Spelen in Lierke Plezierke

Adres

Stadspark, Netelaan, Lier, België (Gratis)

De Plek

Het lieflijk stadje Lier kreeg van een van zijn beroemdste inwoners, de volksschrijver Felix Timmermans, de naam “Lierke Plezierke”. Het ligt aan de samenvloeiïng van de Grote en de Kleine Nete. Aan de  patroonheilige Sint-Gummarus (7de eeuw) wordt het wonder toegeschreven dat hij met zijn riem een gebroken boom weer aan elkaar kreeg en deed groeien. Naar verluidt beschermt hij tegen alle breuken, zelfs echtbreuken. Het stadspark is een gezellige plek met witte romantische bruggetjes en een ruime lig- en picknickweide aan de Netedijk.

De Tip

Sinds 2014 vind je in het Stadspark een van de mooiste stadsspeeltuinen van het land. Hij is opgedeeld in twee zones. Vanaf zes jaar kan je er in grote torens klimmen en klauteren op het uitdagend, omringend parcours. Kleinere kinderen halen hun hartje op in de zandbakken en bij de zandtafels, korter bij het terras. Het terrein wordt in prima staat gehouden door “Werk op Maat” waarin mensen aan de slag kunnen die het moeilijk hebben op de arbeidsmarkt. Als je te oud bent voor de speeltuin zelf, beleef je waarschijnlijk ook al plezier aan het observeren van de creativiteit van spelende kinderen. “Homo Ludens” is een mensbeeld waarin we de mens eerst en vooral als een spelend wezen bekijken (tegenover “Homo Faber”: de mens is gemaakt om te maken en te werken). Misschien maakt werken ons gelukkig, maar spelen zeker en vast. Laat de computerspelletjes even staan en trek bijvoorbeeld naar een leuke speeltuin. Kinderen spelen uit puur plezier maar vaak leren ze al spelend ook noodzakelijke vaardigheden. Al is het maar: stap voor stap grenzen verleggen en omgaan met andere kinderen. Hoeveel “spelende mens” zit er in jou? Haal het eruit.

Pijlers van geluk

, , ,

Extra

Kindvriendelijker dan ’t Koffiehuisje kan je het moeilijk bedenken. Kleurrijk ingericht, fair-trade hapjes en drankjes. Er is zelfs een echte speeltuinbibliotheek. Ouders kunnen er de krant lezen en krijgen op het terras fleecedekentjes voor als zij het kouder hebben dan hun spelende kroost. Met de vrijwilligers van de  “De Moedige Bootvissers” kan je in de weekends van april tot oktober  met oude palingschuitjes een boottochtje maken op de Binnennete (40 minuten) en zo de stad vanop het water ontdekken:  www.bootjevareninlier.be