De fetisjhaag van de Zwarte Populier

Adres

Provenseweg, Poperinge, België. Parking aan de Provenseweg bij de firma Poperinge Metal Construction. Daarna nog 300 meter tot bij de kapel. (Gratis)

De Plek

De “Onze Heeren Boompje” kapel is gebouwd rond een klein Christusbeeldje uit lindehout. De legende vertelt dat men het daar 400 jaar geleden vond en het uit eerbied naar de grote kerk bracht. Het beeldje kwam echter op magische wijze altijd terug naar deze plek in het bos. Men heeft er dan maar een kapel in vakwerk rond gebouwd, omringd door linden. De grote boom is een uitzonderlijk exemplaar. Hij is een van de weinige zwarte populieren (populus nigra) in ons land. Deze soort is met uitsterven bedreigd omdat er te weinig mannelijke soorten van voorkomen. Dit exemplaar is bijna 100 jaar oud en met 3,5 meter stamomtrek het dikste van Vlaanderen.

De Tip

De kapel wordt omringd door een meidoorn- en beukenhaag die vol kleren en textielreepjes hangt. De mensen geloven dat de boom de ziekte overneemt als je een kledingstuk van het zieke lichaamsdeel aan de haag hangt. Het is de laatste nog aanroepen fetisjboom in West-Vlaanderen. Bedevaarders zijn er ook van overtuigd dat koorts en pijn achterblijven als je achterwaarts stappend de plaats verlaat. Je kan het altijd eens proberen. Welke zorg bezwaart je? Laat die achter bij de haag en ga achterwaarts weg. Baat het niet, dan schaadt het niet. De kapel is eigendom van maar liefst negen eigenaars die om beurt een jaar instaan voor het onthaal van de bedevaarders (en de kaarsenverkoop). Jarenlang was er een geschil over de toegangsweg maar nu is er een compromis en de verharde weg kwam er door giften van bedevaarders.

Pijlers van geluk

, , ,

Extra

De kapel wordt vooral door Fransen bezocht. Net over de grens in Frans-Vlaanderen zijn er nog twee dergelijke “slunsekapellen” (het West-Vlaams dialect voor voddenkapel): in Boeschepe en de Catsberg.