Een eiland van groen en wit

Adres

Insel Hombroich, Minkel 2, 41472 Neuss (bij Düsseldorf, Duitsland) www.inselhombroich.de. (Toegangsgeld)

De Plek

Deze verzameling van kunst, natuur, cultuur en architectuur is een goed bewaard geheim. Trek gerust een halve dag voor uit voor de verkenning van dit parklandschap met minimalistische constructies en kunst uit heel de wereld. De werken die er hangen zijn niet chronologisch of thematisch tentoongesteld. Ze zijn zo opgesteld dat het lijkt of ze met elkaar in dialoog gaan. Sommige zijn van wereldberoemde kunstenaars, maar geen enkel werk draagt een naambordje. Er zijn geen suppoosten en er is nauwelijks scheiding tussen museum en natuur. Een totaalervaring van baksteen, glas, kunst en bomen. En wit. Veel wit.

De Tip

Er staan een tiental gebouwen verspreid over het park. De eerste constructie moet je door als je de trappen bent afgedaald. Concentreer je daarin op de vele soorten wit en op de akoestiek terwijl je beweegt. Doe hetzelfde enkele gebouwen verder op, waarin twee cirkels in elkaar sluiten met zicht op een buxustuin. Blijf op je wandeling door het park in elk gebouw even stil staan bij wat het met je doet. Kies uiteindelijk één kunstwerk en één gebouw dat je het meest aanspreekt. Welk effect heeft het precies op jou? En hoe zou je de totaalervaring omschrijven?

Pijlers van geluk

, , ,

Extra

Een bijzonder eenvoudige maaltijd is in de toegangsprijs begrepen. Apart maar lekker. In het centraal gelegen cafetaria geraak je sowieso aan de praat met andere mensen die van deze plek alleen al lichtjes in de ogen krijgen.

Het gelukstafeltje in een huis vol liefde

Adres

La maison Nissim de Camondo, Rue de Monceau 63, Parijs, Frankrijk (Toegangsgeld)

De Plek

In dit huis schuilt schoonheid, liefde en tragiek. Het werd in 1911 gebouwd in opdracht van een van de rijkste bankiers van die tijd: graaf De Camondo. Hij liet het huis bouwen voor zijn zoon Nissim. Maar die kwam om in de eerste wereldoorlog. De graaf was overmand door verdriet en besliste het hele huis te wijden aan een kunstverzameling ter ere van zijn zoon. In 1934 stierf de graaf. Een jaar later werd het geopend voor het publiek. Tien jaar later stierf zijn dochter Beatrice samen met haar man en hun twee kinderen in de concentratiekampen van de tweede wereldoorlog. De familie is uitgestorven. Het huis en de kunstwerken blijven. Het is volledig als woonhuis intact en zit van de keuken tot de slaapkamers en de badkamer vol decoratieve kunst.

De Tip

Dit zijn stille getuigen van de bewoners van een huis en de verhalen van een leven. Ga in elke kamer op zoek naar iets wat jou op een of andere manier aanspreekt. Wat zegt het je? Wat zou het betekend hebben voor de bewoners? Zoek het tafeltje uit eik en rozenhout, versierd met brons en porselein dat “Bonheur du jour” heet. Het dient om je dagelijks geluk op te schrijven. Wat zou jij er van de drie voorbije dagen opschrijven? Welke voorwerpen uit je eigen huis vertellen iets over jouw leven? Praat erover.

Pijlers van geluk

, , ,

Extra

Er is een bijzondere app waarmee je alle exotische vogels op de porseleinen borden via je eigen smartphone kan horen fluiten. Maar mooier nog zijn de echte vogels in het 9ha grote 18de eeuwse Engelse park Monceau vlakbij. Daar wandel je door de wereld- en kunstgeschiedenis voorbij een piramide, een Chinese pagode en de romantische Korintische zuilenrij, gebogen rond een meertje. Koop nadien een originele kaart of handgeschept papier in de geliefde papierwinkel Benneton (Boulevard Malesherbes 75). Schrijf een persoonlijk geluksbriefje aan wie je dierbaar is.

Wonderkamers op zolder

Adres

Zeeuws museum, Abdijplein, Middelburg, Nederland (Toegangsgeld)

De Plek

Het prachtig gerenoveerde Zeeuws Museum bewaart meer dan 30.000 kunstschatten. Op de zolder ontdek je drie Wonderkamers. In grote houten transportkisten zijn kabinetten ingericht met de uitstraling van de historische Wunderkammers. Elk kabinet vormt een wereld in het klein. De vitrines staan vol met honderden uiteenlopende en exotische voorwerpen. Ze verwonderen ons en vertellen verhalen. Wat stelt het voor? Waar komt het vandaan? Waarom is het hier? De voorwerpen inspireren, helpen je nieuwe dingen ontdekken of herinneringen op te halen. Elke wonderkamer heeft een eigen thema: Leven & Dood ( mummies, vruchtbaarheidsbeelden, rouwkleren, trouwringen …), Huis & Handel (koffieblikken, Chinees porselein, trendy spullen, een spelletje slabberjan …), Macht & Pracht (uiterlijk vertoon, Papua versieringen, uniformen, medailles …).

 

De Tip

Maak thuis je eigen Wonderkamer. Van een schoendoos, een koffer, een kist, een kast, een kamer … Stop ze vol met dingen die jij mooi, eigenaardig of inspirerend vindt. Vul je verzameling aan en bouw de verhalen op. Start er vandaag mee en over enkele jaren heb je een persoonlijke wonderkamer van geluk.

Pijlers van geluk

, , ,

Extra

Geniet in het museum van de striptease op video waarop je een Zeeuwse jongen en een Zeeuws meisje zich dansend traag van hun streekdrachten, sieraden en historisch ondergoed ziet ontdoen. Hun kleren hangen in de kasten in de buurt.

Het oor van Noach

Adres

Klankenbos, Domein Dommelhof, Toekomstlaan 5, Neerpelt, België www.musica.be (Gratis)

De Plek

Prikkel je oren en geef je ogen de kost in het Klankenbos, de grootste permanente klankkunstcollectie in Europa. Spits je oren voor de zingende vijvers, de vibrerende stoelen, Radio Forest, een ondergrondse kubus vol stilte, de binnenkant van een reusachtige windfluit, de kanariestudio, het versterkt geluid van een specht of van ruisende berkenbladeren.

De Tip

Kan je een blad horen vallen in het water? Zoals de naald van een platenspeler de groef van een langspeelplaat volgt, tast de indrukwekkende klankinstallatie ‘Het oor van Noach’ met een houten schuit het stromend water van de rivier De Dommel af. Hoe hoger het water staat, hoe dieper het oor buigt. Met een lange geknikte arm mondt de installatie op de oever uit in een grote trompet. Zo krijgt elk geluid een enorme megafoon. Luister naar elk detail en naar het verglijden van de tijd.

Pijlers van geluk

, , ,

Extra

Download gratis de Klankenboscatalogus of boek een rondleiding. Elke eerste zondagnamiddag van de maand zijn er gidsen voor rondleidingen en speciale tochten met individuele tablets. Een extraatje zijn de mp3-spelers die je muzikaal rondleiden in het Museum voor Muziekinstrumenten in de voormalige herberg Scherpe Steen in het centrum van Peer (Scherpe Steenstraat 2). (Reserveren).

De reuze ligstoelen in het zand van Kattenbos

Adres

Zandstraat, 3920 Lommel, België (startplaats en parkeerruimte). (Gratis)

De Plek

Al eens stil gestaan bij “zand”? Aarde is één van de vier oerelementen en zand is een van de meest voorkomende natuurlijke stoffen. Je kan er in schrijven en in bijten. Je kan er je kop insteken en als we iets willen vergeven en vergeten: zand erover. Ontdek het zand en het heidelandschap van Kattenbos. Vertrek voor een wandeling van anderhalf uur aan de parking Zandstraat, vlakbij brasserie “De Vijf Linden”. Onderweg zijn er zes belevingspunten. Neem het groen aangeduide pad links het bos in, langs de Wandelende Duinen. Even verder ligt de Witte Schat: een aanlegsteigertje in een hoefijzervormig meertje. Neem er je tijd. Even verder verlaat je het groene pad. Vanaf nu volg je het “10.000 Stappen Pad” naar links. Je komt langs een zitkuil om je hoofd tussen de heide te steken en langs de goed verstopte nachtzwaluw. Door op één bepaalde plek te gaan staan kan je het geluid dat ze maakt activeren. Het klinkt als een paddenkoor over de heide.

De Tip

Volg het 10.000 stappen pad verder tot aan de “Bellaing”. Daar ontdek je goed verscholen in het bos twee grote houten ligstoelen. Ga in de stoelen liggen. Kijk naar de wolken. Luister hoe hout spreekt voor het breekt. Welke andere geluiden hoor je nog? Zwijg en geniet minstens een kwartiertje van dit krakend bos. Keer daarna op je stappen terug tot aan de grote heidevlakte. Steek die nu dwars over en volg daarna het groene pad naar links tot aan de parking. Onderweg houd je nog even halt bij een uitgelezen plekje om naar de sterren te kijken. Daarna wandel je nog onder een gevlochten kunstwerk in de bomen. Welk woord onthoud je van deze verkenningstocht? Schrijf het in het zand.

Pijlers van geluk

, , ,

Extra

Nog meer zand? De Sahara! Een zandvlakte van bijna 200 ha met mooie vergezichten. De vijvers zijn er ontstaan door zandwinning. Neem er foto’s en laat je vrienden raden in welk land je bent geweest. Er zijn wandelingen uitgestippeld vanaf de evenementenhal De Soeverein (Speelpleinstraat 10). In het Glazen Huis op het marktplein (Dorp 14) volg je de kunstzinnige weg van zand naar glas. Aan het marktplein ligt café De Kroon, dat door de lezers van Het Belang van Limburg werd verkozen tot gezelligste volkscafé van Vlaanderen (Molse Kiezel 2). Het ligt er al meer dan honderd jaar zichzelf te wezen.

Het café van de vallende sterren

Adres

Aan de kerk van Kooigem (Kortrijk), België– (Gratis)

De Plek

De kerk van Kooigem is gewijd aan Sint-Laurentius, de heilige die geluk brengt. Hij is niet alleen de beschermheilige van de koks, bakkers, brandweerlieden en bibliothecarissen. Zijn feestdag valt op 10 augustus. Dat is de nacht waarin we de meeste vallende sterren zien. Die worden wel eens vergeleken met de tranen van Sint-Laurentius. Wie zo’n ster ziet mag een wens doen. Vandaag ben jij aan de beurt. Ga voor de kerk tussen de twee kastanjebomen staan. De boom links werd geplant bij de bevrijding van het dorp na de Eerste Wereldoorlog. De boom rechts werd geplant bij de honderdste verjaardag van België. Stel jezelf voor dat er nu een ster uit de hemel valt. Welke wens zou jij doen? En welke stappen ga je zetten om die droom waar te maken?

De Tip

Ga naar een van de meeste authentieke volkscafés in Vlaanderen: Sint-Laurentius in Kooigem. Toen de legendarische cafébaas in 2013 stierf, dacht iedereen dat het café zou gesloopt worden. Hij had het café meer dan vijftig jaar geleid. Nu is het echter gered en aan het interieur is niets veranderd. Je kan er terecht voor de authentieke sfeer van een volkscafé dat zijn naam kreeg van de geluksheilige van de parochiekerk. Misschien geraak je er wel aan de praat over wat een mens gelukkig maakt.

Pijlers van geluk

, , ,

Extra

Aan de zuid-oostelijke zijde van de kerk vind je een perk met de graven van 17 Britse gesneuvelde soldaten uit de Eerste Wereldoorlog. Ze vielen in 1918. Hoe oud zijn deze jongens? Wat deed jij op die leeftijd? Waarvoor zou jij je leven willen geven?