Zeevruchten op het Belle Epoque strand

Adres

Esplanade Géneral Leclerc, Mers-les-Bains, Noord-Frankrijk

De Plek

Meer dan 300 villa’s in kleurrijke Art Nouveau en Art Deco schitteren aan het strand van het Picardische Mers-les-Bains. Houten en ijzeren balkons met soepele vormen, een feest van email, mozaïeken, erkers, gekleurde voorgevels en de meest fantasierijke ornamenten.

De Tip

Elk jaar wordt op het keienstrand zelf een groot, tijdelijk restaurant opgetrokken: Les Mouettes. Je kan er terecht van april tot september. Het lijkt op een zomerse fata morgana. In de winter is het verdwenen. Daar op het strand de verse gemengde zeevruchten eten: mosselen, oesters, coquilles, garnalen en langoustines, terwijl de golven ruisen en met het uitzicht op de krijtrotsen en de vuurtoren van Le Tréport. Dat is genieten.

Pijlers van geluk

, , ,

Extra

Iets meer naar het noorden vind je in Bois de Cise een al even verrassende, bonte verzameling 19de eeuwse villa’s tussen de bomen op de rotsen. Met een uniek zicht op zee.

Zwemmen in nostalgie

Adres

Oostelijk zwembad, Gerdesiaweg, Rotterdam, Nederland (Toegangsgeld)

De Plek

Het Oostelijk Zwembad is het mooiste en oudste zwembad van Rotterdam. Het dateert van 1932 en ging na een grondige restauratie in 2014 weer open. Het is in zijn oude luister hersteld, inclusief de zestig soorten tegeltjes uit de Balkan, de glazen bouwstenen en de houten kleedhokjes.

De Tip

Dankzij het actiehormoon dopamine voel je je goed, zelfzeker en kun je genieten. Het vermindert je stress en verhoogt je weerstand. Deze neurotransmitter wordt ook wel een gelukshormoon genoemd. Je kan het o.a. opwekken door zintuiglijke ervaringen en een sport als zwemmen. Als je dat bovendien in een nostalgisch mooi kader kan doen als het Oostelijk Zwembad, geniet je extra. Kom als een prins(es) van de omgaande galerij via de monumentale trap naar het water. Zwem op je rug door het L-vormige zwembad en geniet van de lichtinval door de historische glazen kap.

Pijlers van geluk

, , ,

Extra

Ook andere “duursporten” stimuleren de aanmaak van dopamine: hardlopen, joggen, skiën, dansen, wandelen … Vanaf 12 minuten dergelijke activiteiten begin je het effect al te voelen. Waarop wacht je?

De oversteek van de veerman

Adres

Bazel (Koningin Astridplen 17) en Kruibeke (Scheldelei), België. (Gratis)

De Plek

Bazel werd genomineerd tot een van de mooiste dorpen van Vlaanderen. Ontdek zelf waarom. Wandel over het dorpsplein naar het waterslot Wissekerke. Neem de tijd om op de hoge Scheldedijk te genieten van de rust van land en rivier. Welk doel zou jij je nog in je leven kunnen stellen? Ga in de parkvijver voor de charmante hangbrug staan. Je huidige situatie is deze kant van de hangbrug. Je gewenste situatie is de andere kant. Welke stappen zou je kunnen ondernemen om van de huidige naar de gewenste situatie te komen? Zet die stappen letterlijk over de hangbrug. Hoe voel je je aan de andere kant?

De Tip

Stel je nu een groter doel op lange termijn. Hoe zou je je voelen als je dat doel had bereikt? Beeld het je zo goed mogelijk in. Neem nu het (gratis) veerpont aan de Scheldelei in Kruibeke. De veerman vaart elke dag op het uur en het half uur tussen 5u en 22u (op weekdagen zelfs tot 23.30). Alleen om 12.30 neemt hij pauze voor een lunch. Vaar gewoon met hem mee naar de andere kant. Ga daar zitten en geniet van de mentale oversteek. Vaar nadien weer terug. Welke vaardigheden ga je inzetten om je doel te bereiken? Van welke veerman in jouw leven zou je hulp kunnen gebruiken?

Pijlers van geluk

, , ,

Extra

In Bazel vind je het prima restaurant De Eenhoorn (Koningin Astridplein 20). Het was de historische zetel van De Vierschaar waar recht werd gesproken. In Kruibeke kom je na een kwartiertje lopen van het veerpont, terecht in het volkscafé De Voermansrust bij Roos Pap (Hollestraat 131). Het café ligt er al meer dan 200 jaar. Er staat een kolomstoof in het midden en kaarten is er de favoriete bezigheid. Voor het WC of “de koer” moet je naar buiten. Er is altijd iemand om mee te praten.

Eros in de stad

Adres

Sint-Annastraat 32, 1000 Brussel (Zavel), België. www.m-e-m.be. (Toegangsgeld)

De Plek

In dit historisch pand is sinds 2012 een van de grootste en meest kwaliteitsvolle erotische collecties ter wereld te bekijken. Allemaal unieke en vrij expliciete schilderijen, sculpturen, tekeningen, voorwerpen en curiosa van de Grieks-Romeinse oudheid tot in China en Japan. Neem rustig de tijd voor de vele kleine details.

De Tip

Een kans om lust, erotiek en seksualiteit op een fijne manier bespreekbaar te maken. Spreek af dat iedereen van je gezelschap op zoek gaat naar twee voorwerpen die hem het meest fascineren. Toon ze aan elkaar. (Niet geschikt voor grote groepen. Geen toegang onder de 18.  Soms is Dokter Martens zelf daar. Deze verzameling is zijn levenswerk.)

Pijlers van geluk

, , ,

Extra

Strijk nadien neer op een terrasje aan de Zavel en wissel je indrukken uit. De kerk van de Grote Zavel, een hoogtepunt van de gotiek, kan met de legende van de vrome Beatrijs een tegenwicht vormen. Aan de overkant van de Regentschapsstraat ligt de Kleine Zavel. Rond dit intieme plein staan 48 beelden die evenveel ambachten voorstellen. Van kleermakers tot houthakkers. Welk van die beroepen zou je zelf nog wel willen (leren) uitoefenen? Hoeveel van die beroepen zijn er ondertussen bedreigd of verdwenen?

De hangende uitkijkpost

Adres

Museum Donkmeer, Donklaan 123, Berlare, België. (Gratis)

De Plek

Het Donkmeer heeft de vorm van de geluksbrenger bij uitstek: een hoefijzer. Het is (na het Schulens meer) het tweede grootste meer in Vlaanderen: 86 hectare. Van het gebied is 30 hectare beschermd natuurreservaat.

De Tip

Neem een krant, boek of een tijdschrift mee of ga gewoon even zitten genieten van een bijzondere plek tussen de boomkruinen: de “Hangende Uitkijkpost”. Hij hangt letterlijk tussen het gebladerte aan het nieuwe, betonnen museum dat lijkt op een verborgen fabrieksloods aan het water. De dakhelling is met gras begroeid en de ramen weerspiegelen het groen en het water. Natuur en architectuur in harmonie. Je bereikt deze uitkijkpost via het kleine maar leuke museum dat gewijd is aan de democratie: de impact van de Franse Revolutie, de Boerenkrijg en de gevolgen voor onze tijd. Wat zijn volgens jou de belangrijkste waarden van een democratie? Wat apprecieer jij in deze samenlevingsvorm en wat zou je kunnen doen om de waarden ervan te versterken? Stof genoeg om over na te denken in de hangende uitkijktoren over de rimpels van het meer.

Pijlers van geluk

, , ,

Extra

Sinds enkele jaren is de historische Eendenkooi in ere hersteld. Aanvankelijk was het een vernuftig systeem om wilde eenden te vangen, nu is het een klein maar uniek vogelreservaat. Je kan het voor een prikje bereiken met een overzetboot. Ontdek het verdwenen beroep van “kooiker”. Uit welke “kooi” heb jij je ooit bevrijd? Wie of wat heeft je daarbij geholpen? Is er nog een kooi waar je uit wil? Hoe ga je dat aanpakken? Het Donkmeer is al van in de 19de eeuw een toeristische bestemming. Stadsmensen kwamen er met de tram paling eten. Nu komen ze met auto’s om hetzelfde te doen. Smakelijk!