Groot Geluk in Oom Samie se winkel

Adres

Dorp Street 84, Stellenbosch, Zuid-Afrika

De Plek

Haal alvast een fles Zuid-Afrikaanse wijn in huis met namen als Groot Geluk, Veel Geluk of Altyd Geluk. Deze wijnen zijn overal in België en Nederland te koop en halen door hun naam alleen al het onderwerp “geluk” naar de tafel. Ze worden gemaakt door een samenwerkingsverband van lokale wijnboeren in de omgeving van de stad Stellenbosch. Een rondrit, wandelingen en proeverijen in deze wijnstreek geven je een zalig gevoel.

De Tip

Loop binnen in de winkel van Oom Samie aan de Dorpsstraat van Stellenbosch (Zuid-Afrika), ooit begonnen als ruilhandel en sinds 1904 onveranderd gebleven. Vermoedelijk ligt er niets dat je echt nodig hebt en toch kan je er makkelijk een uur blijven rondhangen. Het onderscheid tussen een winkel en een levend museum vervaagt hier. De ideale plek om even stil te staan bij ons consumptiepatroon. Wat kopen we dat we echt nodig hebben? Wat vind ik leuk genoeg om gewoon te “hebben”? Wat is de prijs en wat is de waarde?

Pijlers van geluk

, , ,

Extra

De Traag Markt in Stellenbosch (Oude Libertas Road) is de voorloper van slow-food en slow-markets. Traag wandelen, kijken en proeven van wat zo anders smaakt als thuis.

De geluksformule op het Doelenplein

Adres

Doelenplein, Delft, Nederland (Gratis)

De Plek

Het Doelenplein geeft je een zuidelijk vakantiegevoel: kuierende en fietsende mensen, fluitende vogels in de bomen, geroezemoes van de genietende borrelaars op het terras. Het water kabbelt aan je voeten voorbij in de historische gracht. Formuleer op dit Doelenplein drie kleine of grote doelen die jij in je leven nog wilt realiseren, op korte of lange termijn. Pik drie elementen uit het plein (een huis, een detail, een boom …) die symbool staan voor jouw doelen.

De Tip

Dit is de ideale plek om via het stratenplan een geluksformule toe te passen. Die luidt “Doelen + Lef = Fortuin”. Fortuna is de Romeinse godin die je toelacht als je gelukkig bent. Fortuin vind je door je doelen met lef aan te pakken. Neem op het Doelenplein even de tijd voor een drankje op het leuke terras dat door de universiteitsstudenten van de stad is verkozen tot het beste terras van de stad: Café Lef. Ook binnen ademt de plek veel sfeer uit met lage banken en spiegels aan de wand. Ga voor elk van je geformuleerde doelen na, hoe je ze stap voor stap kunt realiseren door sterke eigenschappen van jezelf te gebruiken én daar een portie lef aan toe te voegen. Wandel daarna rustig door de aanpalende Fortuinstraat, met aan de ene kant arbeidershuisjes en aan de andere kant een statig pand. Het straatje loopt uit op een brede gracht. Ga daar even onder een boom zitten en bekijk het gelukkige leven op het water. Stel je  je leven even voor zoals het er uit zou zien als je een of meer van je doelen hebt gerealiseerd. Ga ervoor!

Pijlers van geluk

, , ,

Extra

Pik op het Doelenplein een warme film mee in het gespecialiseerde, niet-commerciële Filmhuis Lumen. Het is de uitgelezen plek voor cinema uit allerlei landen, met diverse verteltradities en eigen beeldculturen. Voor films over sociale of historische achtergronden die elders niet zo belicht worden. Pure cinema. www.filmhuis-lumen.nl

De kringen van de snuisterwinkel

Adres

Korenmarkt, Mechelen, België. www.dekringwinkelmechelen.be; www.michielsmechelen.be (Gratis / Toegangsgeld)

De Plek

De Korenmarkt is een van de geslaagde renovaties in de stad Mechelen. Op dit historische, driehoekige plein werd vele honderden jaren geleden de allereerste markt van Mechelen georganiseerd. In 2011 werd het plein volledig vernieuwd. Twee jaar later werd het al genomineerd voor de “Prijs van de Publieke Ruimte”. Van op de trapjes en de terrasjes geniet je van de gezellige drukte van een klein stadsplein dat zowel geschiedenis als eigen tijd ademt.

De Tip

De kringwinkel aan de Kolenmarkt 12 is een van de gezelligste van Vlaanderen. De grote winkel vind je in het industriepark Oude Baan. Maar die van de Korenmarkt blijft behouden voor de snuisteraars. Er zijn meer dan honderd kringwinkels in Vlaanderen en bijna tweehonderd in Nederland. Die stellen duizenden mensen te werk die anders moeilijk aan een job zouden geraken. Kringwinkels zijn een vrij recente vorm van sociale economie en duurzaam recycleren. Kuier even door de winkel en pik er één voorwerp uit dat je aanspreekt. Wat pik je eruit? Hoeveel kost het? Wat zegt dat over onze tijd en over ons consumptiepatroon? Ga even op de trapjes van de Kolenmarkt zitten en denk na over deze zin: “We kennen van alles de prijs maar van niks de waarde”.

Pijlers van geluk

, , ,

Extra

In het oude huis De Clippel (Korenmarkt 6) werkt al sinds 1890 de torenuurwerkmakersfamilie Michiels. Als je reserveert, kan je met een gids de werkplaats bezoeken waar nu nog torenuurwerken worden vervaardigd en gerestaureerd. Je krijgt er ook een kijk op het gieten van klokken. Dat zijn historisch gezien zowel geluksbrengers als kwaadafwerende middelen. Klokken zijn altijd vooraanstaande communicatiemiddelen geweest. Ze hebben een hoog volume en kunnen gedifferentieerde boodschappen uitsturen. Stel je even voor dat je een idee of een boodschap hebt die je “aan de grote klok” wil hangen en die je aan zoveel mogelijk mensen zou willen overmaken om hen een beetje gelukkiger te maken. Welke boodschap zou dat zijn? (En oh ja. Ga op de Korenmarkt een frietje eten bij een van de beste frituren van het land. Ze staat er al sinds 1952.)

De tuin van heden

Adres

De Tuinen van Hoegaarden, Houtmarkt 1, Hoegaarden, België www.detuinenvanhoegaarden.be. Iedere dag open van zonsopgang tot zonsondergang (Gratis)

De Plek

Dit Kapittelpark werd al door een gravin aangelegd in het jaar 980. Het kende een bewogen geschiedenis die precies 1000 jaar na de stichting van het Kapittel (in 1980) eindigde toen de laatste eigenaar vermoord werd door … de tuinman. Zo kwam het in het bezit van de gemeente die het in erfpacht heeft gegeven aan de VZW Tuinen van Hoegaarden. Zij hebben er een heel bijzondere verzameling van meer dan 20 tuinsoorten van gemaakt: van bloemen en pioenen tot hagen en schaduwtuinen in een park van stilte.

De Tip

Het onderdeel “De Tuin van hEden” presenteert zich als een eigentijds groenparadijs. Het Vlaams Centrum voor Agro- en Visserijmarketing schreef in 1997 een wedstrijd uit onder tuin- en landschapsarchitecten om een tuin te ontwerpen die iedereen kan aanspreken. Dit ontwerp heeft de wedstrijd gewonnen. Wat betekent een tuin voor jou? Welke tuin in deze verzameling spreekt jou het meest aan? Tuinen hebben veel met geluk en optimisme te maken. In het meesterwerk “Candide, ou l’optimisme” (1759) neemt de Franse schrijver Voltaire de filosofie van Leibniz “we leven in de beste van alle mogelijke werelden” serieus op de korrel. Na omzwervingen door de vreselijkste ervaringen eindigt het zachtaardige hoofdpersonage Candide met de beroemde zin: “Et maintenant je vais cultiver mon petit jardin / En nu ga ik mijn eigen tuintje onderhouden”. Wat betekent deze zin voor jou, in je zoektocht naar geluk?

Pijlers van geluk

, , ,

Extra

Je kan vrijwilligerswerk doen in deze tuin en samen met de andere tuinmannen en –vrouwen je kennis van tuinen verfijnen. In ruil krijg je een rijkelijk plantenpakket. Er zijn verschillende groepsrondleidingen mogelijk (o.a. over kringlooptuinieren, kruiden, openbaar groen of een gespecialiseerde wandeling met de hoofdtuinman). In het Kapittelhuis (18de eeuw) verbleven 12 kanunniken die de Gregoriaanse zangen in de vlakbij gelegen Sint-Gorgoniuskerk verzorgden. Nu kan je er in alle rust iets eten of drinken, met zicht op de tuinen.