De geluksformule op het Doelenplein

Adres

Doelenplein, Delft, Nederland (Gratis)

De Plek

Het Doelenplein geeft je een zuidelijk vakantiegevoel: kuierende en fietsende mensen, fluitende vogels in de bomen, geroezemoes van de genietende borrelaars op het terras. Het water kabbelt aan je voeten voorbij in de historische gracht. Formuleer op dit Doelenplein drie kleine of grote doelen die jij in je leven nog wilt realiseren, op korte of lange termijn. Pik drie elementen uit het plein (een huis, een detail, een boom …) die symbool staan voor jouw doelen.

De Tip

Dit is de ideale plek om via het stratenplan een geluksformule toe te passen. Die luidt “Doelen + Lef = Fortuin”. Fortuna is de Romeinse godin die je toelacht als je gelukkig bent. Fortuin vind je door je doelen met lef aan te pakken. Neem op het Doelenplein even de tijd voor een drankje op het leuke terras dat door de universiteitsstudenten van de stad is verkozen tot het beste terras van de stad: Café Lef. Ook binnen ademt de plek veel sfeer uit met lage banken en spiegels aan de wand. Ga voor elk van je geformuleerde doelen na, hoe je ze stap voor stap kunt realiseren door sterke eigenschappen van jezelf te gebruiken én daar een portie lef aan toe te voegen. Wandel daarna rustig door de aanpalende Fortuinstraat, met aan de ene kant arbeidershuisjes en aan de andere kant een statig pand. Het straatje loopt uit op een brede gracht. Ga daar even onder een boom zitten en bekijk het gelukkige leven op het water. Stel je  je leven even voor zoals het er uit zou zien als je een of meer van je doelen hebt gerealiseerd. Ga ervoor!

Pijlers van geluk

, , ,

Extra

Pik op het Doelenplein een warme film mee in het gespecialiseerde, niet-commerciële Filmhuis Lumen. Het is de uitgelezen plek voor cinema uit allerlei landen, met diverse verteltradities en eigen beeldculturen. Voor films over sociale of historische achtergronden die elders niet zo belicht worden. Pure cinema. www.filmhuis-lumen.nl

Het mannetje op de ladder

Adres

Fondation Folon in de hoeve van het Kasteel van Terhulpen (La Hulpe), Drève de la Ramée 6, 1310 Terhulpen, België www.fondationfolon.be (Park gratis. Toegangsgeld voor museum.)

De Plek

Als je zijn postzegels, affiches en beelden ziet herken je zijn stijl meteen. Jean-Michel Folon (1934-2005) is een van de grote Belgische kunstenaars. Zijn werk is een wonder van eenvoud in het zogeheten “vijfde seizoen”: dat van verbeelding en poëzie. Hij illustreerde tijdschriften en boeken in heel de wereld o.a. de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens. Je wandelt letterlijk door zijn werk en zijn dromen in het magische museum dat aan hem is gewijd. Je vindt het verscholen in een hoek van het glooiend kasteelpark van de voormalige (rijke en filantropische familie) Solvay.

De Tip

Wacht aan de ingang tot het grote boek letterlijk open gaat. Daar stap je naar binnen en duik je van de ene kleine verrassing in de andere. Op zolder zie je in een gedetailleerde video hoe zo’n aquarel precies ontstaat. Als je uiteindelijk door een reconstructie van zijn atelier bent, kom je in een kleine donkere ruimte waar één van de typische figuurtjes van Folon iets heel moois doet met een ladder. Ga daarna buiten op een bankje zitten of op het terras van brasserie Homme Bleu. Maak op een bierkaartje zelf een kleine schets waarop je jezelf op een ladder tekent: waar ga je naar toe en wat zijn de stappen daar naartoe?

Pijlers van geluk

, , ,

Extra

Een magische zonsondergang. Het kasteelpark (220 ha) is een paradijs dat aansluit bij het Zoniënwoud, met beukendreven als kathedralen en meer dan honderd soorten rododendrons. Ga op het kasteelterras staan en kijk westwaarts naar de 36 meter hoge obelisk 800 meter verder. Daar staat een vergulde zonneschijf op met een diameter van 4,5 meter. Bij het begin van de lente en de herfst valt de zonsondergang hier precies samen met deze namaakzon. Een verbluffend effect. De schijnbare diameter van deze zon is 20 boogminuten, die van de echte zon 31.

De oversteek van de veerman

Adres

Bazel (Koningin Astridplen 17) en Kruibeke (Scheldelei), België. (Gratis)

De Plek

Bazel werd genomineerd tot een van de mooiste dorpen van Vlaanderen. Ontdek zelf waarom. Wandel over het dorpsplein naar het waterslot Wissekerke. Neem de tijd om op de hoge Scheldedijk te genieten van de rust van land en rivier. Welk doel zou jij je nog in je leven kunnen stellen? Ga in de parkvijver voor de charmante hangbrug staan. Je huidige situatie is deze kant van de hangbrug. Je gewenste situatie is de andere kant. Welke stappen zou je kunnen ondernemen om van de huidige naar de gewenste situatie te komen? Zet die stappen letterlijk over de hangbrug. Hoe voel je je aan de andere kant?

De Tip

Stel je nu een groter doel op lange termijn. Hoe zou je je voelen als je dat doel had bereikt? Beeld het je zo goed mogelijk in. Neem nu het (gratis) veerpont aan de Scheldelei in Kruibeke. De veerman vaart elke dag op het uur en het half uur tussen 5u en 22u (op weekdagen zelfs tot 23.30). Alleen om 12.30 neemt hij pauze voor een lunch. Vaar gewoon met hem mee naar de andere kant. Ga daar zitten en geniet van de mentale oversteek. Vaar nadien weer terug. Welke vaardigheden ga je inzetten om je doel te bereiken? Van welke veerman in jouw leven zou je hulp kunnen gebruiken?

Pijlers van geluk

, , ,

Extra

In Bazel vind je het prima restaurant De Eenhoorn (Koningin Astridplein 20). Het was de historische zetel van De Vierschaar waar recht werd gesproken. In Kruibeke kom je na een kwartiertje lopen van het veerpont, terecht in het volkscafé De Voermansrust bij Roos Pap (Hollestraat 131). Het café ligt er al meer dan 200 jaar. Er staat een kolomstoof in het midden en kaarten is er de favoriete bezigheid. Voor het WC of “de koer” moet je naar buiten. Er is altijd iemand om mee te praten.

De Tuttenboom

Adres

Stadspark, Parklaan Aalst, België. (Gratis)

De Plek

Het Stadspark van Aalst is een van de meest verzorgde en gevarieerde parken in Vlaanderen. Het werd tijdens de eerste wereldoorlog aangelegd om ondertussen de werkmannen te kunnen onttrekken aan de opeisingen door de Duitse bezetters. Ze vervoerden er zo’n 20.000 kubieke meter aarde voor en plantten er meer dan 200 verschillende boomsoorten en 100 struiksoorten. De zichten of vista’s werden zo ontworpen dat je vanuit elk gezichtspunt een verrassend beeld krijgt. Daar dienen onder andere de ronde ballonvijvers en de rechthoekige spiegelvijver voor. Ook in de winter biedt het park fraaie uitzichten. Zoek een hoek in het park van waaruit jij volgens jou het mooiste uitzicht hebt. Het park is open van zonsopgang tot zonsondergang.

De Tip

Aan de Tuttenboom vertrouwen kinderen ergens tussen 2,5 jaar en 4 jaar hun fopspeen of ‘tutter’ toe. Ze hangen hem in de boom en zetten een nieuwe stap in hun leven. Het gebruik komt uit Denemarken, het gelukkigste land ter wereld. Families maken er een bijzonder moment van, met een picknick en een emotioneel afscheidsbriefje. De briefjes toveren een glimlach op je gezicht en confronteren ons met het grote verdriet bij kleine stappen in het leven. Het gebruik wordt de jongste jaren ook geïntroduceerd in Vlaanderen. De eerste Tuttenboom (2013) staat in het Stadspark van Aalst. Het is een meer dan 100 jaar oude treurhazelaar. Je kan er naartoe gaan met een kleuter die ritueel en feestelijk afscheid neemt van zijn fopspeen. Maar je kan er ook gewoon gaan kijken en stilstaan bij drie kleine momenten uit je jeugd die je je toch heel emotioneel herinnert en die misschien grotere invloed op je leven hebben gehad dan je zou denken. Tijd om je eigen ‘tutter’ definitief aan de boom te hangen?

Pijlers van geluk

, , ,

Extra

Je vindt meer informatie over De Tuttenbomen in Vlaanderen (inclusief getuigenissen en een kinderliedje dat je op voorhand kunt oefenen) op www.tuttenboom.be

Er staan ook  Tuttenbomen in Geel, Hasselt en Tongeren.