De Tuttenboom

Adres

Stadspark, Parklaan Aalst, België. (Gratis)

De Plek

Het Stadspark van Aalst is een van de meest verzorgde en gevarieerde parken in Vlaanderen. Het werd tijdens de eerste wereldoorlog aangelegd om ondertussen de werkmannen te kunnen onttrekken aan de opeisingen door de Duitse bezetters. Ze vervoerden er zo’n 20.000 kubieke meter aarde voor en plantten er meer dan 200 verschillende boomsoorten en 100 struiksoorten. De zichten of vista’s werden zo ontworpen dat je vanuit elk gezichtspunt een verrassend beeld krijgt. Daar dienen onder andere de ronde ballonvijvers en de rechthoekige spiegelvijver voor. Ook in de winter biedt het park fraaie uitzichten. Zoek een hoek in het park van waaruit jij volgens jou het mooiste uitzicht hebt. Het park is open van zonsopgang tot zonsondergang.

De Tip

Aan de Tuttenboom vertrouwen kinderen ergens tussen 2,5 jaar en 4 jaar hun fopspeen of ‘tutter’ toe. Ze hangen hem in de boom en zetten een nieuwe stap in hun leven. Het gebruik komt uit Denemarken, het gelukkigste land ter wereld. Families maken er een bijzonder moment van, met een picknick en een emotioneel afscheidsbriefje. De briefjes toveren een glimlach op je gezicht en confronteren ons met het grote verdriet bij kleine stappen in het leven. Het gebruik wordt de jongste jaren ook geïntroduceerd in Vlaanderen. De eerste Tuttenboom (2013) staat in het Stadspark van Aalst. Het is een meer dan 100 jaar oude treurhazelaar. Je kan er naartoe gaan met een kleuter die ritueel en feestelijk afscheid neemt van zijn fopspeen. Maar je kan er ook gewoon gaan kijken en stilstaan bij drie kleine momenten uit je jeugd die je je toch heel emotioneel herinnert en die misschien grotere invloed op je leven hebben gehad dan je zou denken. Tijd om je eigen ‘tutter’ definitief aan de boom te hangen?

Pijlers van geluk

, , ,

Extra

Je vindt meer informatie over De Tuttenbomen in Vlaanderen (inclusief getuigenissen en een kinderliedje dat je op voorhand kunt oefenen) op www.tuttenboom.be

Er staan ook  Tuttenbomen in Geel, Hasselt en Tongeren.