De bank van de beiaardier

Adres

Kadetjesplein – tegenover Het Salon van de Smaak en de dienst voor Toerisme, Maastrichterstraat 59, Hasselt (B) (Gratis)

De Plek

Zelfs Hasselaren kennen dit pleintje nauwelijks. Je bereikt het via een smalle doorgang tegenover Het Salon van de Smaak en de dienst Toerisme aan de Maastrichtersstraat. Studenten en passanten eten er ’s middags hun broodjes. Er staan verschillende kunstwerken en twee banken die de stad schonk aan bekende inwoners: cursiefjesschrijver Jos Ghijsen en stadsbeiaardier René Vanstreels (1925-2010). Ga op verschillende bankjes zitten en geniet telkens van een andere invalshoek. De laagbouw geeft je een beeld van het oude Hasselt. De hagen en kleine verrassingen (een paard op het dak!) geven de indruk van een kleine sprookjestuin.

 

De Tip

Dit is de ideale plek om naar de beiaard van de kathedraal te luisteren. Ga op de bank bank van de beiaardier zitten. Hij componeerde voor de beiaard o.a. het werk ‘De Zingende Toren’. Zie je de toren? De beiaard is een typisch instrument dat nagenoeg alleen in Vlaanderen en Nederland voorkomt. Hasselt schonk er een aan zusterstad Itami in Japan en kreeg er zowaar een hele Japanse Tuin voor terug. De beiaard geeft een klank aan brons. Brons is een geluksmetaal. Er worden kruisen, eretekens en geluksdragers van gemaakt. Het instrument kende zijn opgang in de 16de eeuw en telt minstens 23 bronzen klokken. De beiaard die je nu in Hasselt hoort is van 1752 en telt 49 klokken. Hasselt was een van de eerste steden ter wereld met een stadsbeiaardier. René Vanstreels heeft er in de vorige eeuw zijn levenswerk van gemaakt. Waar maak jij je levenswerk van? Nu je op zijn bankje naar de beiaard kijkt (of luistert) kan je even nadenken over wat muziek, samenspel en harmonie voor jou betekenen. Geniet ervan.

Pijlers van geluk

, , ,

Extra

Op het pleintje vind je in de doorgang naar ’t Kookpunt een uitdagend modern kunstwerk ‘Blinded by Lights’ van de Limburgse kunstenaar en designer Michaël Verheyden (‘Understated Chic’). Iedereen loopt het voorbij alsof het een leeg reclamepaneel is. Maar het gaat over identiteit. Ga er recht voor staan. Het helle licht trekt je aan en verblindt je. Stilaan wordt het beeld echter een spiegel. Nu zie je jezelf. Wat vind je mooi? Hoe graag kan jij jezelf zien? Wat is jouw kracht? Stilaan gaat je zelfbeeld nu weer over in stralend licht. Dit mysterieuze kunstwerk helpt ons om onszelf een beetje graag te zien en om iets persoonlijks uit te stralen. Een basisvoorwaarde voor geluk.

Aan de andere kant van het plein heeft het Sociaal Fonds een kunstwerk gemaakt van 30.000 halvefrankstukjes (Hoeveel euro is dat?) Het heet het ‘Het Slijk der Aarde’. Het geld is omgezet in een bloeiende lotusbloem. Wat betekent geld voor jou? Hoe vergankelijk is het? Waar zou jij je geld in willen omzetten?

Een levendig beeld van een van de bekendste Vlaamse acteurs Luc Philips (Pastoor Munte in De Heren van Zichem) maakt het pleintje compleet. Stel dat jij hier een standbeeld zou krijgen. Welke voor jou typische houding zou je aannemen? Maak er een foto van.

Lekkers vind je op het pleintje bij de originele Italiaan ‘Il Pasticcio’ of bij het culinaire ’t Kookpunt. Daar tegenover ligt ‘Het Hemelrijk’, bekend om zijn 400 soorten bier. De bierkaart is een heus boek waarin de smaak van elk bier gedetailleerd beschreven wordt.

Wie meer “beiaard” wil kan elke eerste zaterdag van de maand een rondleiding krijgen naar de beiaardierskamer in de kathedraal (168 treden). Onderweg krijg je alles te weten over het raderwerk van tijd en klank.

Een eiland van groen en wit

Adres

Insel Hombroich, Minkel 2, 41472 Neuss (bij Düsseldorf, Duitsland) www.inselhombroich.de. (Toegangsgeld)

De Plek

Deze verzameling van kunst, natuur, cultuur en architectuur is een goed bewaard geheim. Trek gerust een halve dag voor uit voor de verkenning van dit parklandschap met minimalistische constructies en kunst uit heel de wereld. De werken die er hangen zijn niet chronologisch of thematisch tentoongesteld. Ze zijn zo opgesteld dat het lijkt of ze met elkaar in dialoog gaan. Sommige zijn van wereldberoemde kunstenaars, maar geen enkel werk draagt een naambordje. Er zijn geen suppoosten en er is nauwelijks scheiding tussen museum en natuur. Een totaalervaring van baksteen, glas, kunst en bomen. En wit. Veel wit.

De Tip

Er staan een tiental gebouwen verspreid over het park. De eerste constructie moet je door als je de trappen bent afgedaald. Concentreer je daarin op de vele soorten wit en op de akoestiek terwijl je beweegt. Doe hetzelfde enkele gebouwen verder op, waarin twee cirkels in elkaar sluiten met zicht op een buxustuin. Blijf op je wandeling door het park in elk gebouw even stil staan bij wat het met je doet. Kies uiteindelijk één kunstwerk en één gebouw dat je het meest aanspreekt. Welk effect heeft het precies op jou? En hoe zou je de totaalervaring omschrijven?

Pijlers van geluk

, , ,

Extra

Een bijzonder eenvoudige maaltijd is in de toegangsprijs begrepen. Apart maar lekker. In het centraal gelegen cafetaria geraak je sowieso aan de praat met andere mensen die van deze plek alleen al lichtjes in de ogen krijgen.

Het doorschijnend huisje van de douanier

Adres

Kerkplein van Varengeville-sur-mer (parkeren) Noord-Frankrijk. (Gratis)

De Plek

Een romantisch dorpje op de krijtrotsen van Normandië. In het intieme kerkje vind je warme glasramen van Braque en op het kerkhof vind je zijn graf met kleine mozaïektegeltjes.

De Tip

Ga op het bankje achter de kerk zitten. Op de krijtrots voor je, zie je beneden een moderne reconstructie van het impressionistisch schilderij van Claude Monet “La Cabane des Douaniers”. Stap er naartoe via een klein weggetje: aan de  parkeerplaats voor de kerk 100 meter landinwaarts, dan links naar beneden. Het is geen echte reconstructie maar een impressionistische ervaring van kleurwisselingen en indrukken. Luister naar de wind. Vergelijk onderweg de echte schilderijen die langs de wandeling hangen en de indrukken die je zelf krijgt. Waarom zou je zelf niet iets tekenen of schetsen? In jouw stijl.

Pijlers van geluk

, , ,

Extra

Misschien raak je wel aan de praat met andere kunst- en natuurliefhebbers. Bezoek in elk geval ook langs dezelfde weg een van de mooiste landschapstuinen van Frankrijk: Bois des Moutiers (toegangsgeld). Een prikkeling voor al je zintuigen langs magnolias en hortensias, Rhododendrons uit de Himalaya, Chinese azalea’s en Japanse esdoorns, die allemaal uitstekend gedijen in de zuurhoudende ondergrond van dit met veel zorg aangelegde park. Trek hier gerust twee uur voor uit.

Wonderkamers op zolder

Adres

Zeeuws museum, Abdijplein, Middelburg, Nederland (Toegangsgeld)

De Plek

Het prachtig gerenoveerde Zeeuws Museum bewaart meer dan 30.000 kunstschatten. Op de zolder ontdek je drie Wonderkamers. In grote houten transportkisten zijn kabinetten ingericht met de uitstraling van de historische Wunderkammers. Elk kabinet vormt een wereld in het klein. De vitrines staan vol met honderden uiteenlopende en exotische voorwerpen. Ze verwonderen ons en vertellen verhalen. Wat stelt het voor? Waar komt het vandaan? Waarom is het hier? De voorwerpen inspireren, helpen je nieuwe dingen ontdekken of herinneringen op te halen. Elke wonderkamer heeft een eigen thema: Leven & Dood ( mummies, vruchtbaarheidsbeelden, rouwkleren, trouwringen …), Huis & Handel (koffieblikken, Chinees porselein, trendy spullen, een spelletje slabberjan …), Macht & Pracht (uiterlijk vertoon, Papua versieringen, uniformen, medailles …).

 

De Tip

Maak thuis je eigen Wonderkamer. Van een schoendoos, een koffer, een kist, een kast, een kamer … Stop ze vol met dingen die jij mooi, eigenaardig of inspirerend vindt. Vul je verzameling aan en bouw de verhalen op. Start er vandaag mee en over enkele jaren heb je een persoonlijke wonderkamer van geluk.

Pijlers van geluk

, , ,

Extra

Geniet in het museum van de striptease op video waarop je een Zeeuwse jongen en een Zeeuws meisje zich dansend traag van hun streekdrachten, sieraden en historisch ondergoed ziet ontdoen. Hun kleren hangen in de kasten in de buurt.

Het kasteel in de duinen

Adres

Duinvlietweg 8, Oostkapelle, Zeeland, Nederland (Gratis / Toegangsgeld)

De Plek

Domburg is een van de oudste badplaatsen van Nederland. In het begin van de twintigste eeuw gingen veel kunstenaars er het “Zeeuwse Licht” opzoeken. Piet Mondriaan werkte er. Hier maakte hij vooral schetsen van de zee en het kerkje, waaruit later zijn eerste abstracte werken ontstonden.

De Tip

In de duinen tussen Domburg en Oostkapelle vind je het tot de verbeelding sprekende 13de eeuws kasteel Westhove, compleet met torens, koetshuizen en slotgracht. Het is een jeugdherberg (Stayokay) waar je met heel de familie goedkoop kunt logeren in een fantasierijk kasteel vol verhalen. Een spelletje schaak onder de grote boom? Een terrasje met zicht op de duinen? Een wandeling door het bos naar het brede zandstrand vlakbij? Kies maar uit. Neem wat teken- en schildergerief mee en ga zelf op zoek naar het “Zeeuwse Licht”.

Pijlers van geluk

, , ,

Extra

In de Orangerie van het kasteel kan je het natuurmuseum Terra Maris verkennen. Met een tuin van 2,5 ha waarin je verschillende landschapstypes en menselijke ingrepen in de natuur kan ontdekken, inclusief een Mottekasteel. Wat overigens niets met motten te maken heeft.

Het mannetje op de ladder

Adres

Fondation Folon in de hoeve van het Kasteel van Terhulpen (La Hulpe), Drève de la Ramée 6, 1310 Terhulpen, België www.fondationfolon.be (Park gratis. Toegangsgeld voor museum.)

De Plek

Als je zijn postzegels, affiches en beelden ziet herken je zijn stijl meteen. Jean-Michel Folon (1934-2005) is een van de grote Belgische kunstenaars. Zijn werk is een wonder van eenvoud in het zogeheten “vijfde seizoen”: dat van verbeelding en poëzie. Hij illustreerde tijdschriften en boeken in heel de wereld o.a. de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens. Je wandelt letterlijk door zijn werk en zijn dromen in het magische museum dat aan hem is gewijd. Je vindt het verscholen in een hoek van het glooiend kasteelpark van de voormalige (rijke en filantropische familie) Solvay.

De Tip

Wacht aan de ingang tot het grote boek letterlijk open gaat. Daar stap je naar binnen en duik je van de ene kleine verrassing in de andere. Op zolder zie je in een gedetailleerde video hoe zo’n aquarel precies ontstaat. Als je uiteindelijk door een reconstructie van zijn atelier bent, kom je in een kleine donkere ruimte waar één van de typische figuurtjes van Folon iets heel moois doet met een ladder. Ga daarna buiten op een bankje zitten of op het terras van brasserie Homme Bleu. Maak op een bierkaartje zelf een kleine schets waarop je jezelf op een ladder tekent: waar ga je naar toe en wat zijn de stappen daar naartoe?

Pijlers van geluk

, , ,

Extra

Een magische zonsondergang. Het kasteelpark (220 ha) is een paradijs dat aansluit bij het Zoniënwoud, met beukendreven als kathedralen en meer dan honderd soorten rododendrons. Ga op het kasteelterras staan en kijk westwaarts naar de 36 meter hoge obelisk 800 meter verder. Daar staat een vergulde zonneschijf op met een diameter van 4,5 meter. Bij het begin van de lente en de herfst valt de zonsondergang hier precies samen met deze namaakzon. Een verbluffend effect. De schijnbare diameter van deze zon is 20 boogminuten, die van de echte zon 31.