De geluksformule op het Doelenplein

Adres

Doelenplein, Delft, Nederland (Gratis)

De Plek

Het Doelenplein geeft je een zuidelijk vakantiegevoel: kuierende en fietsende mensen, fluitende vogels in de bomen, geroezemoes van de genietende borrelaars op het terras. Het water kabbelt aan je voeten voorbij in de historische gracht. Formuleer op dit Doelenplein drie kleine of grote doelen die jij in je leven nog wilt realiseren, op korte of lange termijn. Pik drie elementen uit het plein (een huis, een detail, een boom …) die symbool staan voor jouw doelen.

De Tip

Dit is de ideale plek om via het stratenplan een geluksformule toe te passen. Die luidt “Doelen + Lef = Fortuin”. Fortuna is de Romeinse godin die je toelacht als je gelukkig bent. Fortuin vind je door je doelen met lef aan te pakken. Neem op het Doelenplein even de tijd voor een drankje op het leuke terras dat door de universiteitsstudenten van de stad is verkozen tot het beste terras van de stad: Café Lef. Ook binnen ademt de plek veel sfeer uit met lage banken en spiegels aan de wand. Ga voor elk van je geformuleerde doelen na, hoe je ze stap voor stap kunt realiseren door sterke eigenschappen van jezelf te gebruiken én daar een portie lef aan toe te voegen. Wandel daarna rustig door de aanpalende Fortuinstraat, met aan de ene kant arbeidershuisjes en aan de andere kant een statig pand. Het straatje loopt uit op een brede gracht. Ga daar even onder een boom zitten en bekijk het gelukkige leven op het water. Stel je  je leven even voor zoals het er uit zou zien als je een of meer van je doelen hebt gerealiseerd. Ga ervoor!

Pijlers van geluk

, , ,

Extra

Pik op het Doelenplein een warme film mee in het gespecialiseerde, niet-commerciële Filmhuis Lumen. Het is de uitgelezen plek voor cinema uit allerlei landen, met diverse verteltradities en eigen beeldculturen. Voor films over sociale of historische achtergronden die elders niet zo belicht worden. Pure cinema. www.filmhuis-lumen.nl

De oversteek van de veerman

Adres

Bazel (Koningin Astridplen 17) en Kruibeke (Scheldelei), België. (Gratis)

De Plek

Bazel werd genomineerd tot een van de mooiste dorpen van Vlaanderen. Ontdek zelf waarom. Wandel over het dorpsplein naar het waterslot Wissekerke. Neem de tijd om op de hoge Scheldedijk te genieten van de rust van land en rivier. Welk doel zou jij je nog in je leven kunnen stellen? Ga in de parkvijver voor de charmante hangbrug staan. Je huidige situatie is deze kant van de hangbrug. Je gewenste situatie is de andere kant. Welke stappen zou je kunnen ondernemen om van de huidige naar de gewenste situatie te komen? Zet die stappen letterlijk over de hangbrug. Hoe voel je je aan de andere kant?

De Tip

Stel je nu een groter doel op lange termijn. Hoe zou je je voelen als je dat doel had bereikt? Beeld het je zo goed mogelijk in. Neem nu het (gratis) veerpont aan de Scheldelei in Kruibeke. De veerman vaart elke dag op het uur en het half uur tussen 5u en 22u (op weekdagen zelfs tot 23.30). Alleen om 12.30 neemt hij pauze voor een lunch. Vaar gewoon met hem mee naar de andere kant. Ga daar zitten en geniet van de mentale oversteek. Vaar nadien weer terug. Welke vaardigheden ga je inzetten om je doel te bereiken? Van welke veerman in jouw leven zou je hulp kunnen gebruiken?

Pijlers van geluk

, , ,

Extra

In Bazel vind je het prima restaurant De Eenhoorn (Koningin Astridplein 20). Het was de historische zetel van De Vierschaar waar recht werd gesproken. In Kruibeke kom je na een kwartiertje lopen van het veerpont, terecht in het volkscafé De Voermansrust bij Roos Pap (Hollestraat 131). Het café ligt er al meer dan 200 jaar. Er staat een kolomstoof in het midden en kaarten is er de favoriete bezigheid. Voor het WC of “de koer” moet je naar buiten. Er is altijd iemand om mee te praten.