Groot Geluk in Oom Samie se winkel

Adres

Dorp Street 84, Stellenbosch, Zuid-Afrika

De Plek

Haal alvast een fles Zuid-Afrikaanse wijn in huis met namen als Groot Geluk, Veel Geluk of Altyd Geluk. Deze wijnen zijn overal in België en Nederland te koop en halen door hun naam alleen al het onderwerp “geluk” naar de tafel. Ze worden gemaakt door een samenwerkingsverband van lokale wijnboeren in de omgeving van de stad Stellenbosch. Een rondrit, wandelingen en proeverijen in deze wijnstreek geven je een zalig gevoel.

De Tip

Loop binnen in de winkel van Oom Samie aan de Dorpsstraat van Stellenbosch (Zuid-Afrika), ooit begonnen als ruilhandel en sinds 1904 onveranderd gebleven. Vermoedelijk ligt er niets dat je echt nodig hebt en toch kan je er makkelijk een uur blijven rondhangen. Het onderscheid tussen een winkel en een levend museum vervaagt hier. De ideale plek om even stil te staan bij ons consumptiepatroon. Wat kopen we dat we echt nodig hebben? Wat vind ik leuk genoeg om gewoon te “hebben”? Wat is de prijs en wat is de waarde?

Pijlers van geluk

, , ,

Extra

De Traag Markt in Stellenbosch (Oude Libertas Road) is de voorloper van slow-food en slow-markets. Traag wandelen, kijken en proeven van wat zo anders smaakt als thuis.

De vogelkijkhut van De Witte

Adres

Ernest Claesstraat 152, 3270 Zichem, België (Gratis – ook het museum)

De Plek

Een vogelkijkhut geeft je letterlijk een eigen kader om naar de natuur te kijken. Open de luikjes en kijk als een fotograaf, schilder of documentairemaker naar waterplassen, eenden, reigers, buizerds, stapelwolken en boomkruinen. Er staan er overal in het land. Neem bijvoorbeeld deze op de “groene” wandeling achter het geboortehuis van de Vlaamse volksschrijver Ernest Claes (° 1885) in Zichem (of die in Testelt even verderop, op 100 meter van de Wildendriesdijk). Je ziet zo een schelm als De Witte door het landschap dartelen.

De Tip

Neem een verrekijker en een fototoestel mee. Leg enkele beelden vast en neem de rust mee naar huis. Maak er je screensaver van of print ze uit en hang ze op een plek waar je af en toe wat meer rust kan gebruiken.

Pijlers van geluk

, , ,

Extra

Het huis van Ernest Claes is een nostalgische plek vol oude verhalen. De mensen van het museum nemen je graag mee in de wereld van Wannes Raps en Floere het Fluwijn. Stel je voor dat iemand later een verhaal vertelt over jou. Welk verhaal zou dat kunnen zijn? Welke karaktereigenschappen en gebeurtenissen typeren jou?

Het oor van Noach

Adres

Klankenbos, Domein Dommelhof, Toekomstlaan 5, Neerpelt, België www.musica.be (Gratis)

De Plek

Prikkel je oren en geef je ogen de kost in het Klankenbos, de grootste permanente klankkunstcollectie in Europa. Spits je oren voor de zingende vijvers, de vibrerende stoelen, Radio Forest, een ondergrondse kubus vol stilte, de binnenkant van een reusachtige windfluit, de kanariestudio, het versterkt geluid van een specht of van ruisende berkenbladeren.

De Tip

Kan je een blad horen vallen in het water? Zoals de naald van een platenspeler de groef van een langspeelplaat volgt, tast de indrukwekkende klankinstallatie ‘Het oor van Noach’ met een houten schuit het stromend water van de rivier De Dommel af. Hoe hoger het water staat, hoe dieper het oor buigt. Met een lange geknikte arm mondt de installatie op de oever uit in een grote trompet. Zo krijgt elk geluid een enorme megafoon. Luister naar elk detail en naar het verglijden van de tijd.

Pijlers van geluk

, , ,

Extra

Download gratis de Klankenboscatalogus of boek een rondleiding. Elke eerste zondagnamiddag van de maand zijn er gidsen voor rondleidingen en speciale tochten met individuele tablets. Een extraatje zijn de mp3-spelers die je muzikaal rondleiden in het Museum voor Muziekinstrumenten in de voormalige herberg Scherpe Steen in het centrum van Peer (Scherpe Steenstraat 2). (Reserveren).

De kringen van de snuisterwinkel

Adres

Korenmarkt, Mechelen, België. www.dekringwinkelmechelen.be; www.michielsmechelen.be (Gratis / Toegangsgeld)

De Plek

De Korenmarkt is een van de geslaagde renovaties in de stad Mechelen. Op dit historische, driehoekige plein werd vele honderden jaren geleden de allereerste markt van Mechelen georganiseerd. In 2011 werd het plein volledig vernieuwd. Twee jaar later werd het al genomineerd voor de “Prijs van de Publieke Ruimte”. Van op de trapjes en de terrasjes geniet je van de gezellige drukte van een klein stadsplein dat zowel geschiedenis als eigen tijd ademt.

De Tip

De kringwinkel aan de Kolenmarkt 12 is een van de gezelligste van Vlaanderen. De grote winkel vind je in het industriepark Oude Baan. Maar die van de Korenmarkt blijft behouden voor de snuisteraars. Er zijn meer dan honderd kringwinkels in Vlaanderen en bijna tweehonderd in Nederland. Die stellen duizenden mensen te werk die anders moeilijk aan een job zouden geraken. Kringwinkels zijn een vrij recente vorm van sociale economie en duurzaam recycleren. Kuier even door de winkel en pik er één voorwerp uit dat je aanspreekt. Wat pik je eruit? Hoeveel kost het? Wat zegt dat over onze tijd en over ons consumptiepatroon? Ga even op de trapjes van de Kolenmarkt zitten en denk na over deze zin: “We kennen van alles de prijs maar van niks de waarde”.

Pijlers van geluk

, , ,

Extra

In het oude huis De Clippel (Korenmarkt 6) werkt al sinds 1890 de torenuurwerkmakersfamilie Michiels. Als je reserveert, kan je met een gids de werkplaats bezoeken waar nu nog torenuurwerken worden vervaardigd en gerestaureerd. Je krijgt er ook een kijk op het gieten van klokken. Dat zijn historisch gezien zowel geluksbrengers als kwaadafwerende middelen. Klokken zijn altijd vooraanstaande communicatiemiddelen geweest. Ze hebben een hoog volume en kunnen gedifferentieerde boodschappen uitsturen. Stel je even voor dat je een idee of een boodschap hebt die je “aan de grote klok” wil hangen en die je aan zoveel mogelijk mensen zou willen overmaken om hen een beetje gelukkiger te maken. Welke boodschap zou dat zijn? (En oh ja. Ga op de Korenmarkt een frietje eten bij een van de beste frituren van het land. Ze staat er al sinds 1952.)

De reuze ligstoelen in het zand van Kattenbos

Adres

Zandstraat, 3920 Lommel, België (startplaats en parkeerruimte). (Gratis)

De Plek

Al eens stil gestaan bij “zand”? Aarde is één van de vier oerelementen en zand is een van de meest voorkomende natuurlijke stoffen. Je kan er in schrijven en in bijten. Je kan er je kop insteken en als we iets willen vergeven en vergeten: zand erover. Ontdek het zand en het heidelandschap van Kattenbos. Vertrek voor een wandeling van anderhalf uur aan de parking Zandstraat, vlakbij brasserie “De Vijf Linden”. Onderweg zijn er zes belevingspunten. Neem het groen aangeduide pad links het bos in, langs de Wandelende Duinen. Even verder ligt de Witte Schat: een aanlegsteigertje in een hoefijzervormig meertje. Neem er je tijd. Even verder verlaat je het groene pad. Vanaf nu volg je het “10.000 Stappen Pad” naar links. Je komt langs een zitkuil om je hoofd tussen de heide te steken en langs de goed verstopte nachtzwaluw. Door op één bepaalde plek te gaan staan kan je het geluid dat ze maakt activeren. Het klinkt als een paddenkoor over de heide.

De Tip

Volg het 10.000 stappen pad verder tot aan de “Bellaing”. Daar ontdek je goed verscholen in het bos twee grote houten ligstoelen. Ga in de stoelen liggen. Kijk naar de wolken. Luister hoe hout spreekt voor het breekt. Welke andere geluiden hoor je nog? Zwijg en geniet minstens een kwartiertje van dit krakend bos. Keer daarna op je stappen terug tot aan de grote heidevlakte. Steek die nu dwars over en volg daarna het groene pad naar links tot aan de parking. Onderweg houd je nog even halt bij een uitgelezen plekje om naar de sterren te kijken. Daarna wandel je nog onder een gevlochten kunstwerk in de bomen. Welk woord onthoud je van deze verkenningstocht? Schrijf het in het zand.

Pijlers van geluk

, , ,

Extra

Nog meer zand? De Sahara! Een zandvlakte van bijna 200 ha met mooie vergezichten. De vijvers zijn er ontstaan door zandwinning. Neem er foto’s en laat je vrienden raden in welk land je bent geweest. Er zijn wandelingen uitgestippeld vanaf de evenementenhal De Soeverein (Speelpleinstraat 10). In het Glazen Huis op het marktplein (Dorp 14) volg je de kunstzinnige weg van zand naar glas. Aan het marktplein ligt café De Kroon, dat door de lezers van Het Belang van Limburg werd verkozen tot gezelligste volkscafé van Vlaanderen (Molse Kiezel 2). Het ligt er al meer dan honderd jaar zichzelf te wezen.

De Wilde Floraliën

Adres

Natuurcentrum De Bourgoyen-Ossemeren, Driepikkelstraat, 9030 Mariakerke, Gent, België. [email protected] (Gratis)

De Plek

Om de vijf jaar toont Gent de mooiste bloemen en planten op de wereldberoemde Floraliën. Maar de Gentenaars wachten daar niet op. Ze hebben hun eigen “Wilde Floraliën” ontdekt. Deze plek ligt in de stadsrand op minder dan drie kilometer van het Gravensteen. Dit gebied van 230 hectare zou eerst verkaveld worden, maar nu geven de ‘meersen’ of vochtige graslanden extra zuurstof aan de stad. Tientallen vrijwilligers helpen er om de begroeiïng kort te houden.

De Tip

Volg de blauwe wandeling (5,5 km) langs de knotwilgen en de Leie. Halverwege kan je beslissen om er via de rode lus nog een half uurtje bij te nemen langs de Meerskant en de Rietgracht, als dat lage gebied tenminste niet onder water staat. Het is de stoeiplaats van de kemphaan, een witte steltloper van ongeveer 30 cm hoog. Een bedreigde diersoort die in onze kontreien lang niet meer te zien was, maar nu scheren er soms honderden kemphanen boven deze overstroomde graslanden. In ons taalgebruik duiden wij kemphanen aan als typische ruziestokers. Ze houden schijngevechten om de aandacht van de vrouwtjes te lokken. Dé plek om even na te denken over de schijngevechten die we zelf soms voeren: geen echte ruzies maar afleidingsmanoeuvres, ijdelheid en uitingen van jaloezie. Hoe zijn ze in jouw leven soms obstakels voor geluk (geweest)?

Pijlers van geluk

, , ,

Extra

Neem laarzen mee. Een verrekijker kan je in het bezoekerscentrum huren, net als een Boeboeksrugzak met opdrachten voor de kinderen. Afronden in de natuurbibliotheek met een bio-drankje.

De kleine kroegentocht

Adres

Café De Vriendenkring, Palinghuizen 13, Gent, België

De Plek

Verlaat even de toeristische terrasjes en stap een authentiek volkscafé binnen. Aan de Wondelgembrug in Gent vind je bijvoorbeeld café Den Goeden Hoek (Nieuwevaart 217). Zin in een spelletje vogelpik? Aan de Van Ryhovelaan vlakbij wip je binnen in café Sans Soucis (Zonder Zorgen). Er hangt een Afrikaans ambiancesfeertje met een grote kaart van Afrika en op tv: CNN Afrique. Wedden dat je hier gemakkelijker met iemand begint te spreken dan elders?

De Tip

In deze buurt vind je ook volkscafé “De Vriendenkring / Cercle des Amis”, (Palinghuizen 13). Het is een tip van de organisatie die de volkscafés in heel Vlaanderen inventariseert (Het Landelijk Expertisecentrum voor Cultuur van Alledag, Leca). Het café is al meer dan 100 jaar oud. Je betaalt een euro voor een pintje, maar er wordt ook nog in franken gerekend. De familie is in verschillende generaties aanwezig en iedereen praat er met iedereen. Zowel de oudstrijders als de pietjesbakkers en de kanarievogelclub hebben er hun stek. Het lokaal achterin is een lofzang aan de duivensport. Laat de naam van dit café jou inspireren. Met wie geraak jij aan de praat? En wat is zijn of haar passie?

Pijlers van geluk

, , ,

Extra

In deze buurt vind je ook de Welvaartstraat, de Gezondheidsstraat en het befaamde Dr. Guislainmuseum (Jozef Guislainstraat 43). Het brengt spraakmakende tentoonstellingen over geestelijke gezondheidszorg en is gehuisvest in een fraai gebouw uit de 19de eeuw met gele bakstenen, het voormalige ‘Krankzinnigengesticht’.  Meer informatie over volkscafés en een volledig overzicht van dergelijke cafés in heel Vlaanderen: www.lecavzw.be Een extra tip in Gent: het 300 jaar oude  Floerefoefke in de Molenaarsstraat 3.

Gelukskruid voor het paradijs

Adres

Begijnhof, Heilige Geeststraat 11, Diest, België. (Gratis)

De Plek

Ontdek één van de mooiste begijnhoven van Vlaanderen (13de eeuw, Unesco Werelderfgoed), waar ooit meer dan 400 begijnen woonden. Op de Rubensiaanse ingangspoort (1671) staat “Comt in mynen hof, myn suster Bruyt”. Die zin komt uit het Hooglied van het Oude Testament. Daarin bezingt Koning Salomon de bruid als een omsloten hof. De begijnen beschouwden zichzelf als de bruid van Christus. Hun omsloten hofjes symboliseren de verborgen paradijstuin waarin zij in spiritueel contact staan met God. In de Heilige Geeststraat vind je op nr. 11 de intieme kruidentuin van het 16de eeuws begijnenhuisje Xaverius met 200 huis- en keukenkruiden.

De Tip

Maak het even rustig. Wat betekent spiritualiteit voor jou? Laat hier je sterkst verwaarloosde zintuig helemaal los. Steek je neus in de kruiden. Gelukskruiden zijn o.a. het koningskruid basilicum en de beschermer tegen ongeluk Herba Sancta (ijzerkruid). Bekend en geliefd bij de Grieken is het pittige gelukskruid oregano (van het Grieks Oros Ganos, de vreugde van de berg). De godin Aphrodite kweekte het zelfs in haar goddelijke tuin. Het brengt rust en verhoogt je weerstand. Leg thuis zelf een kruidentuintje aan.

Pijlers van geluk

, , ,

Extra

In het begijnhof vind je ook een boekbinder en andere ambachten, een dynamisch beeldhouwwerk van ingetogen maar sterke begijnen, een kunstgalerij en een authentiek gasthof (1618). Elke eerste zondag van de maand is er een boeken- en antiekmarkt. Huis Xaverius herbergt ook het Vlaams Centrum voor Eet- en Tafelcultuur en heeft een band met de bekende chef-kok Felix Alen die in Diest een smaakvol restaurant runt (Hof te Rhode, Rodestraat 7).

De schatkamer van biodiversiteit

Adres

Hobokense Polder. Parkeren aan het infobord op 150 m van het treinstation langs de Schroeilaan in Hoboken. www.hobokensepolder.be (Gratis)

De Plek

Op zes kilometer van de Antwerpse kathedraal ligt omsloten door de Schelde, de woningen van Hoboken en de oude havenindustrie het grootste natuurgebied van de stad: 170 ha moerassen, polders, rietkragen, graslanden en wilgenbroekbossen. Opgehoogde grond afkomstig van de aanleg in de jaren zestig van de Antwerpse Ring en de Kennedytunnel vlakbij. Volg de rode wandeling (3,5 km) langs het Broekskot en het Rallegat, of de wat langere groene wandeling (7,5 km) die je ook langs de oevers van de Schelde brengt.

De Tip

Dit is een uitzonderlijke plek van biodiversiteit in de stad. Ga op zoek naar minstens één opmerkelijk zoogdier, vogel, plant, amfibie en insect. Je hebt keuze genoeg. Hier wonen vossen, reeën en bunzings. Je ziet er alpenwatersalamanders, groene en bruine kikkers. Er bloeien meer dan 500 verschillende planten. In de lente vind je er zelfs orchideeën.  In de lucht zie je wielewalen en blauwborsten, blauwe libellen en meer dan 200 soorten nachtvlinders.  Het plooirokje is één van de 300 soorten paddenstoelen in dit poldergebied. Er vliegt zelfs een vlieg rond die nog nooit ergens anders ter wereld is gesignaleerd en dus naar deze plek is genoemd:  de Pseudonapomyza Hobokensis.

Pijlers van geluk

, , ,

Extra

Kijk ook uit naar een zesde uitzonderlijk exemplaar in deze schat aan bio-diversiteit. Welke mens onderweg ziet er ook wel heel bijzonder uit? Misschien durf je het hem wel zeggen en samen iets gaan drinken in taverne De Schorren. Daar kan je ook een rugzak met opdrachten voor het hele gezin uitlenen.