Het kasteel in de duinen

Adres

Duinvlietweg 8, Oostkapelle, Zeeland, Nederland (Gratis / Toegangsgeld)

De Plek

Domburg is een van de oudste badplaatsen van Nederland. In het begin van de twintigste eeuw gingen veel kunstenaars er het “Zeeuwse Licht” opzoeken. Piet Mondriaan werkte er. Hier maakte hij vooral schetsen van de zee en het kerkje, waaruit later zijn eerste abstracte werken ontstonden.

De Tip

In de duinen tussen Domburg en Oostkapelle vind je het tot de verbeelding sprekende 13de eeuws kasteel Westhove, compleet met torens, koetshuizen en slotgracht. Het is een jeugdherberg (Stayokay) waar je met heel de familie goedkoop kunt logeren in een fantasierijk kasteel vol verhalen. Een spelletje schaak onder de grote boom? Een terrasje met zicht op de duinen? Een wandeling door het bos naar het brede zandstrand vlakbij? Kies maar uit. Neem wat teken- en schildergerief mee en ga zelf op zoek naar het “Zeeuwse Licht”.

Pijlers van geluk

, , ,

Extra

In de Orangerie van het kasteel kan je het natuurmuseum Terra Maris verkennen. Met een tuin van 2,5 ha waarin je verschillende landschapstypes en menselijke ingrepen in de natuur kan ontdekken, inclusief een Mottekasteel. Wat overigens niets met motten te maken heeft.

Het snoepwinkeltje van grootmoeder

Adres

Openluchtmuseum Bokrijk, Bokrijklaan 1, 3600 Genk, België. www.bokrijk.be (Toegangsgeld)

De Plek

Duw de deur van het snoepwinkeltje open en ruik meteen het verschil met de huidige snoepwinkels. Hier geen chips of popcorn. Wat vonden de kinderen vroeger lekker? Wat vind jij lekker? Ruik, proef en vraag uitleg.

De Tip

Koop een papieren “Gelukszakje” met allerlei soorten snoepjes. Het is een oud gebruik om overschotten van gebak en lekkernijen in een zakje te stoppen en het als een geluksbrenger te schenken aan iemand die je wil bedanken. Wie wil jij eens extra bedanken? Aan wie ga jij het gelukszakje cadeau doen?

Pijlers van geluk

, , ,

Extra

De verkoper in het winkeltje geeft graag uitleg over oude snoepjes en gebakjes én over het bijzondere werk in het openluchtmuseum. In het museum zijn op diverse plaatsen acteurs actief die het verleden in school, kerk of boerderij met veel smaak, passie en humor tot leven brengen. In de oude stad kan je je laten onderdompelen in de jaren zestig. Daarvoor neem je bij de ingang van de tentoonstelling een nieuwe identiteit aan.