Vijftig eikenbladeren op een campus

Adres

Universiteit UR , Droevendaalseweg 4, Wageningen, Nederland www.proefwageningen.nl

en www.wageningenur.nl (Gratis)

De Plek

Wageningen is een kleine maar bruisende stad. Ze telt zo’n 37.000 inwoners. Aan de universiteit werken meer dan 7000 mensen, waarvan meer dan de helft niet in Wageningen woont. In de stad verblijven mensen van meer dan 150 nationaliteiten, een cijfer waarmee het na Amsterdam en Antwerpen als derde op de wereldranglijst staat van multiculturele steden. Wageningen profileert zich als “City of Life Sciences”. De universiteit concentreert er zich op de kwaliteit van het leven. Ze wint steevast hoge onderscheidingen in wereldranglijsten van universiteiten (tweede plaats in Nederland, dertiende in Europa). Verken de moderne campus aan de hand van 27 inspirerende kunstwerken o.a. De roos van staal en De dans van de spijspotten.

De Tip

Verspreid over de campus liggen vijftig kunstzinnige zitstenen, elk met een unieke vorm en elk voorzien van een of meer afdrukken van eikenbladeren. De stenen zijn bedoeld als zitplaats en geven telkens een andere kijk op de levendige campus. Probeer er minstens tien uit. Ga er rustig op zitten en bedenk telkens wat de mensen drijft die je ziet passeren. En wat drijft jou om de dingen te doen die je doet? Het eikenblad op elke zitsteen verwijst naar geluk. De eik is al eeuwenlang een boomheiligdom. Het woord “eik” is zowel verwant met het Keltische woord voor “druïde” als met het Indische “igja”, dat verering betekent.

Pijlers van geluk

, , ,

Extra

Neem contact op met het huis “Happiness4all” (Duivendaal 7, in het centrum van Wageningen). Hun doelstelling? Geluk brengen in de wereld. Dat doen ze door laagdrempelige activiteiten met geluksdagen, zielsgesprekken, lezingen, happy dance, healercircles enz.  Check de agenda op www.happiness4all.nl

Zwemmen in nostalgie

Adres

Oostelijk zwembad, Gerdesiaweg, Rotterdam, Nederland (Toegangsgeld)

De Plek

Het Oostelijk Zwembad is het mooiste en oudste zwembad van Rotterdam. Het dateert van 1932 en ging na een grondige restauratie in 2014 weer open. Het is in zijn oude luister hersteld, inclusief de zestig soorten tegeltjes uit de Balkan, de glazen bouwstenen en de houten kleedhokjes.

De Tip

Dankzij het actiehormoon dopamine voel je je goed, zelfzeker en kun je genieten. Het vermindert je stress en verhoogt je weerstand. Deze neurotransmitter wordt ook wel een gelukshormoon genoemd. Je kan het o.a. opwekken door zintuiglijke ervaringen en een sport als zwemmen. Als je dat bovendien in een nostalgisch mooi kader kan doen als het Oostelijk Zwembad, geniet je extra. Kom als een prins(es) van de omgaande galerij via de monumentale trap naar het water. Zwem op je rug door het L-vormige zwembad en geniet van de lichtinval door de historische glazen kap.

Pijlers van geluk

, , ,

Extra

Ook andere “duursporten” stimuleren de aanmaak van dopamine: hardlopen, joggen, skiën, dansen, wandelen … Vanaf 12 minuten dergelijke activiteiten begin je het effect al te voelen. Waarop wacht je?

Het gedenkbos vol verhalen

Adres

Gedenkbos Neede, Berkelland – Waterleidingdijk, tegenover nr. 2 (via Rondweg N315, afslag Kempersdijk), Nederland www.gedenkbosneede.nl

De Plek

In het Gedenkbos kunnen mensen bomen planten bij bijzondere gebeurtenissen in het leven. Dat doen we trouwens al eeuwen. “Een boom planten is een blijk van vertrouwen in de aarde, een daad van hoop op de toekomst, een daad van naastenliefde jegens de toekomstige geslachten die van zijn vruchten zullen genieten wanneer wij er niet meer zijn” (Louis Mercier, °1740). Deze tekst inspireerde de initiatiefnemers om een bos vol verhalen aan te leggen over het leven van mensen, met bomen die gebeurtenissen en herinneringen levendig houden. Het begon in 2004 en nu staan er honderden bomen met een persoonlijk verhaal.

De Tip

Dit Gedenkbos staat symbool voor het leven. Er zijn zoveel gelegenheden om dankbaarheid en hoop te uiten: geboorte, liefde, verjaardag, overlijden, huwelijk … Geniet van de verhalen in het Gedenkbos en denk er eens over na voor wie of wat jij zelf een boom zou kunnen en willen planten. Hier of elders. Stel het niet uit. Het beste moment om een boom te planten? Twintig jaar geleden. Het tweede beste moment? Nu!

Pijlers van geluk

, , ,

Extra

Zin om even te verdwalen en uiteindelijk toch weer een uitweg te vinden?  Een doolhof is een symbool voor het leven zelf. Dompel je onder in het grootste heggendoolhof van Europa in de buurgemeente Ruurlo (Hengeloseweg). Het doolhof is ongeveer 1 hectare groot maar de ruimte tussen de hagen bedraagt vijf meter, zodat de zoektocht naar het midden ook een aangename wandeling wordt. Neem onderweg tijd voor reflectie. Wanneer leek jij wel even verdwaald in je leven? En hoe heb je het spoor weer gevonden?

Wonderkamers op zolder

Adres

Zeeuws museum, Abdijplein, Middelburg, Nederland (Toegangsgeld)

De Plek

Het prachtig gerenoveerde Zeeuws Museum bewaart meer dan 30.000 kunstschatten. Op de zolder ontdek je drie Wonderkamers. In grote houten transportkisten zijn kabinetten ingericht met de uitstraling van de historische Wunderkammers. Elk kabinet vormt een wereld in het klein. De vitrines staan vol met honderden uiteenlopende en exotische voorwerpen. Ze verwonderen ons en vertellen verhalen. Wat stelt het voor? Waar komt het vandaan? Waarom is het hier? De voorwerpen inspireren, helpen je nieuwe dingen ontdekken of herinneringen op te halen. Elke wonderkamer heeft een eigen thema: Leven & Dood ( mummies, vruchtbaarheidsbeelden, rouwkleren, trouwringen …), Huis & Handel (koffieblikken, Chinees porselein, trendy spullen, een spelletje slabberjan …), Macht & Pracht (uiterlijk vertoon, Papua versieringen, uniformen, medailles …).

 

De Tip

Maak thuis je eigen Wonderkamer. Van een schoendoos, een koffer, een kist, een kast, een kamer … Stop ze vol met dingen die jij mooi, eigenaardig of inspirerend vindt. Vul je verzameling aan en bouw de verhalen op. Start er vandaag mee en over enkele jaren heb je een persoonlijke wonderkamer van geluk.

Pijlers van geluk

, , ,

Extra

Geniet in het museum van de striptease op video waarop je een Zeeuwse jongen en een Zeeuws meisje zich dansend traag van hun streekdrachten, sieraden en historisch ondergoed ziet ontdoen. Hun kleren hangen in de kasten in de buurt.

Het kasteel in de duinen

Adres

Duinvlietweg 8, Oostkapelle, Zeeland, Nederland (Gratis / Toegangsgeld)

De Plek

Domburg is een van de oudste badplaatsen van Nederland. In het begin van de twintigste eeuw gingen veel kunstenaars er het “Zeeuwse Licht” opzoeken. Piet Mondriaan werkte er. Hier maakte hij vooral schetsen van de zee en het kerkje, waaruit later zijn eerste abstracte werken ontstonden.

De Tip

In de duinen tussen Domburg en Oostkapelle vind je het tot de verbeelding sprekende 13de eeuws kasteel Westhove, compleet met torens, koetshuizen en slotgracht. Het is een jeugdherberg (Stayokay) waar je met heel de familie goedkoop kunt logeren in een fantasierijk kasteel vol verhalen. Een spelletje schaak onder de grote boom? Een terrasje met zicht op de duinen? Een wandeling door het bos naar het brede zandstrand vlakbij? Kies maar uit. Neem wat teken- en schildergerief mee en ga zelf op zoek naar het “Zeeuwse Licht”.

Pijlers van geluk

, , ,

Extra

In de Orangerie van het kasteel kan je het natuurmuseum Terra Maris verkennen. Met een tuin van 2,5 ha waarin je verschillende landschapstypes en menselijke ingrepen in de natuur kan ontdekken, inclusief een Mottekasteel. Wat overigens niets met motten te maken heeft.

De geluksformule op het Doelenplein

Adres

Doelenplein, Delft, Nederland (Gratis)

De Plek

Het Doelenplein geeft je een zuidelijk vakantiegevoel: kuierende en fietsende mensen, fluitende vogels in de bomen, geroezemoes van de genietende borrelaars op het terras. Het water kabbelt aan je voeten voorbij in de historische gracht. Formuleer op dit Doelenplein drie kleine of grote doelen die jij in je leven nog wilt realiseren, op korte of lange termijn. Pik drie elementen uit het plein (een huis, een detail, een boom …) die symbool staan voor jouw doelen.

De Tip

Dit is de ideale plek om via het stratenplan een geluksformule toe te passen. Die luidt “Doelen + Lef = Fortuin”. Fortuna is de Romeinse godin die je toelacht als je gelukkig bent. Fortuin vind je door je doelen met lef aan te pakken. Neem op het Doelenplein even de tijd voor een drankje op het leuke terras dat door de universiteitsstudenten van de stad is verkozen tot het beste terras van de stad: Café Lef. Ook binnen ademt de plek veel sfeer uit met lage banken en spiegels aan de wand. Ga voor elk van je geformuleerde doelen na, hoe je ze stap voor stap kunt realiseren door sterke eigenschappen van jezelf te gebruiken én daar een portie lef aan toe te voegen. Wandel daarna rustig door de aanpalende Fortuinstraat, met aan de ene kant arbeidershuisjes en aan de andere kant een statig pand. Het straatje loopt uit op een brede gracht. Ga daar even onder een boom zitten en bekijk het gelukkige leven op het water. Stel je  je leven even voor zoals het er uit zou zien als je een of meer van je doelen hebt gerealiseerd. Ga ervoor!

Pijlers van geluk

, , ,

Extra

Pik op het Doelenplein een warme film mee in het gespecialiseerde, niet-commerciële Filmhuis Lumen. Het is de uitgelezen plek voor cinema uit allerlei landen, met diverse verteltradities en eigen beeldculturen. Voor films over sociale of historische achtergronden die elders niet zo belicht worden. Pure cinema. www.filmhuis-lumen.nl

Zweten in de jaren twintig

Adres

Herengracht 115, Amsterdam, Nederland www.saunadeco.nl (Toegangsgeld)

De Plek

Een volledig Art Deco winkelinterieur van Au Bon Marché uit de Parijse jaren twintig werd in de vorige eeuw naar de Herengracht in Amsterdam gehaald. Daar maakt het nu de grandeur uit van een imposante sauna met veel hout, gekruld smeedwerk en metershoge glas-in-lood ramen. Heerlijk zweten, stomen en rusten in een kader van vergane glorie.

De Tip

Wie verwacht een centrale leestafel in een sauna? Het rusthormoon serotonine is de tegenhanger van het actiehormoon dopamine. Het zorgt ervoor dat we ons goed voelen bij een rustige, kalmerende en intieme bezigheid zoals yoga, sauna, stoombad, massage, well-ness en … slaap. Doe een dutje. Lees rustig een boek of tijdschrift in de patio, de lounge of aan de grote houten leestafel. En waan je even bij the  rich and the famous van honderd jaar geleden.

Pijlers van geluk

, ,

Extra

In deze nostalgische sauna kan je je ook door specialisten in de Japanse drukpuntmassage Shiatsu laten masseren. Deze techniek heeft een bijzonder positieve en rustgevende invloed op het stelsel van onze zenuwen, spieren en aders.