Stilstaan bij de otter

Adres

De Blankaart, Bezoekerscentrum De Otter, Iepersteenweg 56, 8600 Woumen, Diksmuide, België www.deblankaart@natuurpunt (Gratis)

De Plek

Eeuwenlang hebben mensen hier turf als brandstof uitgegraven. Zo zijn de vijver en de vele watergangen ontstaan. We bevinden ons hier op het laagste punt van de IJzervallei, een overstroombare waterbuffer voor deze trage rivier. De korte wandeling (2 km) rond het kasteel brengt je al meteen tot aan de gelukzalige uitzichten over de Blankaartvijver. De langere wandeling (10 km) leid je door de IJzerbroeken, het terrein van de aalscholvers, tureluren en kiekendieven.

De Tip

Reigers en otters zijn viseters. Daarom waren het geen vrienden van de mens en werd er op gejaagd. Pas sinds eind vorige eeuw werden deze dieren beschermd. De blauwe reiger is daardoor helemaal terug. Tel maar hoeveel je er vandaag op deze plek ziet. De otter werd in Nederland (1988) en België (2012) helemaal uitgestorven verklaard. Maar er zijn nu tekenen dat men erin slaagt om deze marterachtige terug in de natuur te krijgen. Dat is de ambitie van Natuurpunt die hier een standbeeld voor de otter plaatste bij het lieflijke, gebogen bruggetje aan het einde van het kasteelpark, met uitzicht over de vijver en het moeras. Tijd om na te denken over een krachtige eigenschap van jou die wat uitgestorven lijkt maar die je terug tot leven kan brengen. Wat heb je daarvoor nodig en wat ga je daarvoor doen? De otter kan bijvoorbeeld uitstekend zwemmen, duiken, bouwen en zich verstoppen. Maar hij wordt blind geboren en de jongen doen pas na een maand hun ogen open. Welke eigenschap van jezelf zou jij in het standbeeld van je herboren en sterkste “ik” willen beklemtoond zien? Kom over vijf jaar eens terug naar deze plek. Misschien zijn de otters dan wel helemaal terug.

Pijlers van geluk

, , ,

Extra

Neem de fluisterboot (tussen 15 april en 15 september). Deze platte houten schuit wordt elektrisch aangedreven en glijdt geruisloos tussen de rietkragen. Zelfs de vogels kijken er niet meer van op.