De Wilde Floraliën

Adres

Natuurcentrum De Bourgoyen-Ossemeren, Driepikkelstraat, 9030 Mariakerke, Gent, België. [email protected] (Gratis)

De Plek

Om de vijf jaar toont Gent de mooiste bloemen en planten op de wereldberoemde Floraliën. Maar de Gentenaars wachten daar niet op. Ze hebben hun eigen “Wilde Floraliën” ontdekt. Deze plek ligt in de stadsrand op minder dan drie kilometer van het Gravensteen. Dit gebied van 230 hectare zou eerst verkaveld worden, maar nu geven de ‘meersen’ of vochtige graslanden extra zuurstof aan de stad. Tientallen vrijwilligers helpen er om de begroeiïng kort te houden.

De Tip

Volg de blauwe wandeling (5,5 km) langs de knotwilgen en de Leie. Halverwege kan je beslissen om er via de rode lus nog een half uurtje bij te nemen langs de Meerskant en de Rietgracht, als dat lage gebied tenminste niet onder water staat. Het is de stoeiplaats van de kemphaan, een witte steltloper van ongeveer 30 cm hoog. Een bedreigde diersoort die in onze kontreien lang niet meer te zien was, maar nu scheren er soms honderden kemphanen boven deze overstroomde graslanden. In ons taalgebruik duiden wij kemphanen aan als typische ruziestokers. Ze houden schijngevechten om de aandacht van de vrouwtjes te lokken. Dé plek om even na te denken over de schijngevechten die we zelf soms voeren: geen echte ruzies maar afleidingsmanoeuvres, ijdelheid en uitingen van jaloezie. Hoe zijn ze in jouw leven soms obstakels voor geluk (geweest)?

Pijlers van geluk

, , ,

Extra

Neem laarzen mee. Een verrekijker kan je in het bezoekerscentrum huren, net als een Boeboeksrugzak met opdrachten voor de kinderen. Afronden in de natuurbibliotheek met een bio-drankje.

De kleine kroegentocht

Adres

Café De Vriendenkring, Palinghuizen 13, Gent, België

De Plek

Verlaat even de toeristische terrasjes en stap een authentiek volkscafé binnen. Aan de Wondelgembrug in Gent vind je bijvoorbeeld café Den Goeden Hoek (Nieuwevaart 217). Zin in een spelletje vogelpik? Aan de Van Ryhovelaan vlakbij wip je binnen in café Sans Soucis (Zonder Zorgen). Er hangt een Afrikaans ambiancesfeertje met een grote kaart van Afrika en op tv: CNN Afrique. Wedden dat je hier gemakkelijker met iemand begint te spreken dan elders?

De Tip

In deze buurt vind je ook volkscafé “De Vriendenkring / Cercle des Amis”, (Palinghuizen 13). Het is een tip van de organisatie die de volkscafés in heel Vlaanderen inventariseert (Het Landelijk Expertisecentrum voor Cultuur van Alledag, Leca). Het café is al meer dan 100 jaar oud. Je betaalt een euro voor een pintje, maar er wordt ook nog in franken gerekend. De familie is in verschillende generaties aanwezig en iedereen praat er met iedereen. Zowel de oudstrijders als de pietjesbakkers en de kanarievogelclub hebben er hun stek. Het lokaal achterin is een lofzang aan de duivensport. Laat de naam van dit café jou inspireren. Met wie geraak jij aan de praat? En wat is zijn of haar passie?

Pijlers van geluk

, , ,

Extra

In deze buurt vind je ook de Welvaartstraat, de Gezondheidsstraat en het befaamde Dr. Guislainmuseum (Jozef Guislainstraat 43). Het brengt spraakmakende tentoonstellingen over geestelijke gezondheidszorg en is gehuisvest in een fraai gebouw uit de 19de eeuw met gele bakstenen, het voormalige ‘Krankzinnigengesticht’.  Meer informatie over volkscafés en een volledig overzicht van dergelijke cafés in heel Vlaanderen: www.lecavzw.be Een extra tip in Gent: het 300 jaar oude  Floerefoefke in de Molenaarsstraat 3.