Het doorschijnend huisje van de douanier

Adres

Kerkplein van Varengeville-sur-mer (parkeren) Noord-Frankrijk. (Gratis)

De Plek

Een romantisch dorpje op de krijtrotsen van Normandië. In het intieme kerkje vind je warme glasramen van Braque en op het kerkhof vind je zijn graf met kleine mozaïektegeltjes.

De Tip

Ga op het bankje achter de kerk zitten. Op de krijtrots voor je, zie je beneden een moderne reconstructie van het impressionistisch schilderij van Claude Monet “La Cabane des Douaniers”. Stap er naartoe via een klein weggetje: aan de  parkeerplaats voor de kerk 100 meter landinwaarts, dan links naar beneden. Het is geen echte reconstructie maar een impressionistische ervaring van kleurwisselingen en indrukken. Luister naar de wind. Vergelijk onderweg de echte schilderijen die langs de wandeling hangen en de indrukken die je zelf krijgt. Waarom zou je zelf niet iets tekenen of schetsen? In jouw stijl.

Pijlers van geluk

, , ,

Extra

Misschien raak je wel aan de praat met andere kunst- en natuurliefhebbers. Bezoek in elk geval ook langs dezelfde weg een van de mooiste landschapstuinen van Frankrijk: Bois des Moutiers (toegangsgeld). Een prikkeling voor al je zintuigen langs magnolias en hortensias, Rhododendrons uit de Himalaya, Chinese azalea’s en Japanse esdoorns, die allemaal uitstekend gedijen in de zuurhoudende ondergrond van dit met veel zorg aangelegde park. Trek hier gerust twee uur voor uit.

Het gelukstafeltje in een huis vol liefde

Adres

La maison Nissim de Camondo, Rue de Monceau 63, Parijs, Frankrijk (Toegangsgeld)

De Plek

In dit huis schuilt schoonheid, liefde en tragiek. Het werd in 1911 gebouwd in opdracht van een van de rijkste bankiers van die tijd: graaf De Camondo. Hij liet het huis bouwen voor zijn zoon Nissim. Maar die kwam om in de eerste wereldoorlog. De graaf was overmand door verdriet en besliste het hele huis te wijden aan een kunstverzameling ter ere van zijn zoon. In 1934 stierf de graaf. Een jaar later werd het geopend voor het publiek. Tien jaar later stierf zijn dochter Beatrice samen met haar man en hun twee kinderen in de concentratiekampen van de tweede wereldoorlog. De familie is uitgestorven. Het huis en de kunstwerken blijven. Het is volledig als woonhuis intact en zit van de keuken tot de slaapkamers en de badkamer vol decoratieve kunst.

De Tip

Dit zijn stille getuigen van de bewoners van een huis en de verhalen van een leven. Ga in elke kamer op zoek naar iets wat jou op een of andere manier aanspreekt. Wat zegt het je? Wat zou het betekend hebben voor de bewoners? Zoek het tafeltje uit eik en rozenhout, versierd met brons en porselein dat “Bonheur du jour” heet. Het dient om je dagelijks geluk op te schrijven. Wat zou jij er van de drie voorbije dagen opschrijven? Welke voorwerpen uit je eigen huis vertellen iets over jouw leven? Praat erover.

Pijlers van geluk

, , ,

Extra

Er is een bijzondere app waarmee je alle exotische vogels op de porseleinen borden via je eigen smartphone kan horen fluiten. Maar mooier nog zijn de echte vogels in het 9ha grote 18de eeuwse Engelse park Monceau vlakbij. Daar wandel je door de wereld- en kunstgeschiedenis voorbij een piramide, een Chinese pagode en de romantische Korintische zuilenrij, gebogen rond een meertje. Koop nadien een originele kaart of handgeschept papier in de geliefde papierwinkel Benneton (Boulevard Malesherbes 75). Schrijf een persoonlijk geluksbriefje aan wie je dierbaar is.

Zeevruchten op het Belle Epoque strand

Adres

Esplanade Géneral Leclerc, Mers-les-Bains, Noord-Frankrijk

De Plek

Meer dan 300 villa’s in kleurrijke Art Nouveau en Art Deco schitteren aan het strand van het Picardische Mers-les-Bains. Houten en ijzeren balkons met soepele vormen, een feest van email, mozaïeken, erkers, gekleurde voorgevels en de meest fantasierijke ornamenten.

De Tip

Elk jaar wordt op het keienstrand zelf een groot, tijdelijk restaurant opgetrokken: Les Mouettes. Je kan er terecht van april tot september. Het lijkt op een zomerse fata morgana. In de winter is het verdwenen. Daar op het strand de verse gemengde zeevruchten eten: mosselen, oesters, coquilles, garnalen en langoustines, terwijl de golven ruisen en met het uitzicht op de krijtrotsen en de vuurtoren van Le Tréport. Dat is genieten.

Pijlers van geluk

, , ,

Extra

Iets meer naar het noorden vind je in Bois de Cise een al even verrassende, bonte verzameling 19de eeuwse villa’s tussen de bomen op de rotsen. Met een uniek zicht op zee.