter welk masker verschuil jij je graag? En met welke wapens ga je meestal de strijd aan? Voor welke mens in jouw leven zou je nog wel eens een standbeeld willen oprichten? Hoe zou dat eruit zien?

Pijlers van geluk

, , ,

Extra

Dit beeld is een van de weinige beelden ter wereld opgedragen aan de foorreizigers. Zij hebben er na de eerste wereldoorlog de fondsen voor verzameld om hun gesneuvelde collega’s mee te herdenken. Vandaar het masker en het zwaard. Koning Albert I huldigde het beeld in in 1924. Sindsdien komen de foorreizigers er elk jaar samen bij het begin van Brussel kermis. Dat evenement begint in deze buurt rond de nationale feestdag op 21 juli en strekt zich uit over meer dan 1 kilometer. Amuseer je.