Een eiland van groen en wit

Adres

Insel Hombroich, Minkel 2, 41472 Neuss (bij Düsseldorf, Duitsland) www.inselhombroich.de. (Toegangsgeld)

De Plek

Deze verzameling van kunst, natuur, cultuur en architectuur is een goed bewaard geheim. Trek gerust een halve dag voor uit voor de verkenning van dit parklandschap met minimalistische constructies en kunst uit heel de wereld. De werken die er hangen zijn niet chronologisch of thematisch tentoongesteld. Ze zijn zo opgesteld dat het lijkt of ze met elkaar in dialoog gaan. Sommige zijn van wereldberoemde kunstenaars, maar geen enkel werk draagt een naambordje. Er zijn geen suppoosten en er is nauwelijks scheiding tussen museum en natuur. Een totaalervaring van baksteen, glas, kunst en bomen. En wit. Veel wit.

De Tip

Er staan een tiental gebouwen verspreid over het park. De eerste constructie moet je door als je de trappen bent afgedaald. Concentreer je daarin op de vele soorten wit en op de akoestiek terwijl je beweegt. Doe hetzelfde enkele gebouwen verder op, waarin twee cirkels in elkaar sluiten met zicht op een buxustuin. Blijf op je wandeling door het park in elk gebouw even stil staan bij wat het met je doet. Kies uiteindelijk één kunstwerk en één gebouw dat je het meest aanspreekt. Welk effect heeft het precies op jou? En hoe zou je de totaalervaring omschrijven?

Pijlers van geluk

, , ,

Extra

Een bijzonder eenvoudige maaltijd is in de toegangsprijs begrepen. Apart maar lekker. In het centraal gelegen cafetaria geraak je sowieso aan de praat met andere mensen die van deze plek alleen al lichtjes in de ogen krijgen.