De bank van de beiaardier

Adres

Kadetjesplein – tegenover Het Salon van de Smaak en de dienst voor Toerisme, Maastrichterstraat 59, Hasselt (B) (Gratis)

De Plek

Zelfs Hasselaren kennen dit pleintje nauwelijks. Je bereikt het via een smalle doorgang tegenover Het Salon van de Smaak en de dienst Toerisme aan de Maastrichtersstraat. Studenten en passanten eten er ’s middags hun broodjes. Er staan verschillende kunstwerken en twee banken die de stad schonk aan bekende inwoners: cursiefjesschrijver Jos Ghijsen en stadsbeiaardier René Vanstreels (1925-2010). Ga op verschillende bankjes zitten en geniet telkens van een andere invalshoek. De laagbouw geeft je een beeld van het oude Hasselt. De hagen en kleine verrassingen (een paard op het dak!) geven de indruk van een kleine sprookjestuin.

 

De Tip

Dit is de ideale plek om naar de beiaard van de kathedraal te luisteren. Ga op de bank bank van de beiaardier zitten. Hij componeerde voor de beiaard o.a. het werk ‘De Zingende Toren’. Zie je de toren? De beiaard is een typisch instrument dat nagenoeg alleen in Vlaanderen en Nederland voorkomt. Hasselt schonk er een aan zusterstad Itami in Japan en kreeg er zowaar een hele Japanse Tuin voor terug. De beiaard geeft een klank aan brons. Brons is een geluksmetaal. Er worden kruisen, eretekens en geluksdragers van gemaakt. Het instrument kende zijn opgang in de 16de eeuw en telt minstens 23 bronzen klokken. De beiaard die je nu in Hasselt hoort is van 1752 en telt 49 klokken. Hasselt was een van de eerste steden ter wereld met een stadsbeiaardier. René Vanstreels heeft er in de vorige eeuw zijn levenswerk van gemaakt. Waar maak jij je levenswerk van? Nu je op zijn bankje naar de beiaard kijkt (of luistert) kan je even nadenken over wat muziek, samenspel en harmonie voor jou betekenen. Geniet ervan.

Pijlers van geluk

, , ,

Extra

Op het pleintje vind je in de doorgang naar ’t Kookpunt een uitdagend modern kunstwerk ‘Blinded by Lights’ van de Limburgse kunstenaar en designer Michaël Verheyden (‘Understated Chic’). Iedereen loopt het voorbij alsof het een leeg reclamepaneel is. Maar het gaat over identiteit. Ga er recht voor staan. Het helle licht trekt je aan en verblindt je. Stilaan wordt het beeld echter een spiegel. Nu zie je jezelf. Wat vind je mooi? Hoe graag kan jij jezelf zien? Wat is jouw kracht? Stilaan gaat je zelfbeeld nu weer over in stralend licht. Dit mysterieuze kunstwerk helpt ons om onszelf een beetje graag te zien en om iets persoonlijks uit te stralen. Een basisvoorwaarde voor geluk.

Aan de andere kant van het plein heeft het Sociaal Fonds een kunstwerk gemaakt van 30.000 halvefrankstukjes (Hoeveel euro is dat?) Het heet het ‘Het Slijk der Aarde’. Het geld is omgezet in een bloeiende lotusbloem. Wat betekent geld voor jou? Hoe vergankelijk is het? Waar zou jij je geld in willen omzetten?

Een levendig beeld van een van de bekendste Vlaamse acteurs Luc Philips (Pastoor Munte in De Heren van Zichem) maakt het pleintje compleet. Stel dat jij hier een standbeeld zou krijgen. Welke voor jou typische houding zou je aannemen? Maak er een foto van.

Lekkers vind je op het pleintje bij de originele Italiaan ‘Il Pasticcio’ of bij het culinaire ’t Kookpunt. Daar tegenover ligt ‘Het Hemelrijk’, bekend om zijn 400 soorten bier. De bierkaart is een heus boek waarin de smaak van elk bier gedetailleerd beschreven wordt.

Wie meer “beiaard” wil kan elke eerste zaterdag van de maand een rondleiding krijgen naar de beiaardierskamer in de kathedraal (168 treden). Onderweg krijg je alles te weten over het raderwerk van tijd en klank.

Een eiland van groen en wit

Adres

Insel Hombroich, Minkel 2, 41472 Neuss (bij Düsseldorf, Duitsland) www.inselhombroich.de. (Toegangsgeld)

De Plek

Deze verzameling van kunst, natuur, cultuur en architectuur is een goed bewaard geheim. Trek gerust een halve dag voor uit voor de verkenning van dit parklandschap met minimalistische constructies en kunst uit heel de wereld. De werken die er hangen zijn niet chronologisch of thematisch tentoongesteld. Ze zijn zo opgesteld dat het lijkt of ze met elkaar in dialoog gaan. Sommige zijn van wereldberoemde kunstenaars, maar geen enkel werk draagt een naambordje. Er zijn geen suppoosten en er is nauwelijks scheiding tussen museum en natuur. Een totaalervaring van baksteen, glas, kunst en bomen. En wit. Veel wit.

De Tip

Er staan een tiental gebouwen verspreid over het park. De eerste constructie moet je door als je de trappen bent afgedaald. Concentreer je daarin op de vele soorten wit en op de akoestiek terwijl je beweegt. Doe hetzelfde enkele gebouwen verder op, waarin twee cirkels in elkaar sluiten met zicht op een buxustuin. Blijf op je wandeling door het park in elk gebouw even stil staan bij wat het met je doet. Kies uiteindelijk één kunstwerk en één gebouw dat je het meest aanspreekt. Welk effect heeft het precies op jou? En hoe zou je de totaalervaring omschrijven?

Pijlers van geluk

, , ,

Extra

Een bijzonder eenvoudige maaltijd is in de toegangsprijs begrepen. Apart maar lekker. In het centraal gelegen cafetaria geraak je sowieso aan de praat met andere mensen die van deze plek alleen al lichtjes in de ogen krijgen.

Het doorschijnend huisje van de douanier

Adres

Kerkplein van Varengeville-sur-mer (parkeren) Noord-Frankrijk. (Gratis)

De Plek

Een romantisch dorpje op de krijtrotsen van Normandië. In het intieme kerkje vind je warme glasramen van Braque en op het kerkhof vind je zijn graf met kleine mozaïektegeltjes.

De Tip

Ga op het bankje achter de kerk zitten. Op de krijtrots voor je, zie je beneden een moderne reconstructie van het impressionistisch schilderij van Claude Monet “La Cabane des Douaniers”. Stap er naartoe via een klein weggetje: aan de  parkeerplaats voor de kerk 100 meter landinwaarts, dan links naar beneden. Het is geen echte reconstructie maar een impressionistische ervaring van kleurwisselingen en indrukken. Luister naar de wind. Vergelijk onderweg de echte schilderijen die langs de wandeling hangen en de indrukken die je zelf krijgt. Waarom zou je zelf niet iets tekenen of schetsen? In jouw stijl.

Pijlers van geluk

, , ,

Extra

Misschien raak je wel aan de praat met andere kunst- en natuurliefhebbers. Bezoek in elk geval ook langs dezelfde weg een van de mooiste landschapstuinen van Frankrijk: Bois des Moutiers (toegangsgeld). Een prikkeling voor al je zintuigen langs magnolias en hortensias, Rhododendrons uit de Himalaya, Chinese azalea’s en Japanse esdoorns, die allemaal uitstekend gedijen in de zuurhoudende ondergrond van dit met veel zorg aangelegde park. Trek hier gerust twee uur voor uit.

Het gelukstafeltje in een huis vol liefde

Adres

La maison Nissim de Camondo, Rue de Monceau 63, Parijs, Frankrijk (Toegangsgeld)

De Plek

In dit huis schuilt schoonheid, liefde en tragiek. Het werd in 1911 gebouwd in opdracht van een van de rijkste bankiers van die tijd: graaf De Camondo. Hij liet het huis bouwen voor zijn zoon Nissim. Maar die kwam om in de eerste wereldoorlog. De graaf was overmand door verdriet en besliste het hele huis te wijden aan een kunstverzameling ter ere van zijn zoon. In 1934 stierf de graaf. Een jaar later werd het geopend voor het publiek. Tien jaar later stierf zijn dochter Beatrice samen met haar man en hun twee kinderen in de concentratiekampen van de tweede wereldoorlog. De familie is uitgestorven. Het huis en de kunstwerken blijven. Het is volledig als woonhuis intact en zit van de keuken tot de slaapkamers en de badkamer vol decoratieve kunst.

De Tip

Dit zijn stille getuigen van de bewoners van een huis en de verhalen van een leven. Ga in elke kamer op zoek naar iets wat jou op een of andere manier aanspreekt. Wat zegt het je? Wat zou het betekend hebben voor de bewoners? Zoek het tafeltje uit eik en rozenhout, versierd met brons en porselein dat “Bonheur du jour” heet. Het dient om je dagelijks geluk op te schrijven. Wat zou jij er van de drie voorbije dagen opschrijven? Welke voorwerpen uit je eigen huis vertellen iets over jouw leven? Praat erover.

Pijlers van geluk

, , ,

Extra

Er is een bijzondere app waarmee je alle exotische vogels op de porseleinen borden via je eigen smartphone kan horen fluiten. Maar mooier nog zijn de echte vogels in het 9ha grote 18de eeuwse Engelse park Monceau vlakbij. Daar wandel je door de wereld- en kunstgeschiedenis voorbij een piramide, een Chinese pagode en de romantische Korintische zuilenrij, gebogen rond een meertje. Koop nadien een originele kaart of handgeschept papier in de geliefde papierwinkel Benneton (Boulevard Malesherbes 75). Schrijf een persoonlijk geluksbriefje aan wie je dierbaar is.

Zeevruchten op het Belle Epoque strand

Adres

Esplanade Géneral Leclerc, Mers-les-Bains, Noord-Frankrijk

De Plek

Meer dan 300 villa’s in kleurrijke Art Nouveau en Art Deco schitteren aan het strand van het Picardische Mers-les-Bains. Houten en ijzeren balkons met soepele vormen, een feest van email, mozaïeken, erkers, gekleurde voorgevels en de meest fantasierijke ornamenten.

De Tip

Elk jaar wordt op het keienstrand zelf een groot, tijdelijk restaurant opgetrokken: Les Mouettes. Je kan er terecht van april tot september. Het lijkt op een zomerse fata morgana. In de winter is het verdwenen. Daar op het strand de verse gemengde zeevruchten eten: mosselen, oesters, coquilles, garnalen en langoustines, terwijl de golven ruisen en met het uitzicht op de krijtrotsen en de vuurtoren van Le Tréport. Dat is genieten.

Pijlers van geluk

, , ,

Extra

Iets meer naar het noorden vind je in Bois de Cise een al even verrassende, bonte verzameling 19de eeuwse villa’s tussen de bomen op de rotsen. Met een uniek zicht op zee.

Het kasteel in de duinen

Adres

Duinvlietweg 8, Oostkapelle, Zeeland, Nederland (Gratis / Toegangsgeld)

De Plek

Domburg is een van de oudste badplaatsen van Nederland. In het begin van de twintigste eeuw gingen veel kunstenaars er het “Zeeuwse Licht” opzoeken. Piet Mondriaan werkte er. Hier maakte hij vooral schetsen van de zee en het kerkje, waaruit later zijn eerste abstracte werken ontstonden.

De Tip

In de duinen tussen Domburg en Oostkapelle vind je het tot de verbeelding sprekende 13de eeuws kasteel Westhove, compleet met torens, koetshuizen en slotgracht. Het is een jeugdherberg (Stayokay) waar je met heel de familie goedkoop kunt logeren in een fantasierijk kasteel vol verhalen. Een spelletje schaak onder de grote boom? Een terrasje met zicht op de duinen? Een wandeling door het bos naar het brede zandstrand vlakbij? Kies maar uit. Neem wat teken- en schildergerief mee en ga zelf op zoek naar het “Zeeuwse Licht”.

Pijlers van geluk

, , ,

Extra

In de Orangerie van het kasteel kan je het natuurmuseum Terra Maris verkennen. Met een tuin van 2,5 ha waarin je verschillende landschapstypes en menselijke ingrepen in de natuur kan ontdekken, inclusief een Mottekasteel. Wat overigens niets met motten te maken heeft.

De reuze ligstoelen in het zand van Kattenbos

Adres

Zandstraat, 3920 Lommel, België (startplaats en parkeerruimte). (Gratis)

De Plek

Al eens stil gestaan bij “zand”? Aarde is één van de vier oerelementen en zand is een van de meest voorkomende natuurlijke stoffen. Je kan er in schrijven en in bijten. Je kan er je kop insteken en als we iets willen vergeven en vergeten: zand erover. Ontdek het zand en het heidelandschap van Kattenbos. Vertrek voor een wandeling van anderhalf uur aan de parking Zandstraat, vlakbij brasserie “De Vijf Linden”. Onderweg zijn er zes belevingspunten. Neem het groen aangeduide pad links het bos in, langs de Wandelende Duinen. Even verder ligt de Witte Schat: een aanlegsteigertje in een hoefijzervormig meertje. Neem er je tijd. Even verder verlaat je het groene pad. Vanaf nu volg je het “10.000 Stappen Pad” naar links. Je komt langs een zitkuil om je hoofd tussen de heide te steken en langs de goed verstopte nachtzwaluw. Door op één bepaalde plek te gaan staan kan je het geluid dat ze maakt activeren. Het klinkt als een paddenkoor over de heide.

De Tip

Volg het 10.000 stappen pad verder tot aan de “Bellaing”. Daar ontdek je goed verscholen in het bos twee grote houten ligstoelen. Ga in de stoelen liggen. Kijk naar de wolken. Luister hoe hout spreekt voor het breekt. Welke andere geluiden hoor je nog? Zwijg en geniet minstens een kwartiertje van dit krakend bos. Keer daarna op je stappen terug tot aan de grote heidevlakte. Steek die nu dwars over en volg daarna het groene pad naar links tot aan de parking. Onderweg houd je nog even halt bij een uitgelezen plekje om naar de sterren te kijken. Daarna wandel je nog onder een gevlochten kunstwerk in de bomen. Welk woord onthoud je van deze verkenningstocht? Schrijf het in het zand.

Pijlers van geluk

, , ,

Extra

Nog meer zand? De Sahara! Een zandvlakte van bijna 200 ha met mooie vergezichten. De vijvers zijn er ontstaan door zandwinning. Neem er foto’s en laat je vrienden raden in welk land je bent geweest. Er zijn wandelingen uitgestippeld vanaf de evenementenhal De Soeverein (Speelpleinstraat 10). In het Glazen Huis op het marktplein (Dorp 14) volg je de kunstzinnige weg van zand naar glas. Aan het marktplein ligt café De Kroon, dat door de lezers van Het Belang van Limburg werd verkozen tot gezelligste volkscafé van Vlaanderen (Molse Kiezel 2). Het ligt er al meer dan honderd jaar zichzelf te wezen.

De Verzonken Tuin

Adres

Hortus Botanicus Lovaniensis, Kruidtuin, Kapucijnenvoer 30, Leuven, België (Gratis)

De Plek

Een oase van wereldniveau in de universitaire binnenstad van Leuven. Deze botanische tuin is de oudste van België en is beschermd landschap. De kruidentuin werd in 1738 aangelegd voor de studenten geneeskunde, maar werd in de loop der jaren aangevuld met zeldzame planten uit de hele wereld. Die dienen niet meer alleen als studie-object. Ze prikkelen al je zintuigen. De tuin is meer dan 2ha groot. De grote, klassieke serre brengt je naar de tropen.

De Tip

Zoek de “Verzonken Tuin” en strijk er met een boek neer op een bankje. Dit is een plek om tijdloos in te verzinken. Aan de ingang van dit kleine en goed verstopte deel van de grote tuin lacht een beeldje van de Engelse botanicus John Tradescant (° 1608) je toe. Hij werd wereldberoemd als verzamelaar van exotische planten. De Verzonken Tuin is een Engels pareltje dat uitloopt in een afgesloten fruittuin met wijnranken. Je waant je tegelijkertijd zowel even in Zuid-Engeland als in Zuid-Frankrijk. Laat hier gedurende minstens een half uur je vijf zintuigen de vrije loop: wat hoor, proef, zie, ruik en voel je?

Pijlers van geluk

, , ,

Extra

Het Groot Begijnhof (Schapenstraat) ligt op wandelafstand. Het is een stad-in-de-stad van 3ha met mooi gerestaureerde 16de eeuwse woningen langs een tiental gekasseide straten en drie bruggen over de Dijle, die het begijnhof in tweeën splitst. Stel je voor dat je hier vijfhonderd jaar geleden zou gewoond hebben. Wat zou je over het leven en de toekomst gedacht hebben?

De tuin van heden

Adres

De Tuinen van Hoegaarden, Houtmarkt 1, Hoegaarden, België www.detuinenvanhoegaarden.be. Iedere dag open van zonsopgang tot zonsondergang (Gratis)

De Plek

Dit Kapittelpark werd al door een gravin aangelegd in het jaar 980. Het kende een bewogen geschiedenis die precies 1000 jaar na de stichting van het Kapittel (in 1980) eindigde toen de laatste eigenaar vermoord werd door … de tuinman. Zo kwam het in het bezit van de gemeente die het in erfpacht heeft gegeven aan de VZW Tuinen van Hoegaarden. Zij hebben er een heel bijzondere verzameling van meer dan 20 tuinsoorten van gemaakt: van bloemen en pioenen tot hagen en schaduwtuinen in een park van stilte.

De Tip

Het onderdeel “De Tuin van hEden” presenteert zich als een eigentijds groenparadijs. Het Vlaams Centrum voor Agro- en Visserijmarketing schreef in 1997 een wedstrijd uit onder tuin- en landschapsarchitecten om een tuin te ontwerpen die iedereen kan aanspreken. Dit ontwerp heeft de wedstrijd gewonnen. Wat betekent een tuin voor jou? Welke tuin in deze verzameling spreekt jou het meest aan? Tuinen hebben veel met geluk en optimisme te maken. In het meesterwerk “Candide, ou l’optimisme” (1759) neemt de Franse schrijver Voltaire de filosofie van Leibniz “we leven in de beste van alle mogelijke werelden” serieus op de korrel. Na omzwervingen door de vreselijkste ervaringen eindigt het zachtaardige hoofdpersonage Candide met de beroemde zin: “Et maintenant je vais cultiver mon petit jardin / En nu ga ik mijn eigen tuintje onderhouden”. Wat betekent deze zin voor jou, in je zoektocht naar geluk?

Pijlers van geluk

, , ,

Extra

Je kan vrijwilligerswerk doen in deze tuin en samen met de andere tuinmannen en –vrouwen je kennis van tuinen verfijnen. In ruil krijg je een rijkelijk plantenpakket. Er zijn verschillende groepsrondleidingen mogelijk (o.a. over kringlooptuinieren, kruiden, openbaar groen of een gespecialiseerde wandeling met de hoofdtuinman). In het Kapittelhuis (18de eeuw) verbleven 12 kanunniken die de Gregoriaanse zangen in de vlakbij gelegen Sint-Gorgoniuskerk verzorgden. Nu kan je er in alle rust iets eten of drinken, met zicht op de tuinen.

 

De schatkamer van biodiversiteit

Adres

Hobokense Polder. Parkeren aan het infobord op 150 m van het treinstation langs de Schroeilaan in Hoboken. www.hobokensepolder.be (Gratis)

De Plek

Op zes kilometer van de Antwerpse kathedraal ligt omsloten door de Schelde, de woningen van Hoboken en de oude havenindustrie het grootste natuurgebied van de stad: 170 ha moerassen, polders, rietkragen, graslanden en wilgenbroekbossen. Opgehoogde grond afkomstig van de aanleg in de jaren zestig van de Antwerpse Ring en de Kennedytunnel vlakbij. Volg de rode wandeling (3,5 km) langs het Broekskot en het Rallegat, of de wat langere groene wandeling (7,5 km) die je ook langs de oevers van de Schelde brengt.

De Tip

Dit is een uitzonderlijke plek van biodiversiteit in de stad. Ga op zoek naar minstens één opmerkelijk zoogdier, vogel, plant, amfibie en insect. Je hebt keuze genoeg. Hier wonen vossen, reeën en bunzings. Je ziet er alpenwatersalamanders, groene en bruine kikkers. Er bloeien meer dan 500 verschillende planten. In de lente vind je er zelfs orchideeën.  In de lucht zie je wielewalen en blauwborsten, blauwe libellen en meer dan 200 soorten nachtvlinders.  Het plooirokje is één van de 300 soorten paddenstoelen in dit poldergebied. Er vliegt zelfs een vlieg rond die nog nooit ergens anders ter wereld is gesignaleerd en dus naar deze plek is genoemd:  de Pseudonapomyza Hobokensis.

Pijlers van geluk

, , ,

Extra

Kijk ook uit naar een zesde uitzonderlijk exemplaar in deze schat aan bio-diversiteit. Welke mens onderweg ziet er ook wel heel bijzonder uit? Misschien durf je het hem wel zeggen en samen iets gaan drinken in taverne De Schorren. Daar kan je ook een rugzak met opdrachten voor het hele gezin uitlenen.