Vijftig eikenbladeren op een campus

Adres

Universiteit UR , Droevendaalseweg 4, Wageningen, Nederland www.proefwageningen.nl

en www.wageningenur.nl (Gratis)

De Plek

Wageningen is een kleine maar bruisende stad. Ze telt zo’n 37.000 inwoners. Aan de universiteit werken meer dan 7000 mensen, waarvan meer dan de helft niet in Wageningen woont. In de stad verblijven mensen van meer dan 150 nationaliteiten, een cijfer waarmee het na Amsterdam en Antwerpen als derde op de wereldranglijst staat van multiculturele steden. Wageningen profileert zich als “City of Life Sciences”. De universiteit concentreert er zich op de kwaliteit van het leven. Ze wint steevast hoge onderscheidingen in wereldranglijsten van universiteiten (tweede plaats in Nederland, dertiende in Europa). Verken de moderne campus aan de hand van 27 inspirerende kunstwerken o.a. De roos van staal en De dans van de spijspotten.

De Tip

Verspreid over de campus liggen vijftig kunstzinnige zitstenen, elk met een unieke vorm en elk voorzien van een of meer afdrukken van eikenbladeren. De stenen zijn bedoeld als zitplaats en geven telkens een andere kijk op de levendige campus. Probeer er minstens tien uit. Ga er rustig op zitten en bedenk telkens wat de mensen drijft die je ziet passeren. En wat drijft jou om de dingen te doen die je doet? Het eikenblad op elke zitsteen verwijst naar geluk. De eik is al eeuwenlang een boomheiligdom. Het woord “eik” is zowel verwant met het Keltische woord voor “druïde” als met het Indische “igja”, dat verering betekent.

Pijlers van geluk

, , ,

Extra

Neem contact op met het huis “Happiness4all” (Duivendaal 7, in het centrum van Wageningen). Hun doelstelling? Geluk brengen in de wereld. Dat doen ze door laagdrempelige activiteiten met geluksdagen, zielsgesprekken, lezingen, happy dance, healercircles enz.  Check de agenda op www.happiness4all.nl

De Verzonken Tuin

Adres

Hortus Botanicus Lovaniensis, Kruidtuin, Kapucijnenvoer 30, Leuven, België (Gratis)

De Plek

Een oase van wereldniveau in de universitaire binnenstad van Leuven. Deze botanische tuin is de oudste van België en is beschermd landschap. De kruidentuin werd in 1738 aangelegd voor de studenten geneeskunde, maar werd in de loop der jaren aangevuld met zeldzame planten uit de hele wereld. Die dienen niet meer alleen als studie-object. Ze prikkelen al je zintuigen. De tuin is meer dan 2ha groot. De grote, klassieke serre brengt je naar de tropen.

De Tip

Zoek de “Verzonken Tuin” en strijk er met een boek neer op een bankje. Dit is een plek om tijdloos in te verzinken. Aan de ingang van dit kleine en goed verstopte deel van de grote tuin lacht een beeldje van de Engelse botanicus John Tradescant (° 1608) je toe. Hij werd wereldberoemd als verzamelaar van exotische planten. De Verzonken Tuin is een Engels pareltje dat uitloopt in een afgesloten fruittuin met wijnranken. Je waant je tegelijkertijd zowel even in Zuid-Engeland als in Zuid-Frankrijk. Laat hier gedurende minstens een half uur je vijf zintuigen de vrije loop: wat hoor, proef, zie, ruik en voel je?

Pijlers van geluk

, , ,

Extra

Het Groot Begijnhof (Schapenstraat) ligt op wandelafstand. Het is een stad-in-de-stad van 3ha met mooi gerestaureerde 16de eeuwse woningen langs een tiental gekasseide straten en drie bruggen over de Dijle, die het begijnhof in tweeën splitst. Stel je voor dat je hier vijfhonderd jaar geleden zou gewoond hebben. Wat zou je over het leven en de toekomst gedacht hebben?

Het pad naar de geluksplaneet

Adres

Cozmix, Volkssterrenwacht Beisbroek, Zeeweg 96, 8200 Brugge, België. (Gratis / Toegangsgeld)

De Plek

Beisbroek is de zuurstofrijke groene long van Brugge: een wandelgebied van bijna 100 ha met dopheide, beuken en naaldbomen.

De Tip

In het planetenpad aan de Volkssterrenwacht komt elke stap die je zet overeen met 9 miljoen kilometer. Wandel van Mercurius via Venus en Mars tot Saturnus en Neptunus. Op 835 meter passeer je alle planeten. Neem er je tijd voor en sta even stil bij de verhoudingen. Alle afstanden en de grootte van de planeten zijn op schaal weergegeven. Bovendien wordt elke planeet door een mythologische sculptuur voorgesteld, van beeldhouwer Jef Claerhout. Welk beeld spreekt jou het meest aan? In de astrologie is Jupiter de geluksplaneet. Al in de middeleeuwen noemde men hem “Het Grootste Geluk”. Ga bij zijn beeld na wat jou tot nu toe al geluk heeft gebracht en welk geluk je jezelf en anderen nog toewenst. In het bezoekerscentrum kan je voor het planetenpad een (gratis) folder of een audiogids afhalen.

Pijlers van geluk

, , ,

Extra

Reserveer in Cozmix een comfortabele ligzetel onder de grote koepel van de Fulldome (84 m2) en maak een duizelingwekkende reis door het heelal. Je vliegt over het Marsoppervlak en door de ringen van Saturnus. Overdag en ’s avonds kan je door de grote telescopen van de Volkssterrenwacht naar de zonnevlekken en de planeten kijken. En het Koetsenhuis in het park heeft een van de mooiste terrassen van Brugge.