De Wilde Floraliën

Adres

Natuurcentrum De Bourgoyen-Ossemeren, Driepikkelstraat, 9030 Mariakerke, Gent, België. [email protected] (Gratis)

De Plek

Om de vijf jaar toont Gent de mooiste bloemen en planten op de wereldberoemde Floraliën. Maar de Gentenaars wachten daar niet op. Ze hebben hun eigen “Wilde Floraliën” ontdekt. Deze plek ligt in de stadsrand op minder dan drie kilometer van het Gravensteen. Dit gebied van 230 hectare zou eerst verkaveld worden, maar nu geven de ‘meersen’ of vochtige graslanden extra zuurstof aan de stad. Tientallen vrijwilligers helpen er om de begroeiïng kort te houden.

De Tip

Volg de blauwe wandeling (5,5 km) langs de knotwilgen en de Leie. Halverwege kan je beslissen om er via de rode lus nog een half uurtje bij te nemen langs de Meerskant en de Rietgracht, als dat lage gebied tenminste niet onder water staat. Het is de stoeiplaats van de kemphaan, een witte steltloper van ongeveer 30 cm hoog. Een bedreigde diersoort die in onze kontreien lang niet meer te zien was, maar nu scheren er soms honderden kemphanen boven deze overstroomde graslanden. In ons taalgebruik duiden wij kemphanen aan als typische ruziestokers. Ze houden schijngevechten om de aandacht van de vrouwtjes te lokken. Dé plek om even na te denken over de schijngevechten die we zelf soms voeren: geen echte ruzies maar afleidingsmanoeuvres, ijdelheid en uitingen van jaloezie. Hoe zijn ze in jouw leven soms obstakels voor geluk (geweest)?

Pijlers van geluk

, , ,

Extra

Neem laarzen mee. Een verrekijker kan je in het bezoekerscentrum huren, net als een Boeboeksrugzak met opdrachten voor de kinderen. Afronden in de natuurbibliotheek met een bio-drankje.