Het gelukstafeltje in een huis vol liefde

Adres

La maison Nissim de Camondo, Rue de Monceau 63, Parijs, Frankrijk (Toegangsgeld)

De Plek

In dit huis schuilt schoonheid, liefde en tragiek. Het werd in 1911 gebouwd in opdracht van een van de rijkste bankiers van die tijd: graaf De Camondo. Hij liet het huis bouwen voor zijn zoon Nissim. Maar die kwam om in de eerste wereldoorlog. De graaf was overmand door verdriet en besliste het hele huis te wijden aan een kunstverzameling ter ere van zijn zoon. In 1934 stierf de graaf. Een jaar later werd het geopend voor het publiek. Tien jaar later stierf zijn dochter Beatrice samen met haar man en hun twee kinderen in de concentratiekampen van de tweede wereldoorlog. De familie is uitgestorven. Het huis en de kunstwerken blijven. Het is volledig als woonhuis intact en zit van de keuken tot de slaapkamers en de badkamer vol decoratieve kunst.

De Tip

Dit zijn stille getuigen van de bewoners van een huis en de verhalen van een leven. Ga in elke kamer op zoek naar iets wat jou op een of andere manier aanspreekt. Wat zegt het je? Wat zou het betekend hebben voor de bewoners? Zoek het tafeltje uit eik en rozenhout, versierd met brons en porselein dat “Bonheur du jour” heet. Het dient om je dagelijks geluk op te schrijven. Wat zou jij er van de drie voorbije dagen opschrijven? Welke voorwerpen uit je eigen huis vertellen iets over jouw leven? Praat erover.

Pijlers van geluk

, , ,

Extra

Er is een bijzondere app waarmee je alle exotische vogels op de porseleinen borden via je eigen smartphone kan horen fluiten. Maar mooier nog zijn de echte vogels in het 9ha grote 18de eeuwse Engelse park Monceau vlakbij. Daar wandel je door de wereld- en kunstgeschiedenis voorbij een piramide, een Chinese pagode en de romantische Korintische zuilenrij, gebogen rond een meertje. Koop nadien een originele kaart of handgeschept papier in de geliefde papierwinkel Benneton (Boulevard Malesherbes 75). Schrijf een persoonlijk geluksbriefje aan wie je dierbaar is.