Stilstaan bij de otter

Adres

De Blankaart, Bezoekerscentrum De Otter, Iepersteenweg 56, 8600 Woumen, Diksmuide, België www.deblankaart@natuurpunt (Gratis)

De Plek

Eeuwenlang hebben mensen hier turf als brandstof uitgegraven. Zo zijn de vijver en de vele watergangen ontstaan. We bevinden ons hier op het laagste punt van de IJzervallei, een overstroombare waterbuffer voor deze trage rivier. De korte wandeling (2 km) rond het kasteel brengt je al meteen tot aan de gelukzalige uitzichten over de Blankaartvijver. De langere wandeling (10 km) leid je door de IJzerbroeken, het terrein van de aalscholvers, tureluren en kiekendieven.

De Tip

Reigers en otters zijn viseters. Daarom waren het geen vrienden van de mens en werd er op gejaagd. Pas sinds eind vorige eeuw werden deze dieren beschermd. De blauwe reiger is daardoor helemaal terug. Tel maar hoeveel je er vandaag op deze plek ziet. De otter werd in Nederland (1988) en België (2012) helemaal uitgestorven verklaard. Maar er zijn nu tekenen dat men erin slaagt om deze marterachtige terug in de natuur te krijgen. Dat is de ambitie van Natuurpunt die hier een standbeeld voor de otter plaatste bij het lieflijke, gebogen bruggetje aan het einde van het kasteelpark, met uitzicht over de vijver en het moeras. Tijd om na te denken over een krachtige eigenschap van jou die wat uitgestorven lijkt maar die je terug tot leven kan brengen. Wat heb je daarvoor nodig en wat ga je daarvoor doen? De otter kan bijvoorbeeld uitstekend zwemmen, duiken, bouwen en zich verstoppen. Maar hij wordt blind geboren en de jongen doen pas na een maand hun ogen open. Welke eigenschap van jezelf zou jij in het standbeeld van je herboren en sterkste “ik” willen beklemtoond zien? Kom over vijf jaar eens terug naar deze plek. Misschien zijn de otters dan wel helemaal terug.

Pijlers van geluk

, , ,

Extra

Neem de fluisterboot (tussen 15 april en 15 september). Deze platte houten schuit wordt elektrisch aangedreven en glijdt geruisloos tussen de rietkragen. Zelfs de vogels kijken er niet meer van op.

De Tuttenboom

Adres

Stadspark, Parklaan Aalst, België. (Gratis)

De Plek

Het Stadspark van Aalst is een van de meest verzorgde en gevarieerde parken in Vlaanderen. Het werd tijdens de eerste wereldoorlog aangelegd om ondertussen de werkmannen te kunnen onttrekken aan de opeisingen door de Duitse bezetters. Ze vervoerden er zo’n 20.000 kubieke meter aarde voor en plantten er meer dan 200 verschillende boomsoorten en 100 struiksoorten. De zichten of vista’s werden zo ontworpen dat je vanuit elk gezichtspunt een verrassend beeld krijgt. Daar dienen onder andere de ronde ballonvijvers en de rechthoekige spiegelvijver voor. Ook in de winter biedt het park fraaie uitzichten. Zoek een hoek in het park van waaruit jij volgens jou het mooiste uitzicht hebt. Het park is open van zonsopgang tot zonsondergang.

De Tip

Aan de Tuttenboom vertrouwen kinderen ergens tussen 2,5 jaar en 4 jaar hun fopspeen of ‘tutter’ toe. Ze hangen hem in de boom en zetten een nieuwe stap in hun leven. Het gebruik komt uit Denemarken, het gelukkigste land ter wereld. Families maken er een bijzonder moment van, met een picknick en een emotioneel afscheidsbriefje. De briefjes toveren een glimlach op je gezicht en confronteren ons met het grote verdriet bij kleine stappen in het leven. Het gebruik wordt de jongste jaren ook geïntroduceerd in Vlaanderen. De eerste Tuttenboom (2013) staat in het Stadspark van Aalst. Het is een meer dan 100 jaar oude treurhazelaar. Je kan er naartoe gaan met een kleuter die ritueel en feestelijk afscheid neemt van zijn fopspeen. Maar je kan er ook gewoon gaan kijken en stilstaan bij drie kleine momenten uit je jeugd die je je toch heel emotioneel herinnert en die misschien grotere invloed op je leven hebben gehad dan je zou denken. Tijd om je eigen ‘tutter’ definitief aan de boom te hangen?

Pijlers van geluk

, , ,

Extra

Je vindt meer informatie over De Tuttenbomen in Vlaanderen (inclusief getuigenissen en een kinderliedje dat je op voorhand kunt oefenen) op www.tuttenboom.be

Er staan ook  Tuttenbomen in Geel, Hasselt en Tongeren.