Vijftig eikenbladeren op een campus

Adres

Universiteit UR , Droevendaalseweg 4, Wageningen, Nederland www.proefwageningen.nl

en www.wageningenur.nl (Gratis)

De Plek

Wageningen is een kleine maar bruisende stad. Ze telt zo’n 37.000 inwoners. Aan de universiteit werken meer dan 7000 mensen, waarvan meer dan de helft niet in Wageningen woont. In de stad verblijven mensen van meer dan 150 nationaliteiten, een cijfer waarmee het na Amsterdam en Antwerpen als derde op de wereldranglijst staat van multiculturele steden. Wageningen profileert zich als “City of Life Sciences”. De universiteit concentreert er zich op de kwaliteit van het leven. Ze wint steevast hoge onderscheidingen in wereldranglijsten van universiteiten (tweede plaats in Nederland, dertiende in Europa). Verken de moderne campus aan de hand van 27 inspirerende kunstwerken o.a. De roos van staal en De dans van de spijspotten.

De Tip

Verspreid over de campus liggen vijftig kunstzinnige zitstenen, elk met een unieke vorm en elk voorzien van een of meer afdrukken van eikenbladeren. De stenen zijn bedoeld als zitplaats en geven telkens een andere kijk op de levendige campus. Probeer er minstens tien uit. Ga er rustig op zitten en bedenk telkens wat de mensen drijft die je ziet passeren. En wat drijft jou om de dingen te doen die je doet? Het eikenblad op elke zitsteen verwijst naar geluk. De eik is al eeuwenlang een boomheiligdom. Het woord “eik” is zowel verwant met het Keltische woord voor “druïde” als met het Indische “igja”, dat verering betekent.

Pijlers van geluk

, , ,

Extra

Neem contact op met het huis “Happiness4all” (Duivendaal 7, in het centrum van Wageningen). Hun doelstelling? Geluk brengen in de wereld. Dat doen ze door laagdrempelige activiteiten met geluksdagen, zielsgesprekken, lezingen, happy dance, healercircles enz.  Check de agenda op www.happiness4all.nl

Het gedenkbos vol verhalen

Adres

Gedenkbos Neede, Berkelland – Waterleidingdijk, tegenover nr. 2 (via Rondweg N315, afslag Kempersdijk), Nederland www.gedenkbosneede.nl

De Plek

In het Gedenkbos kunnen mensen bomen planten bij bijzondere gebeurtenissen in het leven. Dat doen we trouwens al eeuwen. “Een boom planten is een blijk van vertrouwen in de aarde, een daad van hoop op de toekomst, een daad van naastenliefde jegens de toekomstige geslachten die van zijn vruchten zullen genieten wanneer wij er niet meer zijn” (Louis Mercier, °1740). Deze tekst inspireerde de initiatiefnemers om een bos vol verhalen aan te leggen over het leven van mensen, met bomen die gebeurtenissen en herinneringen levendig houden. Het begon in 2004 en nu staan er honderden bomen met een persoonlijk verhaal.

De Tip

Dit Gedenkbos staat symbool voor het leven. Er zijn zoveel gelegenheden om dankbaarheid en hoop te uiten: geboorte, liefde, verjaardag, overlijden, huwelijk … Geniet van de verhalen in het Gedenkbos en denk er eens over na voor wie of wat jij zelf een boom zou kunnen en willen planten. Hier of elders. Stel het niet uit. Het beste moment om een boom te planten? Twintig jaar geleden. Het tweede beste moment? Nu!

Pijlers van geluk

, , ,

Extra

Zin om even te verdwalen en uiteindelijk toch weer een uitweg te vinden?  Een doolhof is een symbool voor het leven zelf. Dompel je onder in het grootste heggendoolhof van Europa in de buurgemeente Ruurlo (Hengeloseweg). Het doolhof is ongeveer 1 hectare groot maar de ruimte tussen de hagen bedraagt vijf meter, zodat de zoektocht naar het midden ook een aangename wandeling wordt. Neem onderweg tijd voor reflectie. Wanneer leek jij wel even verdwaald in je leven? En hoe heb je het spoor weer gevonden?

De fetisjhaag van de Zwarte Populier

Adres

Provenseweg, Poperinge, België. Parking aan de Provenseweg bij de firma Poperinge Metal Construction. Daarna nog 300 meter tot bij de kapel. (Gratis)

De Plek

De “Onze Heeren Boompje” kapel is gebouwd rond een klein Christusbeeldje uit lindehout. De legende vertelt dat men het daar 400 jaar geleden vond en het uit eerbied naar de grote kerk bracht. Het beeldje kwam echter op magische wijze altijd terug naar deze plek in het bos. Men heeft er dan maar een kapel in vakwerk rond gebouwd, omringd door linden. De grote boom is een uitzonderlijk exemplaar. Hij is een van de weinige zwarte populieren (populus nigra) in ons land. Deze soort is met uitsterven bedreigd omdat er te weinig mannelijke soorten van voorkomen. Dit exemplaar is bijna 100 jaar oud en met 3,5 meter stamomtrek het dikste van Vlaanderen.

De Tip

De kapel wordt omringd door een meidoorn- en beukenhaag die vol kleren en textielreepjes hangt. De mensen geloven dat de boom de ziekte overneemt als je een kledingstuk van het zieke lichaamsdeel aan de haag hangt. Het is de laatste nog aanroepen fetisjboom in West-Vlaanderen. Bedevaarders zijn er ook van overtuigd dat koorts en pijn achterblijven als je achterwaarts stappend de plaats verlaat. Je kan het altijd eens proberen. Welke zorg bezwaart je? Laat die achter bij de haag en ga achterwaarts weg. Baat het niet, dan schaadt het niet. De kapel is eigendom van maar liefst negen eigenaars die om beurt een jaar instaan voor het onthaal van de bedevaarders (en de kaarsenverkoop). Jarenlang was er een geschil over de toegangsweg maar nu is er een compromis en de verharde weg kwam er door giften van bedevaarders.

Pijlers van geluk

, , ,

Extra

De kapel wordt vooral door Fransen bezocht. Net over de grens in Frans-Vlaanderen zijn er nog twee dergelijke “slunsekapellen” (het West-Vlaams dialect voor voddenkapel): in Boeschepe en de Catsberg.