Gelukskruid voor het paradijs

Adres

Begijnhof, Heilige Geeststraat 11, Diest, België. (Gratis)

De Plek

Ontdek één van de mooiste begijnhoven van Vlaanderen (13de eeuw, Unesco Werelderfgoed), waar ooit meer dan 400 begijnen woonden. Op de Rubensiaanse ingangspoort (1671) staat “Comt in mynen hof, myn suster Bruyt”. Die zin komt uit het Hooglied van het Oude Testament. Daarin bezingt Koning Salomon de bruid als een omsloten hof. De begijnen beschouwden zichzelf als de bruid van Christus. Hun omsloten hofjes symboliseren de verborgen paradijstuin waarin zij in spiritueel contact staan met God. In de Heilige Geeststraat vind je op nr. 11 de intieme kruidentuin van het 16de eeuws begijnenhuisje Xaverius met 200 huis- en keukenkruiden.

De Tip

Maak het even rustig. Wat betekent spiritualiteit voor jou? Laat hier je sterkst verwaarloosde zintuig helemaal los. Steek je neus in de kruiden. Gelukskruiden zijn o.a. het koningskruid basilicum en de beschermer tegen ongeluk Herba Sancta (ijzerkruid). Bekend en geliefd bij de Grieken is het pittige gelukskruid oregano (van het Grieks Oros Ganos, de vreugde van de berg). De godin Aphrodite kweekte het zelfs in haar goddelijke tuin. Het brengt rust en verhoogt je weerstand. Leg thuis zelf een kruidentuintje aan.

Pijlers van geluk

, , ,

Extra

In het begijnhof vind je ook een boekbinder en andere ambachten, een dynamisch beeldhouwwerk van ingetogen maar sterke begijnen, een kunstgalerij en een authentiek gasthof (1618). Elke eerste zondag van de maand is er een boeken- en antiekmarkt. Huis Xaverius herbergt ook het Vlaams Centrum voor Eet- en Tafelcultuur en heeft een band met de bekende chef-kok Felix Alen die in Diest een smaakvol restaurant runt (Hof te Rhode, Rodestraat 7).