Het mannetje op de ladder

Adres

Fondation Folon in de hoeve van het Kasteel van Terhulpen (La Hulpe), Drève de la Ramée 6, 1310 Terhulpen, België www.fondationfolon.be (Park gratis. Toegangsgeld voor museum.)

De Plek

Als je zijn postzegels, affiches en beelden ziet herken je zijn stijl meteen. Jean-Michel Folon (1934-2005) is een van de grote Belgische kunstenaars. Zijn werk is een wonder van eenvoud in het zogeheten “vijfde seizoen”: dat van verbeelding en poëzie. Hij illustreerde tijdschriften en boeken in heel de wereld o.a. de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens. Je wandelt letterlijk door zijn werk en zijn dromen in het magische museum dat aan hem is gewijd. Je vindt het verscholen in een hoek van het glooiend kasteelpark van de voormalige (rijke en filantropische familie) Solvay.

De Tip

Wacht aan de ingang tot het grote boek letterlijk open gaat. Daar stap je naar binnen en duik je van de ene kleine verrassing in de andere. Op zolder zie je in een gedetailleerde video hoe zo’n aquarel precies ontstaat. Als je uiteindelijk door een reconstructie van zijn atelier bent, kom je in een kleine donkere ruimte waar één van de typische figuurtjes van Folon iets heel moois doet met een ladder. Ga daarna buiten op een bankje zitten of op het terras van brasserie Homme Bleu. Maak op een bierkaartje zelf een kleine schets waarop je jezelf op een ladder tekent: waar ga je naar toe en wat zijn de stappen daar naartoe?

Pijlers van geluk

, , ,

Extra

Een magische zonsondergang. Het kasteelpark (220 ha) is een paradijs dat aansluit bij het Zoniënwoud, met beukendreven als kathedralen en meer dan honderd soorten rododendrons. Ga op het kasteelterras staan en kijk westwaarts naar de 36 meter hoge obelisk 800 meter verder. Daar staat een vergulde zonneschijf op met een diameter van 4,5 meter. Bij het begin van de lente en de herfst valt de zonsondergang hier precies samen met deze namaakzon. Een verbluffend effect. De schijnbare diameter van deze zon is 20 boogminuten, die van de echte zon 31.