De vogelkijkhut van De Witte

Adres

Ernest Claesstraat 152, 3270 Zichem, België (Gratis – ook het museum)

De Plek

Een vogelkijkhut geeft je letterlijk een eigen kader om naar de natuur te kijken. Open de luikjes en kijk als een fotograaf, schilder of documentairemaker naar waterplassen, eenden, reigers, buizerds, stapelwolken en boomkruinen. Er staan er overal in het land. Neem bijvoorbeeld deze op de “groene” wandeling achter het geboortehuis van de Vlaamse volksschrijver Ernest Claes (° 1885) in Zichem (of die in Testelt even verderop, op 100 meter van de Wildendriesdijk). Je ziet zo een schelm als De Witte door het landschap dartelen.

De Tip

Neem een verrekijker en een fototoestel mee. Leg enkele beelden vast en neem de rust mee naar huis. Maak er je screensaver van of print ze uit en hang ze op een plek waar je af en toe wat meer rust kan gebruiken.

Pijlers van geluk

, , ,

Extra

Het huis van Ernest Claes is een nostalgische plek vol oude verhalen. De mensen van het museum nemen je graag mee in de wereld van Wannes Raps en Floere het Fluwijn. Stel je voor dat iemand later een verhaal vertelt over jou. Welk verhaal zou dat kunnen zijn? Welke karaktereigenschappen en gebeurtenissen typeren jou?

De Verzonken Tuin

Adres

Hortus Botanicus Lovaniensis, Kruidtuin, Kapucijnenvoer 30, Leuven, België (Gratis)

De Plek

Een oase van wereldniveau in de universitaire binnenstad van Leuven. Deze botanische tuin is de oudste van België en is beschermd landschap. De kruidentuin werd in 1738 aangelegd voor de studenten geneeskunde, maar werd in de loop der jaren aangevuld met zeldzame planten uit de hele wereld. Die dienen niet meer alleen als studie-object. Ze prikkelen al je zintuigen. De tuin is meer dan 2ha groot. De grote, klassieke serre brengt je naar de tropen.

De Tip

Zoek de “Verzonken Tuin” en strijk er met een boek neer op een bankje. Dit is een plek om tijdloos in te verzinken. Aan de ingang van dit kleine en goed verstopte deel van de grote tuin lacht een beeldje van de Engelse botanicus John Tradescant (° 1608) je toe. Hij werd wereldberoemd als verzamelaar van exotische planten. De Verzonken Tuin is een Engels pareltje dat uitloopt in een afgesloten fruittuin met wijnranken. Je waant je tegelijkertijd zowel even in Zuid-Engeland als in Zuid-Frankrijk. Laat hier gedurende minstens een half uur je vijf zintuigen de vrije loop: wat hoor, proef, zie, ruik en voel je?

Pijlers van geluk

, , ,

Extra

Het Groot Begijnhof (Schapenstraat) ligt op wandelafstand. Het is een stad-in-de-stad van 3ha met mooi gerestaureerde 16de eeuwse woningen langs een tiental gekasseide straten en drie bruggen over de Dijle, die het begijnhof in tweeën splitst. Stel je voor dat je hier vijfhonderd jaar geleden zou gewoond hebben. Wat zou je over het leven en de toekomst gedacht hebben?

Stilstaan bij de otter

Adres

De Blankaart, Bezoekerscentrum De Otter, Iepersteenweg 56, 8600 Woumen, Diksmuide, België www.deblankaart@natuurpunt (Gratis)

De Plek

Eeuwenlang hebben mensen hier turf als brandstof uitgegraven. Zo zijn de vijver en de vele watergangen ontstaan. We bevinden ons hier op het laagste punt van de IJzervallei, een overstroombare waterbuffer voor deze trage rivier. De korte wandeling (2 km) rond het kasteel brengt je al meteen tot aan de gelukzalige uitzichten over de Blankaartvijver. De langere wandeling (10 km) leid je door de IJzerbroeken, het terrein van de aalscholvers, tureluren en kiekendieven.

De Tip

Reigers en otters zijn viseters. Daarom waren het geen vrienden van de mens en werd er op gejaagd. Pas sinds eind vorige eeuw werden deze dieren beschermd. De blauwe reiger is daardoor helemaal terug. Tel maar hoeveel je er vandaag op deze plek ziet. De otter werd in Nederland (1988) en België (2012) helemaal uitgestorven verklaard. Maar er zijn nu tekenen dat men erin slaagt om deze marterachtige terug in de natuur te krijgen. Dat is de ambitie van Natuurpunt die hier een standbeeld voor de otter plaatste bij het lieflijke, gebogen bruggetje aan het einde van het kasteelpark, met uitzicht over de vijver en het moeras. Tijd om na te denken over een krachtige eigenschap van jou die wat uitgestorven lijkt maar die je terug tot leven kan brengen. Wat heb je daarvoor nodig en wat ga je daarvoor doen? De otter kan bijvoorbeeld uitstekend zwemmen, duiken, bouwen en zich verstoppen. Maar hij wordt blind geboren en de jongen doen pas na een maand hun ogen open. Welke eigenschap van jezelf zou jij in het standbeeld van je herboren en sterkste “ik” willen beklemtoond zien? Kom over vijf jaar eens terug naar deze plek. Misschien zijn de otters dan wel helemaal terug.

Pijlers van geluk

, , ,

Extra

Neem de fluisterboot (tussen 15 april en 15 september). Deze platte houten schuit wordt elektrisch aangedreven en glijdt geruisloos tussen de rietkragen. Zelfs de vogels kijken er niet meer van op.