De fetisjhaag van de Zwarte Populier

Adres

Provenseweg, Poperinge, België. Parking aan de Provenseweg bij de firma Poperinge Metal Construction. Daarna nog 300 meter tot bij de kapel. (Gratis)

De Plek

De “Onze Heeren Boompje” kapel is gebouwd rond een klein Christusbeeldje uit lindehout. De legende vertelt dat men het daar 400 jaar geleden vond en het uit eerbied naar de grote kerk bracht. Het beeldje kwam echter op magische wijze altijd terug naar deze plek in het bos. Men heeft er dan maar een kapel in vakwerk rond gebouwd, omringd door linden. De grote boom is een uitzonderlijk exemplaar. Hij is een van de weinige zwarte populieren (populus nigra) in ons land. Deze soort is met uitsterven bedreigd omdat er te weinig mannelijke soorten van voorkomen. Dit exemplaar is bijna 100 jaar oud en met 3,5 meter stamomtrek het dikste van Vlaanderen.

De Tip

De kapel wordt omringd door een meidoorn- en beukenhaag die vol kleren en textielreepjes hangt. De mensen geloven dat de boom de ziekte overneemt als je een kledingstuk van het zieke lichaamsdeel aan de haag hangt. Het is de laatste nog aanroepen fetisjboom in West-Vlaanderen. Bedevaarders zijn er ook van overtuigd dat koorts en pijn achterblijven als je achterwaarts stappend de plaats verlaat. Je kan het altijd eens proberen. Welke zorg bezwaart je? Laat die achter bij de haag en ga achterwaarts weg. Baat het niet, dan schaadt het niet. De kapel is eigendom van maar liefst negen eigenaars die om beurt een jaar instaan voor het onthaal van de bedevaarders (en de kaarsenverkoop). Jarenlang was er een geschil over de toegangsweg maar nu is er een compromis en de verharde weg kwam er door giften van bedevaarders.

Pijlers van geluk

, , ,

Extra

De kapel wordt vooral door Fransen bezocht. Net over de grens in Frans-Vlaanderen zijn er nog twee dergelijke “slunsekapellen” (het West-Vlaams dialect voor voddenkapel): in Boeschepe en de Catsberg.

Gelukskruid voor het paradijs

Adres

Begijnhof, Heilige Geeststraat 11, Diest, België. (Gratis)

De Plek

Ontdek één van de mooiste begijnhoven van Vlaanderen (13de eeuw, Unesco Werelderfgoed), waar ooit meer dan 400 begijnen woonden. Op de Rubensiaanse ingangspoort (1671) staat “Comt in mynen hof, myn suster Bruyt”. Die zin komt uit het Hooglied van het Oude Testament. Daarin bezingt Koning Salomon de bruid als een omsloten hof. De begijnen beschouwden zichzelf als de bruid van Christus. Hun omsloten hofjes symboliseren de verborgen paradijstuin waarin zij in spiritueel contact staan met God. In de Heilige Geeststraat vind je op nr. 11 de intieme kruidentuin van het 16de eeuws begijnenhuisje Xaverius met 200 huis- en keukenkruiden.

De Tip

Maak het even rustig. Wat betekent spiritualiteit voor jou? Laat hier je sterkst verwaarloosde zintuig helemaal los. Steek je neus in de kruiden. Gelukskruiden zijn o.a. het koningskruid basilicum en de beschermer tegen ongeluk Herba Sancta (ijzerkruid). Bekend en geliefd bij de Grieken is het pittige gelukskruid oregano (van het Grieks Oros Ganos, de vreugde van de berg). De godin Aphrodite kweekte het zelfs in haar goddelijke tuin. Het brengt rust en verhoogt je weerstand. Leg thuis zelf een kruidentuintje aan.

Pijlers van geluk

, , ,

Extra

In het begijnhof vind je ook een boekbinder en andere ambachten, een dynamisch beeldhouwwerk van ingetogen maar sterke begijnen, een kunstgalerij en een authentiek gasthof (1618). Elke eerste zondag van de maand is er een boeken- en antiekmarkt. Huis Xaverius herbergt ook het Vlaams Centrum voor Eet- en Tafelcultuur en heeft een band met de bekende chef-kok Felix Alen die in Diest een smaakvol restaurant runt (Hof te Rhode, Rodestraat 7).