Zweten in de jaren twintig

Adres

Herengracht 115, Amsterdam, Nederland www.saunadeco.nl (Toegangsgeld)

De Plek

Een volledig Art Deco winkelinterieur van Au Bon Marché uit de Parijse jaren twintig werd in de vorige eeuw naar de Herengracht in Amsterdam gehaald. Daar maakt het nu de grandeur uit van een imposante sauna met veel hout, gekruld smeedwerk en metershoge glas-in-lood ramen. Heerlijk zweten, stomen en rusten in een kader van vergane glorie.

De Tip

Wie verwacht een centrale leestafel in een sauna? Het rusthormoon serotonine is de tegenhanger van het actiehormoon dopamine. Het zorgt ervoor dat we ons goed voelen bij een rustige, kalmerende en intieme bezigheid zoals yoga, sauna, stoombad, massage, well-ness en … slaap. Doe een dutje. Lees rustig een boek of tijdschrift in de patio, de lounge of aan de grote houten leestafel. En waan je even bij the  rich and the famous van honderd jaar geleden.

Pijlers van geluk

, ,

Extra

In deze nostalgische sauna kan je je ook door specialisten in de Japanse drukpuntmassage Shiatsu laten masseren. Deze techniek heeft een bijzonder positieve en rustgevende invloed op het stelsel van onze zenuwen, spieren en aders.

Gelukskruid voor het paradijs

Adres

Begijnhof, Heilige Geeststraat 11, Diest, België. (Gratis)

De Plek

Ontdek één van de mooiste begijnhoven van Vlaanderen (13de eeuw, Unesco Werelderfgoed), waar ooit meer dan 400 begijnen woonden. Op de Rubensiaanse ingangspoort (1671) staat “Comt in mynen hof, myn suster Bruyt”. Die zin komt uit het Hooglied van het Oude Testament. Daarin bezingt Koning Salomon de bruid als een omsloten hof. De begijnen beschouwden zichzelf als de bruid van Christus. Hun omsloten hofjes symboliseren de verborgen paradijstuin waarin zij in spiritueel contact staan met God. In de Heilige Geeststraat vind je op nr. 11 de intieme kruidentuin van het 16de eeuws begijnenhuisje Xaverius met 200 huis- en keukenkruiden.

De Tip

Maak het even rustig. Wat betekent spiritualiteit voor jou? Laat hier je sterkst verwaarloosde zintuig helemaal los. Steek je neus in de kruiden. Gelukskruiden zijn o.a. het koningskruid basilicum en de beschermer tegen ongeluk Herba Sancta (ijzerkruid). Bekend en geliefd bij de Grieken is het pittige gelukskruid oregano (van het Grieks Oros Ganos, de vreugde van de berg). De godin Aphrodite kweekte het zelfs in haar goddelijke tuin. Het brengt rust en verhoogt je weerstand. Leg thuis zelf een kruidentuintje aan.

Pijlers van geluk

, , ,

Extra

In het begijnhof vind je ook een boekbinder en andere ambachten, een dynamisch beeldhouwwerk van ingetogen maar sterke begijnen, een kunstgalerij en een authentiek gasthof (1618). Elke eerste zondag van de maand is er een boeken- en antiekmarkt. Huis Xaverius herbergt ook het Vlaams Centrum voor Eet- en Tafelcultuur en heeft een band met de bekende chef-kok Felix Alen die in Diest een smaakvol restaurant runt (Hof te Rhode, Rodestraat 7).

Eros in de stad

Adres

Sint-Annastraat 32, 1000 Brussel (Zavel), België. www.m-e-m.be. (Toegangsgeld)

De Plek

In dit historisch pand is sinds 2012 een van de grootste en meest kwaliteitsvolle erotische collecties ter wereld te bekijken. Allemaal unieke en vrij expliciete schilderijen, sculpturen, tekeningen, voorwerpen en curiosa van de Grieks-Romeinse oudheid tot in China en Japan. Neem rustig de tijd voor de vele kleine details.

De Tip

Een kans om lust, erotiek en seksualiteit op een fijne manier bespreekbaar te maken. Spreek af dat iedereen van je gezelschap op zoek gaat naar twee voorwerpen die hem het meest fascineren. Toon ze aan elkaar. (Niet geschikt voor grote groepen. Geen toegang onder de 18.  Soms is Dokter Martens zelf daar. Deze verzameling is zijn levenswerk.)

Pijlers van geluk

, , ,

Extra

Strijk nadien neer op een terrasje aan de Zavel en wissel je indrukken uit. De kerk van de Grote Zavel, een hoogtepunt van de gotiek, kan met de legende van de vrome Beatrijs een tegenwicht vormen. Aan de overkant van de Regentschapsstraat ligt de Kleine Zavel. Rond dit intieme plein staan 48 beelden die evenveel ambachten voorstellen. Van kleermakers tot houthakkers. Welk van die beroepen zou je zelf nog wel willen (leren) uitoefenen? Hoeveel van die beroepen zijn er ondertussen bedreigd of verdwenen?