De tuin van heden

Adres

De Tuinen van Hoegaarden, Houtmarkt 1, Hoegaarden, België www.detuinenvanhoegaarden.be. Iedere dag open van zonsopgang tot zonsondergang (Gratis)

De Plek

Dit Kapittelpark werd al door een gravin aangelegd in het jaar 980. Het kende een bewogen geschiedenis die precies 1000 jaar na de stichting van het Kapittel (in 1980) eindigde toen de laatste eigenaar vermoord werd door … de tuinman. Zo kwam het in het bezit van de gemeente die het in erfpacht heeft gegeven aan de VZW Tuinen van Hoegaarden. Zij hebben er een heel bijzondere verzameling van meer dan 20 tuinsoorten van gemaakt: van bloemen en pioenen tot hagen en schaduwtuinen in een park van stilte.

De Tip

Het onderdeel “De Tuin van hEden” presenteert zich als een eigentijds groenparadijs. Het Vlaams Centrum voor Agro- en Visserijmarketing schreef in 1997 een wedstrijd uit onder tuin- en landschapsarchitecten om een tuin te ontwerpen die iedereen kan aanspreken. Dit ontwerp heeft de wedstrijd gewonnen. Wat betekent een tuin voor jou? Welke tuin in deze verzameling spreekt jou het meest aan? Tuinen hebben veel met geluk en optimisme te maken. In het meesterwerk “Candide, ou l’optimisme” (1759) neemt de Franse schrijver Voltaire de filosofie van Leibniz “we leven in de beste van alle mogelijke werelden” serieus op de korrel. Na omzwervingen door de vreselijkste ervaringen eindigt het zachtaardige hoofdpersonage Candide met de beroemde zin: “Et maintenant je vais cultiver mon petit jardin / En nu ga ik mijn eigen tuintje onderhouden”. Wat betekent deze zin voor jou, in je zoektocht naar geluk?

Pijlers van geluk

, , ,

Extra

Je kan vrijwilligerswerk doen in deze tuin en samen met de andere tuinmannen en –vrouwen je kennis van tuinen verfijnen. In ruil krijg je een rijkelijk plantenpakket. Er zijn verschillende groepsrondleidingen mogelijk (o.a. over kringlooptuinieren, kruiden, openbaar groen of een gespecialiseerde wandeling met de hoofdtuinman). In het Kapittelhuis (18de eeuw) verbleven 12 kanunniken die de Gregoriaanse zangen in de vlakbij gelegen Sint-Gorgoniuskerk verzorgden. Nu kan je er in alle rust iets eten of drinken, met zicht op de tuinen.