Het gedenkbos vol verhalen

Adres

Gedenkbos Neede, Berkelland – Waterleidingdijk, tegenover nr. 2 (via Rondweg N315, afslag Kempersdijk), Nederland www.gedenkbosneede.nl

De Plek

In het Gedenkbos kunnen mensen bomen planten bij bijzondere gebeurtenissen in het leven. Dat doen we trouwens al eeuwen. “Een boom planten is een blijk van vertrouwen in de aarde, een daad van hoop op de toekomst, een daad van naastenliefde jegens de toekomstige geslachten die van zijn vruchten zullen genieten wanneer wij er niet meer zijn” (Louis Mercier, °1740). Deze tekst inspireerde de initiatiefnemers om een bos vol verhalen aan te leggen over het leven van mensen, met bomen die gebeurtenissen en herinneringen levendig houden. Het begon in 2004 en nu staan er honderden bomen met een persoonlijk verhaal.

De Tip

Dit Gedenkbos staat symbool voor het leven. Er zijn zoveel gelegenheden om dankbaarheid en hoop te uiten: geboorte, liefde, verjaardag, overlijden, huwelijk … Geniet van de verhalen in het Gedenkbos en denk er eens over na voor wie of wat jij zelf een boom zou kunnen en willen planten. Hier of elders. Stel het niet uit. Het beste moment om een boom te planten? Twintig jaar geleden. Het tweede beste moment? Nu!

Pijlers van geluk

, , ,

Extra

Zin om even te verdwalen en uiteindelijk toch weer een uitweg te vinden?  Een doolhof is een symbool voor het leven zelf. Dompel je onder in het grootste heggendoolhof van Europa in de buurgemeente Ruurlo (Hengeloseweg). Het doolhof is ongeveer 1 hectare groot maar de ruimte tussen de hagen bedraagt vijf meter, zodat de zoektocht naar het midden ook een aangename wandeling wordt. Neem onderweg tijd voor reflectie. Wanneer leek jij wel even verdwaald in je leven? En hoe heb je het spoor weer gevonden?

Het geboortebos met 101 notelaars

Adres

Geboortebos, Galgenwegel, Waregem, België (Gratis)

De Plek

Het is een oud gebruik om bij de geboorte van een kind een boom te planten. Onze voorouders geloofden dat de kinderziel en de boomgeesten met elkaar verbonden waren. Sinds kort is het gebruik weer overal opgedoken. In vele gemeenten komen geboortebossen. De aanplanting is vaak een feestelijke gebeurtenis van verbondenheid. De bossen zijn plekken van toekomst en hoop. Soms planten de ouders een boom, soms de kleuters zelf als ze groot genoeg zijn. Het planten van een geboorteboom staat vandaag symbool voor de wens dat elk kind zou kunnen opgroeien in een groene en gezonde wereld. Voor opgroeiende kinderen en hun ouders is het idee dat er een boom met hen meegroeit die even oud is als zij zowel een teken van milieubewustzijn als van groei.

De Tip

Een mooi geboortebos vind je aan de Galgenwegel in Waregem. De 101 notelaars staan er symbool voor even veel kinderen die er tussen 2000 en 2005 zijn geboren. Een notelaar staat voor wijsheid. Kijk eens hoe de bomen zijn gegroeid, hoe ze verschillen en toch ook op elkaar gelijken. Teken jezelf als een boom: waar zitten jouw wortels, waar sta je op dit moment in je leven en wat kunnen we nog van jou verwachten in de groei van takken en kruin? Plant een boom voor jezelf, je kinderen, je familie of vrienden. Dat kan bij een bijzondere gelegenheid of zomaar.

Pijlers van geluk

, , ,

Extra

In Waregem vind je het geboortebos met 457 nieuwe bomen voor kinderen die geboren zijn tussen 2006 en 2010 aan de vijvers van de Schoendalestraat in Desselgem. Vanaf 2011 groeit er een nieuw bos aan de Karmel in de Bergstraat. Er zijn geboortebossen in Menen, Lier, Rotselaar, Oostende, Oudenaarde, Houthalen-Helchteren, Sint-Niklaas enz. Zoek zo’n symbool van hoop op in je eigen buurt.

Het snoepwinkeltje van grootmoeder

Adres

Openluchtmuseum Bokrijk, Bokrijklaan 1, 3600 Genk, België. www.bokrijk.be (Toegangsgeld)

De Plek

Duw de deur van het snoepwinkeltje open en ruik meteen het verschil met de huidige snoepwinkels. Hier geen chips of popcorn. Wat vonden de kinderen vroeger lekker? Wat vind jij lekker? Ruik, proef en vraag uitleg.

De Tip

Koop een papieren “Gelukszakje” met allerlei soorten snoepjes. Het is een oud gebruik om overschotten van gebak en lekkernijen in een zakje te stoppen en het als een geluksbrenger te schenken aan iemand die je wil bedanken. Wie wil jij eens extra bedanken? Aan wie ga jij het gelukszakje cadeau doen?

Pijlers van geluk

, , ,

Extra

De verkoper in het winkeltje geeft graag uitleg over oude snoepjes en gebakjes én over het bijzondere werk in het openluchtmuseum. In het museum zijn op diverse plaatsen acteurs actief die het verleden in school, kerk of boerderij met veel smaak, passie en humor tot leven brengen. In de oude stad kan je je laten onderdompelen in de jaren zestig. Daarvoor neem je bij de ingang van de tentoonstelling een nieuwe identiteit aan.

De schatkamer van biodiversiteit

Adres

Hobokense Polder. Parkeren aan het infobord op 150 m van het treinstation langs de Schroeilaan in Hoboken. www.hobokensepolder.be (Gratis)

De Plek

Op zes kilometer van de Antwerpse kathedraal ligt omsloten door de Schelde, de woningen van Hoboken en de oude havenindustrie het grootste natuurgebied van de stad: 170 ha moerassen, polders, rietkragen, graslanden en wilgenbroekbossen. Opgehoogde grond afkomstig van de aanleg in de jaren zestig van de Antwerpse Ring en de Kennedytunnel vlakbij. Volg de rode wandeling (3,5 km) langs het Broekskot en het Rallegat, of de wat langere groene wandeling (7,5 km) die je ook langs de oevers van de Schelde brengt.

De Tip

Dit is een uitzonderlijke plek van biodiversiteit in de stad. Ga op zoek naar minstens één opmerkelijk zoogdier, vogel, plant, amfibie en insect. Je hebt keuze genoeg. Hier wonen vossen, reeën en bunzings. Je ziet er alpenwatersalamanders, groene en bruine kikkers. Er bloeien meer dan 500 verschillende planten. In de lente vind je er zelfs orchideeën.  In de lucht zie je wielewalen en blauwborsten, blauwe libellen en meer dan 200 soorten nachtvlinders.  Het plooirokje is één van de 300 soorten paddenstoelen in dit poldergebied. Er vliegt zelfs een vlieg rond die nog nooit ergens anders ter wereld is gesignaleerd en dus naar deze plek is genoemd:  de Pseudonapomyza Hobokensis.

Pijlers van geluk

, , ,

Extra

Kijk ook uit naar een zesde uitzonderlijk exemplaar in deze schat aan bio-diversiteit. Welke mens onderweg ziet er ook wel heel bijzonder uit? Misschien durf je het hem wel zeggen en samen iets gaan drinken in taverne De Schorren. Daar kan je ook een rugzak met opdrachten voor het hele gezin uitlenen.

De Tuttenboom

Adres

Stadspark, Parklaan Aalst, België. (Gratis)

De Plek

Het Stadspark van Aalst is een van de meest verzorgde en gevarieerde parken in Vlaanderen. Het werd tijdens de eerste wereldoorlog aangelegd om ondertussen de werkmannen te kunnen onttrekken aan de opeisingen door de Duitse bezetters. Ze vervoerden er zo’n 20.000 kubieke meter aarde voor en plantten er meer dan 200 verschillende boomsoorten en 100 struiksoorten. De zichten of vista’s werden zo ontworpen dat je vanuit elk gezichtspunt een verrassend beeld krijgt. Daar dienen onder andere de ronde ballonvijvers en de rechthoekige spiegelvijver voor. Ook in de winter biedt het park fraaie uitzichten. Zoek een hoek in het park van waaruit jij volgens jou het mooiste uitzicht hebt. Het park is open van zonsopgang tot zonsondergang.

De Tip

Aan de Tuttenboom vertrouwen kinderen ergens tussen 2,5 jaar en 4 jaar hun fopspeen of ‘tutter’ toe. Ze hangen hem in de boom en zetten een nieuwe stap in hun leven. Het gebruik komt uit Denemarken, het gelukkigste land ter wereld. Families maken er een bijzonder moment van, met een picknick en een emotioneel afscheidsbriefje. De briefjes toveren een glimlach op je gezicht en confronteren ons met het grote verdriet bij kleine stappen in het leven. Het gebruik wordt de jongste jaren ook geïntroduceerd in Vlaanderen. De eerste Tuttenboom (2013) staat in het Stadspark van Aalst. Het is een meer dan 100 jaar oude treurhazelaar. Je kan er naartoe gaan met een kleuter die ritueel en feestelijk afscheid neemt van zijn fopspeen. Maar je kan er ook gewoon gaan kijken en stilstaan bij drie kleine momenten uit je jeugd die je je toch heel emotioneel herinnert en die misschien grotere invloed op je leven hebben gehad dan je zou denken. Tijd om je eigen ‘tutter’ definitief aan de boom te hangen?

Pijlers van geluk

, , ,

Extra

Je vindt meer informatie over De Tuttenbomen in Vlaanderen (inclusief getuigenissen en een kinderliedje dat je op voorhand kunt oefenen) op www.tuttenboom.be

Er staan ook  Tuttenbomen in Geel, Hasselt en Tongeren.