Het café van de vallende sterren

Adres

Aan de kerk van Kooigem (Kortrijk), België– (Gratis)

De Plek

De kerk van Kooigem is gewijd aan Sint-Laurentius, de heilige die geluk brengt. Hij is niet alleen de beschermheilige van de koks, bakkers, brandweerlieden en bibliothecarissen. Zijn feestdag valt op 10 augustus. Dat is de nacht waarin we de meeste vallende sterren zien. Die worden wel eens vergeleken met de tranen van Sint-Laurentius. Wie zo’n ster ziet mag een wens doen. Vandaag ben jij aan de beurt. Ga voor de kerk tussen de twee kastanjebomen staan. De boom links werd geplant bij de bevrijding van het dorp na de Eerste Wereldoorlog. De boom rechts werd geplant bij de honderdste verjaardag van België. Stel jezelf voor dat er nu een ster uit de hemel valt. Welke wens zou jij doen? En welke stappen ga je zetten om die droom waar te maken?

De Tip

Ga naar een van de meeste authentieke volkscafés in Vlaanderen: Sint-Laurentius in Kooigem. Toen de legendarische cafébaas in 2013 stierf, dacht iedereen dat het café zou gesloopt worden. Hij had het café meer dan vijftig jaar geleid. Nu is het echter gered en aan het interieur is niets veranderd. Je kan er terecht voor de authentieke sfeer van een volkscafé dat zijn naam kreeg van de geluksheilige van de parochiekerk. Misschien geraak je er wel aan de praat over wat een mens gelukkig maakt.

Pijlers van geluk

, , ,

Extra

Aan de zuid-oostelijke zijde van de kerk vind je een perk met de graven van 17 Britse gesneuvelde soldaten uit de Eerste Wereldoorlog. Ze vielen in 1918. Hoe oud zijn deze jongens? Wat deed jij op die leeftijd? Waarvoor zou jij je leven willen geven?