Eros in de stad

Adres

Sint-Annastraat 32, 1000 Brussel (Zavel), België. www.m-e-m.be. (Toegangsgeld)

De Plek

In dit historisch pand is sinds 2012 een van de grootste en meest kwaliteitsvolle erotische collecties ter wereld te bekijken. Allemaal unieke en vrij expliciete schilderijen, sculpturen, tekeningen, voorwerpen en curiosa van de Grieks-Romeinse oudheid tot in China en Japan. Neem rustig de tijd voor de vele kleine details.

De Tip

Een kans om lust, erotiek en seksualiteit op een fijne manier bespreekbaar te maken. Spreek af dat iedereen van je gezelschap op zoek gaat naar twee voorwerpen die hem het meest fascineren. Toon ze aan elkaar. (Niet geschikt voor grote groepen. Geen toegang onder de 18.  Soms is Dokter Martens zelf daar. Deze verzameling is zijn levenswerk.)

Pijlers van geluk

, , ,

Extra

Strijk nadien neer op een terrasje aan de Zavel en wissel je indrukken uit. De kerk van de Grote Zavel, een hoogtepunt van de gotiek, kan met de legende van de vrome Beatrijs een tegenwicht vormen. Aan de overkant van de Regentschapsstraat ligt de Kleine Zavel. Rond dit intieme plein staan 48 beelden die evenveel ambachten voorstellen. Van kleermakers tot houthakkers. Welk van die beroepen zou je zelf nog wel willen (leren) uitoefenen? Hoeveel van die beroepen zijn er ondertussen bedreigd of verdwenen?

De clown met het masker en het zwaard

Adres

Luchtvaartsquare, Brussel, België (Gratis)

De Plek

Er zijn maar weinig standbeelden voor een clown gemaakt. In Brussel staat de uitzondering: de witte clown Pierrot aan de Luchtvaartsquare in de buurt van het Zuidstation. Het grote beeld is pas gerestaureerd. Het typetje komt uit de Commedia dell’arte, waar hij Pedrolino heet. Hij is naïef, charmant en trouw. Hij staat tegenover de domme clown August en vecht met Arlecchino voor de liefde van een vrouw. De dik aangezette zwarte traan duidt op zijn sterke emotionele kant.

De Tip

Ga voor het beeld staan. Welke rol speelt humor in jouw leven? Waar moet jij zoal mee lachen? En waar kan je helemaal niet mee lachen? Wie breng jij soms aan het lachen en hoe doe je dat? Wat kan je doen om meer humor in je leven te brengen? Kijk nog eens naar het beeld. De clown heeft een masker en een zwaard vast. Achter welk masker verschuil jij je graag? En met welke wapens ga je meestal de strijd aan? Voor welke mens in jouw leven zou je nog wel eens een standbeeld willen oprichten? Hoe zou dat eruit zien?

Pijlers van geluk

, , ,

Extra

Dit beeld is een van de weinige beelden ter wereld opgedragen aan de foorreizigers. Zij hebben er na de eerste wereldoorlog de fondsen voor verzameld om hun gesneuvelde collega’s mee te herdenken. Vandaar het masker en het zwaard. Koning Albert I huldigde het beeld in in 1924. Sindsdien komen de foorreizigers er elk jaar samen bij het begin van Brussel kermis. Dat evenement begint in deze buurt rond de nationale feestdag op 21 juli en strekt zich uit over meer dan 1 kilometer. Amuseer je.