De hangende uitkijkpost

Adres

Museum Donkmeer, Donklaan 123, Berlare, België. (Gratis)

De Plek

Het Donkmeer heeft de vorm van de geluksbrenger bij uitstek: een hoefijzer. Het is (na het Schulens meer) het tweede grootste meer in Vlaanderen: 86 hectare. Van het gebied is 30 hectare beschermd natuurreservaat.

De Tip

Neem een krant, boek of een tijdschrift mee of ga gewoon even zitten genieten van een bijzondere plek tussen de boomkruinen: de “Hangende Uitkijkpost”. Hij hangt letterlijk tussen het gebladerte aan het nieuwe, betonnen museum dat lijkt op een verborgen fabrieksloods aan het water. De dakhelling is met gras begroeid en de ramen weerspiegelen het groen en het water. Natuur en architectuur in harmonie. Je bereikt deze uitkijkpost via het kleine maar leuke museum dat gewijd is aan de democratie: de impact van de Franse Revolutie, de Boerenkrijg en de gevolgen voor onze tijd. Wat zijn volgens jou de belangrijkste waarden van een democratie? Wat apprecieer jij in deze samenlevingsvorm en wat zou je kunnen doen om de waarden ervan te versterken? Stof genoeg om over na te denken in de hangende uitkijktoren over de rimpels van het meer.

Pijlers van geluk

, , ,

Extra

Sinds enkele jaren is de historische Eendenkooi in ere hersteld. Aanvankelijk was het een vernuftig systeem om wilde eenden te vangen, nu is het een klein maar uniek vogelreservaat. Je kan het voor een prikje bereiken met een overzetboot. Ontdek het verdwenen beroep van “kooiker”. Uit welke “kooi” heb jij je ooit bevrijd? Wie of wat heeft je daarbij geholpen? Is er nog een kooi waar je uit wil? Hoe ga je dat aanpakken? Het Donkmeer is al van in de 19de eeuw een toeristische bestemming. Stadsmensen kwamen er met de tram paling eten. Nu komen ze met auto’s om hetzelfde te doen. Smakelijk!