De geluksformule op het Doelenplein

Adres

Doelenplein, Delft, Nederland (Gratis)

De Plek

Het Doelenplein geeft je een zuidelijk vakantiegevoel: kuierende en fietsende mensen, fluitende vogels in de bomen, geroezemoes van de genietende borrelaars op het terras. Het water kabbelt aan je voeten voorbij in de historische gracht. Formuleer op dit Doelenplein drie kleine of grote doelen die jij in je leven nog wilt realiseren, op korte of lange termijn. Pik drie elementen uit het plein (een huis, een detail, een boom …) die symbool staan voor jouw doelen.

De Tip

Dit is de ideale plek om via het stratenplan een geluksformule toe te passen. Die luidt “Doelen + Lef = Fortuin”. Fortuna is de Romeinse godin die je toelacht als je gelukkig bent. Fortuin vind je door je doelen met lef aan te pakken. Neem op het Doelenplein even de tijd voor een drankje op het leuke terras dat door de universiteitsstudenten van de stad is verkozen tot het beste terras van de stad: Café Lef. Ook binnen ademt de plek veel sfeer uit met lage banken en spiegels aan de wand. Ga voor elk van je geformuleerde doelen na, hoe je ze stap voor stap kunt realiseren door sterke eigenschappen van jezelf te gebruiken én daar een portie lef aan toe te voegen. Wandel daarna rustig door de aanpalende Fortuinstraat, met aan de ene kant arbeidershuisjes en aan de andere kant een statig pand. Het straatje loopt uit op een brede gracht. Ga daar even onder een boom zitten en bekijk het gelukkige leven op het water. Stel je  je leven even voor zoals het er uit zou zien als je een of meer van je doelen hebt gerealiseerd. Ga ervoor!

Pijlers van geluk

, , ,

Extra

Pik op het Doelenplein een warme film mee in het gespecialiseerde, niet-commerciële Filmhuis Lumen. Het is de uitgelezen plek voor cinema uit allerlei landen, met diverse verteltradities en eigen beeldculturen. Voor films over sociale of historische achtergronden die elders niet zo belicht worden. Pure cinema. www.filmhuis-lumen.nl

Het geboortebos met 101 notelaars

Adres

Geboortebos, Galgenwegel, Waregem, België (Gratis)

De Plek

Het is een oud gebruik om bij de geboorte van een kind een boom te planten. Onze voorouders geloofden dat de kinderziel en de boomgeesten met elkaar verbonden waren. Sinds kort is het gebruik weer overal opgedoken. In vele gemeenten komen geboortebossen. De aanplanting is vaak een feestelijke gebeurtenis van verbondenheid. De bossen zijn plekken van toekomst en hoop. Soms planten de ouders een boom, soms de kleuters zelf als ze groot genoeg zijn. Het planten van een geboorteboom staat vandaag symbool voor de wens dat elk kind zou kunnen opgroeien in een groene en gezonde wereld. Voor opgroeiende kinderen en hun ouders is het idee dat er een boom met hen meegroeit die even oud is als zij zowel een teken van milieubewustzijn als van groei.

De Tip

Een mooi geboortebos vind je aan de Galgenwegel in Waregem. De 101 notelaars staan er symbool voor even veel kinderen die er tussen 2000 en 2005 zijn geboren. Een notelaar staat voor wijsheid. Kijk eens hoe de bomen zijn gegroeid, hoe ze verschillen en toch ook op elkaar gelijken. Teken jezelf als een boom: waar zitten jouw wortels, waar sta je op dit moment in je leven en wat kunnen we nog van jou verwachten in de groei van takken en kruin? Plant een boom voor jezelf, je kinderen, je familie of vrienden. Dat kan bij een bijzondere gelegenheid of zomaar.

Pijlers van geluk

, , ,

Extra

In Waregem vind je het geboortebos met 457 nieuwe bomen voor kinderen die geboren zijn tussen 2006 en 2010 aan de vijvers van de Schoendalestraat in Desselgem. Vanaf 2011 groeit er een nieuw bos aan de Karmel in de Bergstraat. Er zijn geboortebossen in Menen, Lier, Rotselaar, Oostende, Oudenaarde, Houthalen-Helchteren, Sint-Niklaas enz. Zoek zo’n symbool van hoop op in je eigen buurt.

Le petit train du bonheur

Adres

Vertrekpunt Rue du Pont 82, 1430 Rebecq, België. Op zon- en feestdagen. In juli, aug, sept ook op zaterdagen. Check de uren: www.rail-rebecq-rognon.eu (Toegangsgeld)

De Plek

Stap op “Le petit train du bonheur” (De Kleine Trein van Geluk) met een stoomlocomotief van La Belle Epoque. Deze historische trein boemelt op een uurtje heen en weer tussen de verlaten stationnetjes van Rebecq en Rognon. De spoorlijn kronkelt langs de Zenne en door de “Vallée des Oiseaux/Vogelvallei”. Op de korte tussenstop kan je oude machines bekijken en het lokale Vapeurkebier proeven.

De Tip

“There is no way to happiness. Happiness is the way.” Er is geen weg naar geluk. Geluk is de weg. Onderweg staan enkele panelen. Stel je voor dat het panelen zijn die iets zeggen over jouw weg naar geluk tot nu toe. Wat zou er dan precies op die panelen kunnen staan? Benoem je kleine en grote geluksmijlpalen. En welke richting gaat je reis nog uit? Welke mijlpalen en paaltjes zouden er over vijf of tien jaar nog bij kunnen komen?

Pijlers van geluk

, , ,

Extra

Op bepaalde dagen rijden er thema-treinen (van aperitief tot pyama). Je kan de trein ook voor een schappelijke prijs huren voor een feestje of een verjaardag. Samen onderweg naar geluk.

De kringen van de snuisterwinkel

Adres

Korenmarkt, Mechelen, België. www.dekringwinkelmechelen.be; www.michielsmechelen.be (Gratis / Toegangsgeld)

De Plek

De Korenmarkt is een van de geslaagde renovaties in de stad Mechelen. Op dit historische, driehoekige plein werd vele honderden jaren geleden de allereerste markt van Mechelen georganiseerd. In 2011 werd het plein volledig vernieuwd. Twee jaar later werd het al genomineerd voor de “Prijs van de Publieke Ruimte”. Van op de trapjes en de terrasjes geniet je van de gezellige drukte van een klein stadsplein dat zowel geschiedenis als eigen tijd ademt.

De Tip

De kringwinkel aan de Kolenmarkt 12 is een van de gezelligste van Vlaanderen. De grote winkel vind je in het industriepark Oude Baan. Maar die van de Korenmarkt blijft behouden voor de snuisteraars. Er zijn meer dan honderd kringwinkels in Vlaanderen en bijna tweehonderd in Nederland. Die stellen duizenden mensen te werk die anders moeilijk aan een job zouden geraken. Kringwinkels zijn een vrij recente vorm van sociale economie en duurzaam recycleren. Kuier even door de winkel en pik er één voorwerp uit dat je aanspreekt. Wat pik je eruit? Hoeveel kost het? Wat zegt dat over onze tijd en over ons consumptiepatroon? Ga even op de trapjes van de Kolenmarkt zitten en denk na over deze zin: “We kennen van alles de prijs maar van niks de waarde”.

Pijlers van geluk

, , ,

Extra

In het oude huis De Clippel (Korenmarkt 6) werkt al sinds 1890 de torenuurwerkmakersfamilie Michiels. Als je reserveert, kan je met een gids de werkplaats bezoeken waar nu nog torenuurwerken worden vervaardigd en gerestaureerd. Je krijgt er ook een kijk op het gieten van klokken. Dat zijn historisch gezien zowel geluksbrengers als kwaadafwerende middelen. Klokken zijn altijd vooraanstaande communicatiemiddelen geweest. Ze hebben een hoog volume en kunnen gedifferentieerde boodschappen uitsturen. Stel je even voor dat je een idee of een boodschap hebt die je “aan de grote klok” wil hangen en die je aan zoveel mogelijk mensen zou willen overmaken om hen een beetje gelukkiger te maken. Welke boodschap zou dat zijn? (En oh ja. Ga op de Korenmarkt een frietje eten bij een van de beste frituren van het land. Ze staat er al sinds 1952.)

Het pad naar de geluksplaneet

Adres

Cozmix, Volkssterrenwacht Beisbroek, Zeeweg 96, 8200 Brugge, België. (Gratis / Toegangsgeld)

De Plek

Beisbroek is de zuurstofrijke groene long van Brugge: een wandelgebied van bijna 100 ha met dopheide, beuken en naaldbomen.

De Tip

In het planetenpad aan de Volkssterrenwacht komt elke stap die je zet overeen met 9 miljoen kilometer. Wandel van Mercurius via Venus en Mars tot Saturnus en Neptunus. Op 835 meter passeer je alle planeten. Neem er je tijd voor en sta even stil bij de verhoudingen. Alle afstanden en de grootte van de planeten zijn op schaal weergegeven. Bovendien wordt elke planeet door een mythologische sculptuur voorgesteld, van beeldhouwer Jef Claerhout. Welk beeld spreekt jou het meest aan? In de astrologie is Jupiter de geluksplaneet. Al in de middeleeuwen noemde men hem “Het Grootste Geluk”. Ga bij zijn beeld na wat jou tot nu toe al geluk heeft gebracht en welk geluk je jezelf en anderen nog toewenst. In het bezoekerscentrum kan je voor het planetenpad een (gratis) folder of een audiogids afhalen.

Pijlers van geluk

, , ,

Extra

Reserveer in Cozmix een comfortabele ligzetel onder de grote koepel van de Fulldome (84 m2) en maak een duizelingwekkende reis door het heelal. Je vliegt over het Marsoppervlak en door de ringen van Saturnus. Overdag en ’s avonds kan je door de grote telescopen van de Volkssterrenwacht naar de zonnevlekken en de planeten kijken. En het Koetsenhuis in het park heeft een van de mooiste terrassen van Brugge.