De bank van de beiaardier

Adres

Kadetjesplein – tegenover Het Salon van de Smaak en de dienst voor Toerisme, Maastrichterstraat 59, Hasselt (B) (Gratis)

De Plek

Zelfs Hasselaren kennen dit pleintje nauwelijks. Je bereikt het via een smalle doorgang tegenover Het Salon van de Smaak en de dienst Toerisme aan de Maastrichtersstraat. Studenten en passanten eten er ’s middags hun broodjes. Er staan verschillende kunstwerken en twee banken die de stad schonk aan bekende inwoners: cursiefjesschrijver Jos Ghijsen en stadsbeiaardier René Vanstreels (1925-2010). Ga op verschillende bankjes zitten en geniet telkens van een andere invalshoek. De laagbouw geeft je een beeld van het oude Hasselt. De hagen en kleine verrassingen (een paard op het dak!) geven de indruk van een kleine sprookjestuin.

 

De Tip

Dit is de ideale plek om naar de beiaard van de kathedraal te luisteren. Ga op de bank bank van de beiaardier zitten. Hij componeerde voor de beiaard o.a. het werk ‘De Zingende Toren’. Zie je de toren? De beiaard is een typisch instrument dat nagenoeg alleen in Vlaanderen en Nederland voorkomt. Hasselt schonk er een aan zusterstad Itami in Japan en kreeg er zowaar een hele Japanse Tuin voor terug. De beiaard geeft een klank aan brons. Brons is een geluksmetaal. Er worden kruisen, eretekens en geluksdragers van gemaakt. Het instrument kende zijn opgang in de 16de eeuw en telt minstens 23 bronzen klokken. De beiaard die je nu in Hasselt hoort is van 1752 en telt 49 klokken. Hasselt was een van de eerste steden ter wereld met een stadsbeiaardier. René Vanstreels heeft er in de vorige eeuw zijn levenswerk van gemaakt. Waar maak jij je levenswerk van? Nu je op zijn bankje naar de beiaard kijkt (of luistert) kan je even nadenken over wat muziek, samenspel en harmonie voor jou betekenen. Geniet ervan.

Pijlers van geluk

, , ,

Extra

Op het pleintje vind je in de doorgang naar ’t Kookpunt een uitdagend modern kunstwerk ‘Blinded by Lights’ van de Limburgse kunstenaar en designer Michaël Verheyden (‘Understated Chic’). Iedereen loopt het voorbij alsof het een leeg reclamepaneel is. Maar het gaat over identiteit. Ga er recht voor staan. Het helle licht trekt je aan en verblindt je. Stilaan wordt het beeld echter een spiegel. Nu zie je jezelf. Wat vind je mooi? Hoe graag kan jij jezelf zien? Wat is jouw kracht? Stilaan gaat je zelfbeeld nu weer over in stralend licht. Dit mysterieuze kunstwerk helpt ons om onszelf een beetje graag te zien en om iets persoonlijks uit te stralen. Een basisvoorwaarde voor geluk.

Aan de andere kant van het plein heeft het Sociaal Fonds een kunstwerk gemaakt van 30.000 halvefrankstukjes (Hoeveel euro is dat?) Het heet het ‘Het Slijk der Aarde’. Het geld is omgezet in een bloeiende lotusbloem. Wat betekent geld voor jou? Hoe vergankelijk is het? Waar zou jij je geld in willen omzetten?

Een levendig beeld van een van de bekendste Vlaamse acteurs Luc Philips (Pastoor Munte in De Heren van Zichem) maakt het pleintje compleet. Stel dat jij hier een standbeeld zou krijgen. Welke voor jou typische houding zou je aannemen? Maak er een foto van.

Lekkers vind je op het pleintje bij de originele Italiaan ‘Il Pasticcio’ of bij het culinaire ’t Kookpunt. Daar tegenover ligt ‘Het Hemelrijk’, bekend om zijn 400 soorten bier. De bierkaart is een heus boek waarin de smaak van elk bier gedetailleerd beschreven wordt.

Wie meer “beiaard” wil kan elke eerste zaterdag van de maand een rondleiding krijgen naar de beiaardierskamer in de kathedraal (168 treden). Onderweg krijg je alles te weten over het raderwerk van tijd en klank.

Een eiland van groen en wit

Adres

Insel Hombroich, Minkel 2, 41472 Neuss (bij Düsseldorf, Duitsland) www.inselhombroich.de. (Toegangsgeld)

De Plek

Deze verzameling van kunst, natuur, cultuur en architectuur is een goed bewaard geheim. Trek gerust een halve dag voor uit voor de verkenning van dit parklandschap met minimalistische constructies en kunst uit heel de wereld. De werken die er hangen zijn niet chronologisch of thematisch tentoongesteld. Ze zijn zo opgesteld dat het lijkt of ze met elkaar in dialoog gaan. Sommige zijn van wereldberoemde kunstenaars, maar geen enkel werk draagt een naambordje. Er zijn geen suppoosten en er is nauwelijks scheiding tussen museum en natuur. Een totaalervaring van baksteen, glas, kunst en bomen. En wit. Veel wit.

De Tip

Er staan een tiental gebouwen verspreid over het park. De eerste constructie moet je door als je de trappen bent afgedaald. Concentreer je daarin op de vele soorten wit en op de akoestiek terwijl je beweegt. Doe hetzelfde enkele gebouwen verder op, waarin twee cirkels in elkaar sluiten met zicht op een buxustuin. Blijf op je wandeling door het park in elk gebouw even stil staan bij wat het met je doet. Kies uiteindelijk één kunstwerk en één gebouw dat je het meest aanspreekt. Welk effect heeft het precies op jou? En hoe zou je de totaalervaring omschrijven?

Pijlers van geluk

, , ,

Extra

Een bijzonder eenvoudige maaltijd is in de toegangsprijs begrepen. Apart maar lekker. In het centraal gelegen cafetaria geraak je sowieso aan de praat met andere mensen die van deze plek alleen al lichtjes in de ogen krijgen.

Het gelukstafeltje in een huis vol liefde

Adres

La maison Nissim de Camondo, Rue de Monceau 63, Parijs, Frankrijk (Toegangsgeld)

De Plek

In dit huis schuilt schoonheid, liefde en tragiek. Het werd in 1911 gebouwd in opdracht van een van de rijkste bankiers van die tijd: graaf De Camondo. Hij liet het huis bouwen voor zijn zoon Nissim. Maar die kwam om in de eerste wereldoorlog. De graaf was overmand door verdriet en besliste het hele huis te wijden aan een kunstverzameling ter ere van zijn zoon. In 1934 stierf de graaf. Een jaar later werd het geopend voor het publiek. Tien jaar later stierf zijn dochter Beatrice samen met haar man en hun twee kinderen in de concentratiekampen van de tweede wereldoorlog. De familie is uitgestorven. Het huis en de kunstwerken blijven. Het is volledig als woonhuis intact en zit van de keuken tot de slaapkamers en de badkamer vol decoratieve kunst.

De Tip

Dit zijn stille getuigen van de bewoners van een huis en de verhalen van een leven. Ga in elke kamer op zoek naar iets wat jou op een of andere manier aanspreekt. Wat zegt het je? Wat zou het betekend hebben voor de bewoners? Zoek het tafeltje uit eik en rozenhout, versierd met brons en porselein dat “Bonheur du jour” heet. Het dient om je dagelijks geluk op te schrijven. Wat zou jij er van de drie voorbije dagen opschrijven? Welke voorwerpen uit je eigen huis vertellen iets over jouw leven? Praat erover.

Pijlers van geluk

, , ,

Extra

Er is een bijzondere app waarmee je alle exotische vogels op de porseleinen borden via je eigen smartphone kan horen fluiten. Maar mooier nog zijn de echte vogels in het 9ha grote 18de eeuwse Engelse park Monceau vlakbij. Daar wandel je door de wereld- en kunstgeschiedenis voorbij een piramide, een Chinese pagode en de romantische Korintische zuilenrij, gebogen rond een meertje. Koop nadien een originele kaart of handgeschept papier in de geliefde papierwinkel Benneton (Boulevard Malesherbes 75). Schrijf een persoonlijk geluksbriefje aan wie je dierbaar is.

De vogelkijkhut van De Witte

Adres

Ernest Claesstraat 152, 3270 Zichem, België (Gratis – ook het museum)

De Plek

Een vogelkijkhut geeft je letterlijk een eigen kader om naar de natuur te kijken. Open de luikjes en kijk als een fotograaf, schilder of documentairemaker naar waterplassen, eenden, reigers, buizerds, stapelwolken en boomkruinen. Er staan er overal in het land. Neem bijvoorbeeld deze op de “groene” wandeling achter het geboortehuis van de Vlaamse volksschrijver Ernest Claes (° 1885) in Zichem (of die in Testelt even verderop, op 100 meter van de Wildendriesdijk). Je ziet zo een schelm als De Witte door het landschap dartelen.

De Tip

Neem een verrekijker en een fototoestel mee. Leg enkele beelden vast en neem de rust mee naar huis. Maak er je screensaver van of print ze uit en hang ze op een plek waar je af en toe wat meer rust kan gebruiken.

Pijlers van geluk

, , ,

Extra

Het huis van Ernest Claes is een nostalgische plek vol oude verhalen. De mensen van het museum nemen je graag mee in de wereld van Wannes Raps en Floere het Fluwijn. Stel je voor dat iemand later een verhaal vertelt over jou. Welk verhaal zou dat kunnen zijn? Welke karaktereigenschappen en gebeurtenissen typeren jou?

De tuin van heden

Adres

De Tuinen van Hoegaarden, Houtmarkt 1, Hoegaarden, België www.detuinenvanhoegaarden.be. Iedere dag open van zonsopgang tot zonsondergang (Gratis)

De Plek

Dit Kapittelpark werd al door een gravin aangelegd in het jaar 980. Het kende een bewogen geschiedenis die precies 1000 jaar na de stichting van het Kapittel (in 1980) eindigde toen de laatste eigenaar vermoord werd door … de tuinman. Zo kwam het in het bezit van de gemeente die het in erfpacht heeft gegeven aan de VZW Tuinen van Hoegaarden. Zij hebben er een heel bijzondere verzameling van meer dan 20 tuinsoorten van gemaakt: van bloemen en pioenen tot hagen en schaduwtuinen in een park van stilte.

De Tip

Het onderdeel “De Tuin van hEden” presenteert zich als een eigentijds groenparadijs. Het Vlaams Centrum voor Agro- en Visserijmarketing schreef in 1997 een wedstrijd uit onder tuin- en landschapsarchitecten om een tuin te ontwerpen die iedereen kan aanspreken. Dit ontwerp heeft de wedstrijd gewonnen. Wat betekent een tuin voor jou? Welke tuin in deze verzameling spreekt jou het meest aan? Tuinen hebben veel met geluk en optimisme te maken. In het meesterwerk “Candide, ou l’optimisme” (1759) neemt de Franse schrijver Voltaire de filosofie van Leibniz “we leven in de beste van alle mogelijke werelden” serieus op de korrel. Na omzwervingen door de vreselijkste ervaringen eindigt het zachtaardige hoofdpersonage Candide met de beroemde zin: “Et maintenant je vais cultiver mon petit jardin / En nu ga ik mijn eigen tuintje onderhouden”. Wat betekent deze zin voor jou, in je zoektocht naar geluk?

Pijlers van geluk

, , ,

Extra

Je kan vrijwilligerswerk doen in deze tuin en samen met de andere tuinmannen en –vrouwen je kennis van tuinen verfijnen. In ruil krijg je een rijkelijk plantenpakket. Er zijn verschillende groepsrondleidingen mogelijk (o.a. over kringlooptuinieren, kruiden, openbaar groen of een gespecialiseerde wandeling met de hoofdtuinman). In het Kapittelhuis (18de eeuw) verbleven 12 kanunniken die de Gregoriaanse zangen in de vlakbij gelegen Sint-Gorgoniuskerk verzorgden. Nu kan je er in alle rust iets eten of drinken, met zicht op de tuinen.

 

De hangende uitkijkpost

Adres

Museum Donkmeer, Donklaan 123, Berlare, België. (Gratis)

De Plek

Het Donkmeer heeft de vorm van de geluksbrenger bij uitstek: een hoefijzer. Het is (na het Schulens meer) het tweede grootste meer in Vlaanderen: 86 hectare. Van het gebied is 30 hectare beschermd natuurreservaat.

De Tip

Neem een krant, boek of een tijdschrift mee of ga gewoon even zitten genieten van een bijzondere plek tussen de boomkruinen: de “Hangende Uitkijkpost”. Hij hangt letterlijk tussen het gebladerte aan het nieuwe, betonnen museum dat lijkt op een verborgen fabrieksloods aan het water. De dakhelling is met gras begroeid en de ramen weerspiegelen het groen en het water. Natuur en architectuur in harmonie. Je bereikt deze uitkijkpost via het kleine maar leuke museum dat gewijd is aan de democratie: de impact van de Franse Revolutie, de Boerenkrijg en de gevolgen voor onze tijd. Wat zijn volgens jou de belangrijkste waarden van een democratie? Wat apprecieer jij in deze samenlevingsvorm en wat zou je kunnen doen om de waarden ervan te versterken? Stof genoeg om over na te denken in de hangende uitkijktoren over de rimpels van het meer.

Pijlers van geluk

, , ,

Extra

Sinds enkele jaren is de historische Eendenkooi in ere hersteld. Aanvankelijk was het een vernuftig systeem om wilde eenden te vangen, nu is het een klein maar uniek vogelreservaat. Je kan het voor een prikje bereiken met een overzetboot. Ontdek het verdwenen beroep van “kooiker”. Uit welke “kooi” heb jij je ooit bevrijd? Wie of wat heeft je daarbij geholpen? Is er nog een kooi waar je uit wil? Hoe ga je dat aanpakken? Het Donkmeer is al van in de 19de eeuw een toeristische bestemming. Stadsmensen kwamen er met de tram paling eten. Nu komen ze met auto’s om hetzelfde te doen. Smakelijk!