De schatkamer van biodiversiteit

Adres

Hobokense Polder. Parkeren aan het infobord op 150 m van het treinstation langs de Schroeilaan in Hoboken. www.hobokensepolder.be (Gratis)

De Plek

Op zes kilometer van de Antwerpse kathedraal ligt omsloten door de Schelde, de woningen van Hoboken en de oude havenindustrie het grootste natuurgebied van de stad: 170 ha moerassen, polders, rietkragen, graslanden en wilgenbroekbossen. Opgehoogde grond afkomstig van de aanleg in de jaren zestig van de Antwerpse Ring en de Kennedytunnel vlakbij. Volg de rode wandeling (3,5 km) langs het Broekskot en het Rallegat, of de wat langere groene wandeling (7,5 km) die je ook langs de oevers van de Schelde brengt.

De Tip

Dit is een uitzonderlijke plek van biodiversiteit in de stad. Ga op zoek naar minstens één opmerkelijk zoogdier, vogel, plant, amfibie en insect. Je hebt keuze genoeg. Hier wonen vossen, reeën en bunzings. Je ziet er alpenwatersalamanders, groene en bruine kikkers. Er bloeien meer dan 500 verschillende planten. In de lente vind je er zelfs orchideeën.  In de lucht zie je wielewalen en blauwborsten, blauwe libellen en meer dan 200 soorten nachtvlinders.  Het plooirokje is één van de 300 soorten paddenstoelen in dit poldergebied. Er vliegt zelfs een vlieg rond die nog nooit ergens anders ter wereld is gesignaleerd en dus naar deze plek is genoemd:  de Pseudonapomyza Hobokensis.

Pijlers van geluk

, , ,

Extra

Kijk ook uit naar een zesde uitzonderlijk exemplaar in deze schat aan bio-diversiteit. Welke mens onderweg ziet er ook wel heel bijzonder uit? Misschien durf je het hem wel zeggen en samen iets gaan drinken in taverne De Schorren. Daar kan je ook een rugzak met opdrachten voor het hele gezin uitlenen.