Zeevruchten op het Belle Epoque strand

Adres

Esplanade Géneral Leclerc, Mers-les-Bains, Noord-Frankrijk

De Plek

Meer dan 300 villa’s in kleurrijke Art Nouveau en Art Deco schitteren aan het strand van het Picardische Mers-les-Bains. Houten en ijzeren balkons met soepele vormen, een feest van email, mozaïeken, erkers, gekleurde voorgevels en de meest fantasierijke ornamenten.

De Tip

Elk jaar wordt op het keienstrand zelf een groot, tijdelijk restaurant opgetrokken: Les Mouettes. Je kan er terecht van april tot september. Het lijkt op een zomerse fata morgana. In de winter is het verdwenen. Daar op het strand de verse gemengde zeevruchten eten: mosselen, oesters, coquilles, garnalen en langoustines, terwijl de golven ruisen en met het uitzicht op de krijtrotsen en de vuurtoren van Le Tréport. Dat is genieten.

Pijlers van geluk

, , ,

Extra

Iets meer naar het noorden vind je in Bois de Cise een al even verrassende, bonte verzameling 19de eeuwse villa’s tussen de bomen op de rotsen. Met een uniek zicht op zee.

Le petit train du bonheur

Adres

Vertrekpunt Rue du Pont 82, 1430 Rebecq, België. Op zon- en feestdagen. In juli, aug, sept ook op zaterdagen. Check de uren: www.rail-rebecq-rognon.eu (Toegangsgeld)

De Plek

Stap op “Le petit train du bonheur” (De Kleine Trein van Geluk) met een stoomlocomotief van La Belle Epoque. Deze historische trein boemelt op een uurtje heen en weer tussen de verlaten stationnetjes van Rebecq en Rognon. De spoorlijn kronkelt langs de Zenne en door de “Vallée des Oiseaux/Vogelvallei”. Op de korte tussenstop kan je oude machines bekijken en het lokale Vapeurkebier proeven.

De Tip

“There is no way to happiness. Happiness is the way.” Er is geen weg naar geluk. Geluk is de weg. Onderweg staan enkele panelen. Stel je voor dat het panelen zijn die iets zeggen over jouw weg naar geluk tot nu toe. Wat zou er dan precies op die panelen kunnen staan? Benoem je kleine en grote geluksmijlpalen. En welke richting gaat je reis nog uit? Welke mijlpalen en paaltjes zouden er over vijf of tien jaar nog bij kunnen komen?

Pijlers van geluk

, , ,

Extra

Op bepaalde dagen rijden er thema-treinen (van aperitief tot pyama). Je kan de trein ook voor een schappelijke prijs huren voor een feestje of een verjaardag. Samen onderweg naar geluk.

Spelen in Lierke Plezierke

Adres

Stadspark, Netelaan, Lier, België (Gratis)

De Plek

Het lieflijk stadje Lier kreeg van een van zijn beroemdste inwoners, de volksschrijver Felix Timmermans, de naam “Lierke Plezierke”. Het ligt aan de samenvloeiïng van de Grote en de Kleine Nete. Aan de  patroonheilige Sint-Gummarus (7de eeuw) wordt het wonder toegeschreven dat hij met zijn riem een gebroken boom weer aan elkaar kreeg en deed groeien. Naar verluidt beschermt hij tegen alle breuken, zelfs echtbreuken. Het stadspark is een gezellige plek met witte romantische bruggetjes en een ruime lig- en picknickweide aan de Netedijk.

De Tip

Sinds 2014 vind je in het Stadspark een van de mooiste stadsspeeltuinen van het land. Hij is opgedeeld in twee zones. Vanaf zes jaar kan je er in grote torens klimmen en klauteren op het uitdagend, omringend parcours. Kleinere kinderen halen hun hartje op in de zandbakken en bij de zandtafels, korter bij het terras. Het terrein wordt in prima staat gehouden door “Werk op Maat” waarin mensen aan de slag kunnen die het moeilijk hebben op de arbeidsmarkt. Als je te oud bent voor de speeltuin zelf, beleef je waarschijnlijk ook al plezier aan het observeren van de creativiteit van spelende kinderen. “Homo Ludens” is een mensbeeld waarin we de mens eerst en vooral als een spelend wezen bekijken (tegenover “Homo Faber”: de mens is gemaakt om te maken en te werken). Misschien maakt werken ons gelukkig, maar spelen zeker en vast. Laat de computerspelletjes even staan en trek bijvoorbeeld naar een leuke speeltuin. Kinderen spelen uit puur plezier maar vaak leren ze al spelend ook noodzakelijke vaardigheden. Al is het maar: stap voor stap grenzen verleggen en omgaan met andere kinderen. Hoeveel “spelende mens” zit er in jou? Haal het eruit.

Pijlers van geluk

, , ,

Extra

Kindvriendelijker dan ’t Koffiehuisje kan je het moeilijk bedenken. Kleurrijk ingericht, fair-trade hapjes en drankjes. Er is zelfs een echte speeltuinbibliotheek. Ouders kunnen er de krant lezen en krijgen op het terras fleecedekentjes voor als zij het kouder hebben dan hun spelende kroost. Met de vrijwilligers van de  “De Moedige Bootvissers” kan je in de weekends van april tot oktober  met oude palingschuitjes een boottochtje maken op de Binnennete (40 minuten) en zo de stad vanop het water ontdekken:  www.bootjevareninlier.be

Het café van de vallende sterren

Adres

Aan de kerk van Kooigem (Kortrijk), België– (Gratis)

De Plek

De kerk van Kooigem is gewijd aan Sint-Laurentius, de heilige die geluk brengt. Hij is niet alleen de beschermheilige van de koks, bakkers, brandweerlieden en bibliothecarissen. Zijn feestdag valt op 10 augustus. Dat is de nacht waarin we de meeste vallende sterren zien. Die worden wel eens vergeleken met de tranen van Sint-Laurentius. Wie zo’n ster ziet mag een wens doen. Vandaag ben jij aan de beurt. Ga voor de kerk tussen de twee kastanjebomen staan. De boom links werd geplant bij de bevrijding van het dorp na de Eerste Wereldoorlog. De boom rechts werd geplant bij de honderdste verjaardag van België. Stel jezelf voor dat er nu een ster uit de hemel valt. Welke wens zou jij doen? En welke stappen ga je zetten om die droom waar te maken?

De Tip

Ga naar een van de meeste authentieke volkscafés in Vlaanderen: Sint-Laurentius in Kooigem. Toen de legendarische cafébaas in 2013 stierf, dacht iedereen dat het café zou gesloopt worden. Hij had het café meer dan vijftig jaar geleid. Nu is het echter gered en aan het interieur is niets veranderd. Je kan er terecht voor de authentieke sfeer van een volkscafé dat zijn naam kreeg van de geluksheilige van de parochiekerk. Misschien geraak je er wel aan de praat over wat een mens gelukkig maakt.

Pijlers van geluk

, , ,

Extra

Aan de zuid-oostelijke zijde van de kerk vind je een perk met de graven van 17 Britse gesneuvelde soldaten uit de Eerste Wereldoorlog. Ze vielen in 1918. Hoe oud zijn deze jongens? Wat deed jij op die leeftijd? Waarvoor zou jij je leven willen geven?

De kleine kroegentocht

Adres

Café De Vriendenkring, Palinghuizen 13, Gent, België

De Plek

Verlaat even de toeristische terrasjes en stap een authentiek volkscafé binnen. Aan de Wondelgembrug in Gent vind je bijvoorbeeld café Den Goeden Hoek (Nieuwevaart 217). Zin in een spelletje vogelpik? Aan de Van Ryhovelaan vlakbij wip je binnen in café Sans Soucis (Zonder Zorgen). Er hangt een Afrikaans ambiancesfeertje met een grote kaart van Afrika en op tv: CNN Afrique. Wedden dat je hier gemakkelijker met iemand begint te spreken dan elders?

De Tip

In deze buurt vind je ook volkscafé “De Vriendenkring / Cercle des Amis”, (Palinghuizen 13). Het is een tip van de organisatie die de volkscafés in heel Vlaanderen inventariseert (Het Landelijk Expertisecentrum voor Cultuur van Alledag, Leca). Het café is al meer dan 100 jaar oud. Je betaalt een euro voor een pintje, maar er wordt ook nog in franken gerekend. De familie is in verschillende generaties aanwezig en iedereen praat er met iedereen. Zowel de oudstrijders als de pietjesbakkers en de kanarievogelclub hebben er hun stek. Het lokaal achterin is een lofzang aan de duivensport. Laat de naam van dit café jou inspireren. Met wie geraak jij aan de praat? En wat is zijn of haar passie?

Pijlers van geluk

, , ,

Extra

In deze buurt vind je ook de Welvaartstraat, de Gezondheidsstraat en het befaamde Dr. Guislainmuseum (Jozef Guislainstraat 43). Het brengt spraakmakende tentoonstellingen over geestelijke gezondheidszorg en is gehuisvest in een fraai gebouw uit de 19de eeuw met gele bakstenen, het voormalige ‘Krankzinnigengesticht’.  Meer informatie over volkscafés en een volledig overzicht van dergelijke cafés in heel Vlaanderen: www.lecavzw.be Een extra tip in Gent: het 300 jaar oude  Floerefoefke in de Molenaarsstraat 3.

De clown met het masker en het zwaard

Adres

Luchtvaartsquare, Brussel, België (Gratis)

De Plek

Er zijn maar weinig standbeelden voor een clown gemaakt. In Brussel staat de uitzondering: de witte clown Pierrot aan de Luchtvaartsquare in de buurt van het Zuidstation. Het grote beeld is pas gerestaureerd. Het typetje komt uit de Commedia dell’arte, waar hij Pedrolino heet. Hij is naïef, charmant en trouw. Hij staat tegenover de domme clown August en vecht met Arlecchino voor de liefde van een vrouw. De dik aangezette zwarte traan duidt op zijn sterke emotionele kant.

De Tip

Ga voor het beeld staan. Welke rol speelt humor in jouw leven? Waar moet jij zoal mee lachen? En waar kan je helemaal niet mee lachen? Wie breng jij soms aan het lachen en hoe doe je dat? Wat kan je doen om meer humor in je leven te brengen? Kijk nog eens naar het beeld. De clown heeft een masker en een zwaard vast. Achter welk masker verschuil jij je graag? En met welke wapens ga je meestal de strijd aan? Voor welke mens in jouw leven zou je nog wel eens een standbeeld willen oprichten? Hoe zou dat eruit zien?

Pijlers van geluk

, , ,

Extra

Dit beeld is een van de weinige beelden ter wereld opgedragen aan de foorreizigers. Zij hebben er na de eerste wereldoorlog de fondsen voor verzameld om hun gesneuvelde collega’s mee te herdenken. Vandaar het masker en het zwaard. Koning Albert I huldigde het beeld in in 1924. Sindsdien komen de foorreizigers er elk jaar samen bij het begin van Brussel kermis. Dat evenement begint in deze buurt rond de nationale feestdag op 21 juli en strekt zich uit over meer dan 1 kilometer. Amuseer je.