De kringen van de snuisterwinkel

Adres

Korenmarkt, Mechelen, België. www.dekringwinkelmechelen.be; www.michielsmechelen.be (Gratis / Toegangsgeld)

De Plek

De Korenmarkt is een van de geslaagde renovaties in de stad Mechelen. Op dit historische, driehoekige plein werd vele honderden jaren geleden de allereerste markt van Mechelen georganiseerd. In 2011 werd het plein volledig vernieuwd. Twee jaar later werd het al genomineerd voor de “Prijs van de Publieke Ruimte”. Van op de trapjes en de terrasjes geniet je van de gezellige drukte van een klein stadsplein dat zowel geschiedenis als eigen tijd ademt.

De Tip

De kringwinkel aan de Kolenmarkt 12 is een van de gezelligste van Vlaanderen. De grote winkel vind je in het industriepark Oude Baan. Maar die van de Korenmarkt blijft behouden voor de snuisteraars. Er zijn meer dan honderd kringwinkels in Vlaanderen en bijna tweehonderd in Nederland. Die stellen duizenden mensen te werk die anders moeilijk aan een job zouden geraken. Kringwinkels zijn een vrij recente vorm van sociale economie en duurzaam recycleren. Kuier even door de winkel en pik er één voorwerp uit dat je aanspreekt. Wat pik je eruit? Hoeveel kost het? Wat zegt dat over onze tijd en over ons consumptiepatroon? Ga even op de trapjes van de Kolenmarkt zitten en denk na over deze zin: “We kennen van alles de prijs maar van niks de waarde”.

Pijlers van geluk

, , ,

Extra

In het oude huis De Clippel (Korenmarkt 6) werkt al sinds 1890 de torenuurwerkmakersfamilie Michiels. Als je reserveert, kan je met een gids de werkplaats bezoeken waar nu nog torenuurwerken worden vervaardigd en gerestaureerd. Je krijgt er ook een kijk op het gieten van klokken. Dat zijn historisch gezien zowel geluksbrengers als kwaadafwerende middelen. Klokken zijn altijd vooraanstaande communicatiemiddelen geweest. Ze hebben een hoog volume en kunnen gedifferentieerde boodschappen uitsturen. Stel je even voor dat je een idee of een boodschap hebt die je “aan de grote klok” wil hangen en die je aan zoveel mogelijk mensen zou willen overmaken om hen een beetje gelukkiger te maken. Welke boodschap zou dat zijn? (En oh ja. Ga op de Korenmarkt een frietje eten bij een van de beste frituren van het land. Ze staat er al sinds 1952.)