De bank van de beiaardier

Adres

Kadetjesplein – tegenover Het Salon van de Smaak en de dienst voor Toerisme, Maastrichterstraat 59, Hasselt (B) (Gratis)

De Plek

Zelfs Hasselaren kennen dit pleintje nauwelijks. Je bereikt het via een smalle doorgang tegenover Het Salon van de Smaak en de dienst Toerisme aan de Maastrichtersstraat. Studenten en passanten eten er ’s middags hun broodjes. Er staan verschillende kunstwerken en twee banken die de stad schonk aan bekende inwoners: cursiefjesschrijver Jos Ghijsen en stadsbeiaardier René Vanstreels (1925-2010). Ga op verschillende bankjes zitten en geniet telkens van een andere invalshoek. De laagbouw geeft je een beeld van het oude Hasselt. De hagen en kleine verrassingen (een paard op het dak!) geven de indruk van een kleine sprookjestuin.

 

De Tip

Dit is de ideale plek om naar de beiaard van de kathedraal te luisteren. Ga op de bank bank van de beiaardier zitten. Hij componeerde voor de beiaard o.a. het werk ‘De Zingende Toren’. Zie je de toren? De beiaard is een typisch instrument dat nagenoeg alleen in Vlaanderen en Nederland voorkomt. Hasselt schonk er een aan zusterstad Itami in Japan en kreeg er zowaar een hele Japanse Tuin voor terug. De beiaard geeft een klank aan brons. Brons is een geluksmetaal. Er worden kruisen, eretekens en geluksdragers van gemaakt. Het instrument kende zijn opgang in de 16de eeuw en telt minstens 23 bronzen klokken. De beiaard die je nu in Hasselt hoort is van 1752 en telt 49 klokken. Hasselt was een van de eerste steden ter wereld met een stadsbeiaardier. René Vanstreels heeft er in de vorige eeuw zijn levenswerk van gemaakt. Waar maak jij je levenswerk van? Nu je op zijn bankje naar de beiaard kijkt (of luistert) kan je even nadenken over wat muziek, samenspel en harmonie voor jou betekenen. Geniet ervan.

Pijlers van geluk

, , ,

Extra

Op het pleintje vind je in de doorgang naar ’t Kookpunt een uitdagend modern kunstwerk ‘Blinded by Lights’ van de Limburgse kunstenaar en designer Michaël Verheyden (‘Understated Chic’). Iedereen loopt het voorbij alsof het een leeg reclamepaneel is. Maar het gaat over identiteit. Ga er recht voor staan. Het helle licht trekt je aan en verblindt je. Stilaan wordt het beeld echter een spiegel. Nu zie je jezelf. Wat vind je mooi? Hoe graag kan jij jezelf zien? Wat is jouw kracht? Stilaan gaat je zelfbeeld nu weer over in stralend licht. Dit mysterieuze kunstwerk helpt ons om onszelf een beetje graag te zien en om iets persoonlijks uit te stralen. Een basisvoorwaarde voor geluk.

Aan de andere kant van het plein heeft het Sociaal Fonds een kunstwerk gemaakt van 30.000 halvefrankstukjes (Hoeveel euro is dat?) Het heet het ‘Het Slijk der Aarde’. Het geld is omgezet in een bloeiende lotusbloem. Wat betekent geld voor jou? Hoe vergankelijk is het? Waar zou jij je geld in willen omzetten?

Een levendig beeld van een van de bekendste Vlaamse acteurs Luc Philips (Pastoor Munte in De Heren van Zichem) maakt het pleintje compleet. Stel dat jij hier een standbeeld zou krijgen. Welke voor jou typische houding zou je aannemen? Maak er een foto van.

Lekkers vind je op het pleintje bij de originele Italiaan ‘Il Pasticcio’ of bij het culinaire ’t Kookpunt. Daar tegenover ligt ‘Het Hemelrijk’, bekend om zijn 400 soorten bier. De bierkaart is een heus boek waarin de smaak van elk bier gedetailleerd beschreven wordt.

Wie meer “beiaard” wil kan elke eerste zaterdag van de maand een rondleiding krijgen naar de beiaardierskamer in de kathedraal (168 treden). Onderweg krijg je alles te weten over het raderwerk van tijd en klank.

Het geboortebos met 101 notelaars

Adres

Geboortebos, Galgenwegel, Waregem, België (Gratis)

De Plek

Het is een oud gebruik om bij de geboorte van een kind een boom te planten. Onze voorouders geloofden dat de kinderziel en de boomgeesten met elkaar verbonden waren. Sinds kort is het gebruik weer overal opgedoken. In vele gemeenten komen geboortebossen. De aanplanting is vaak een feestelijke gebeurtenis van verbondenheid. De bossen zijn plekken van toekomst en hoop. Soms planten de ouders een boom, soms de kleuters zelf als ze groot genoeg zijn. Het planten van een geboorteboom staat vandaag symbool voor de wens dat elk kind zou kunnen opgroeien in een groene en gezonde wereld. Voor opgroeiende kinderen en hun ouders is het idee dat er een boom met hen meegroeit die even oud is als zij zowel een teken van milieubewustzijn als van groei.

De Tip

Een mooi geboortebos vind je aan de Galgenwegel in Waregem. De 101 notelaars staan er symbool voor even veel kinderen die er tussen 2000 en 2005 zijn geboren. Een notelaar staat voor wijsheid. Kijk eens hoe de bomen zijn gegroeid, hoe ze verschillen en toch ook op elkaar gelijken. Teken jezelf als een boom: waar zitten jouw wortels, waar sta je op dit moment in je leven en wat kunnen we nog van jou verwachten in de groei van takken en kruin? Plant een boom voor jezelf, je kinderen, je familie of vrienden. Dat kan bij een bijzondere gelegenheid of zomaar.

Pijlers van geluk

, , ,

Extra

In Waregem vind je het geboortebos met 457 nieuwe bomen voor kinderen die geboren zijn tussen 2006 en 2010 aan de vijvers van de Schoendalestraat in Desselgem. Vanaf 2011 groeit er een nieuw bos aan de Karmel in de Bergstraat. Er zijn geboortebossen in Menen, Lier, Rotselaar, Oostende, Oudenaarde, Houthalen-Helchteren, Sint-Niklaas enz. Zoek zo’n symbool van hoop op in je eigen buurt.

De vogelkijkhut van De Witte

Adres

Ernest Claesstraat 152, 3270 Zichem, België (Gratis – ook het museum)

De Plek

Een vogelkijkhut geeft je letterlijk een eigen kader om naar de natuur te kijken. Open de luikjes en kijk als een fotograaf, schilder of documentairemaker naar waterplassen, eenden, reigers, buizerds, stapelwolken en boomkruinen. Er staan er overal in het land. Neem bijvoorbeeld deze op de “groene” wandeling achter het geboortehuis van de Vlaamse volksschrijver Ernest Claes (° 1885) in Zichem (of die in Testelt even verderop, op 100 meter van de Wildendriesdijk). Je ziet zo een schelm als De Witte door het landschap dartelen.

De Tip

Neem een verrekijker en een fototoestel mee. Leg enkele beelden vast en neem de rust mee naar huis. Maak er je screensaver van of print ze uit en hang ze op een plek waar je af en toe wat meer rust kan gebruiken.

Pijlers van geluk

, , ,

Extra

Het huis van Ernest Claes is een nostalgische plek vol oude verhalen. De mensen van het museum nemen je graag mee in de wereld van Wannes Raps en Floere het Fluwijn. Stel je voor dat iemand later een verhaal vertelt over jou. Welk verhaal zou dat kunnen zijn? Welke karaktereigenschappen en gebeurtenissen typeren jou?

Le petit train du bonheur

Adres

Vertrekpunt Rue du Pont 82, 1430 Rebecq, België. Op zon- en feestdagen. In juli, aug, sept ook op zaterdagen. Check de uren: www.rail-rebecq-rognon.eu (Toegangsgeld)

De Plek

Stap op “Le petit train du bonheur” (De Kleine Trein van Geluk) met een stoomlocomotief van La Belle Epoque. Deze historische trein boemelt op een uurtje heen en weer tussen de verlaten stationnetjes van Rebecq en Rognon. De spoorlijn kronkelt langs de Zenne en door de “Vallée des Oiseaux/Vogelvallei”. Op de korte tussenstop kan je oude machines bekijken en het lokale Vapeurkebier proeven.

De Tip

“There is no way to happiness. Happiness is the way.” Er is geen weg naar geluk. Geluk is de weg. Onderweg staan enkele panelen. Stel je voor dat het panelen zijn die iets zeggen over jouw weg naar geluk tot nu toe. Wat zou er dan precies op die panelen kunnen staan? Benoem je kleine en grote geluksmijlpalen. En welke richting gaat je reis nog uit? Welke mijlpalen en paaltjes zouden er over vijf of tien jaar nog bij kunnen komen?

Pijlers van geluk

, , ,

Extra

Op bepaalde dagen rijden er thema-treinen (van aperitief tot pyama). Je kan de trein ook voor een schappelijke prijs huren voor een feestje of een verjaardag. Samen onderweg naar geluk.

De fetisjhaag van de Zwarte Populier

Adres

Provenseweg, Poperinge, België. Parking aan de Provenseweg bij de firma Poperinge Metal Construction. Daarna nog 300 meter tot bij de kapel. (Gratis)

De Plek

De “Onze Heeren Boompje” kapel is gebouwd rond een klein Christusbeeldje uit lindehout. De legende vertelt dat men het daar 400 jaar geleden vond en het uit eerbied naar de grote kerk bracht. Het beeldje kwam echter op magische wijze altijd terug naar deze plek in het bos. Men heeft er dan maar een kapel in vakwerk rond gebouwd, omringd door linden. De grote boom is een uitzonderlijk exemplaar. Hij is een van de weinige zwarte populieren (populus nigra) in ons land. Deze soort is met uitsterven bedreigd omdat er te weinig mannelijke soorten van voorkomen. Dit exemplaar is bijna 100 jaar oud en met 3,5 meter stamomtrek het dikste van Vlaanderen.

De Tip

De kapel wordt omringd door een meidoorn- en beukenhaag die vol kleren en textielreepjes hangt. De mensen geloven dat de boom de ziekte overneemt als je een kledingstuk van het zieke lichaamsdeel aan de haag hangt. Het is de laatste nog aanroepen fetisjboom in West-Vlaanderen. Bedevaarders zijn er ook van overtuigd dat koorts en pijn achterblijven als je achterwaarts stappend de plaats verlaat. Je kan het altijd eens proberen. Welke zorg bezwaart je? Laat die achter bij de haag en ga achterwaarts weg. Baat het niet, dan schaadt het niet. De kapel is eigendom van maar liefst negen eigenaars die om beurt een jaar instaan voor het onthaal van de bedevaarders (en de kaarsenverkoop). Jarenlang was er een geschil over de toegangsweg maar nu is er een compromis en de verharde weg kwam er door giften van bedevaarders.

Pijlers van geluk

, , ,

Extra

De kapel wordt vooral door Fransen bezocht. Net over de grens in Frans-Vlaanderen zijn er nog twee dergelijke “slunsekapellen” (het West-Vlaams dialect voor voddenkapel): in Boeschepe en de Catsberg.

Het oor van Noach

Adres

Klankenbos, Domein Dommelhof, Toekomstlaan 5, Neerpelt, België www.musica.be (Gratis)

De Plek

Prikkel je oren en geef je ogen de kost in het Klankenbos, de grootste permanente klankkunstcollectie in Europa. Spits je oren voor de zingende vijvers, de vibrerende stoelen, Radio Forest, een ondergrondse kubus vol stilte, de binnenkant van een reusachtige windfluit, de kanariestudio, het versterkt geluid van een specht of van ruisende berkenbladeren.

De Tip

Kan je een blad horen vallen in het water? Zoals de naald van een platenspeler de groef van een langspeelplaat volgt, tast de indrukwekkende klankinstallatie ‘Het oor van Noach’ met een houten schuit het stromend water van de rivier De Dommel af. Hoe hoger het water staat, hoe dieper het oor buigt. Met een lange geknikte arm mondt de installatie op de oever uit in een grote trompet. Zo krijgt elk geluid een enorme megafoon. Luister naar elk detail en naar het verglijden van de tijd.

Pijlers van geluk

, , ,

Extra

Download gratis de Klankenboscatalogus of boek een rondleiding. Elke eerste zondagnamiddag van de maand zijn er gidsen voor rondleidingen en speciale tochten met individuele tablets. Een extraatje zijn de mp3-spelers die je muzikaal rondleiden in het Museum voor Muziekinstrumenten in de voormalige herberg Scherpe Steen in het centrum van Peer (Scherpe Steenstraat 2). (Reserveren).

De kringen van de snuisterwinkel

Adres

Korenmarkt, Mechelen, België. www.dekringwinkelmechelen.be; www.michielsmechelen.be (Gratis / Toegangsgeld)

De Plek

De Korenmarkt is een van de geslaagde renovaties in de stad Mechelen. Op dit historische, driehoekige plein werd vele honderden jaren geleden de allereerste markt van Mechelen georganiseerd. In 2011 werd het plein volledig vernieuwd. Twee jaar later werd het al genomineerd voor de “Prijs van de Publieke Ruimte”. Van op de trapjes en de terrasjes geniet je van de gezellige drukte van een klein stadsplein dat zowel geschiedenis als eigen tijd ademt.

De Tip

De kringwinkel aan de Kolenmarkt 12 is een van de gezelligste van Vlaanderen. De grote winkel vind je in het industriepark Oude Baan. Maar die van de Korenmarkt blijft behouden voor de snuisteraars. Er zijn meer dan honderd kringwinkels in Vlaanderen en bijna tweehonderd in Nederland. Die stellen duizenden mensen te werk die anders moeilijk aan een job zouden geraken. Kringwinkels zijn een vrij recente vorm van sociale economie en duurzaam recycleren. Kuier even door de winkel en pik er één voorwerp uit dat je aanspreekt. Wat pik je eruit? Hoeveel kost het? Wat zegt dat over onze tijd en over ons consumptiepatroon? Ga even op de trapjes van de Kolenmarkt zitten en denk na over deze zin: “We kennen van alles de prijs maar van niks de waarde”.

Pijlers van geluk

, , ,

Extra

In het oude huis De Clippel (Korenmarkt 6) werkt al sinds 1890 de torenuurwerkmakersfamilie Michiels. Als je reserveert, kan je met een gids de werkplaats bezoeken waar nu nog torenuurwerken worden vervaardigd en gerestaureerd. Je krijgt er ook een kijk op het gieten van klokken. Dat zijn historisch gezien zowel geluksbrengers als kwaadafwerende middelen. Klokken zijn altijd vooraanstaande communicatiemiddelen geweest. Ze hebben een hoog volume en kunnen gedifferentieerde boodschappen uitsturen. Stel je even voor dat je een idee of een boodschap hebt die je “aan de grote klok” wil hangen en die je aan zoveel mogelijk mensen zou willen overmaken om hen een beetje gelukkiger te maken. Welke boodschap zou dat zijn? (En oh ja. Ga op de Korenmarkt een frietje eten bij een van de beste frituren van het land. Ze staat er al sinds 1952.)

De reuze ligstoelen in het zand van Kattenbos

Adres

Zandstraat, 3920 Lommel, België (startplaats en parkeerruimte). (Gratis)

De Plek

Al eens stil gestaan bij “zand”? Aarde is één van de vier oerelementen en zand is een van de meest voorkomende natuurlijke stoffen. Je kan er in schrijven en in bijten. Je kan er je kop insteken en als we iets willen vergeven en vergeten: zand erover. Ontdek het zand en het heidelandschap van Kattenbos. Vertrek voor een wandeling van anderhalf uur aan de parking Zandstraat, vlakbij brasserie “De Vijf Linden”. Onderweg zijn er zes belevingspunten. Neem het groen aangeduide pad links het bos in, langs de Wandelende Duinen. Even verder ligt de Witte Schat: een aanlegsteigertje in een hoefijzervormig meertje. Neem er je tijd. Even verder verlaat je het groene pad. Vanaf nu volg je het “10.000 Stappen Pad” naar links. Je komt langs een zitkuil om je hoofd tussen de heide te steken en langs de goed verstopte nachtzwaluw. Door op één bepaalde plek te gaan staan kan je het geluid dat ze maakt activeren. Het klinkt als een paddenkoor over de heide.

De Tip

Volg het 10.000 stappen pad verder tot aan de “Bellaing”. Daar ontdek je goed verscholen in het bos twee grote houten ligstoelen. Ga in de stoelen liggen. Kijk naar de wolken. Luister hoe hout spreekt voor het breekt. Welke andere geluiden hoor je nog? Zwijg en geniet minstens een kwartiertje van dit krakend bos. Keer daarna op je stappen terug tot aan de grote heidevlakte. Steek die nu dwars over en volg daarna het groene pad naar links tot aan de parking. Onderweg houd je nog even halt bij een uitgelezen plekje om naar de sterren te kijken. Daarna wandel je nog onder een gevlochten kunstwerk in de bomen. Welk woord onthoud je van deze verkenningstocht? Schrijf het in het zand.

Pijlers van geluk

, , ,

Extra

Nog meer zand? De Sahara! Een zandvlakte van bijna 200 ha met mooie vergezichten. De vijvers zijn er ontstaan door zandwinning. Neem er foto’s en laat je vrienden raden in welk land je bent geweest. Er zijn wandelingen uitgestippeld vanaf de evenementenhal De Soeverein (Speelpleinstraat 10). In het Glazen Huis op het marktplein (Dorp 14) volg je de kunstzinnige weg van zand naar glas. Aan het marktplein ligt café De Kroon, dat door de lezers van Het Belang van Limburg werd verkozen tot gezelligste volkscafé van Vlaanderen (Molse Kiezel 2). Het ligt er al meer dan honderd jaar zichzelf te wezen.

Spelen in Lierke Plezierke

Adres

Stadspark, Netelaan, Lier, België (Gratis)

De Plek

Het lieflijk stadje Lier kreeg van een van zijn beroemdste inwoners, de volksschrijver Felix Timmermans, de naam “Lierke Plezierke”. Het ligt aan de samenvloeiïng van de Grote en de Kleine Nete. Aan de  patroonheilige Sint-Gummarus (7de eeuw) wordt het wonder toegeschreven dat hij met zijn riem een gebroken boom weer aan elkaar kreeg en deed groeien. Naar verluidt beschermt hij tegen alle breuken, zelfs echtbreuken. Het stadspark is een gezellige plek met witte romantische bruggetjes en een ruime lig- en picknickweide aan de Netedijk.

De Tip

Sinds 2014 vind je in het Stadspark een van de mooiste stadsspeeltuinen van het land. Hij is opgedeeld in twee zones. Vanaf zes jaar kan je er in grote torens klimmen en klauteren op het uitdagend, omringend parcours. Kleinere kinderen halen hun hartje op in de zandbakken en bij de zandtafels, korter bij het terras. Het terrein wordt in prima staat gehouden door “Werk op Maat” waarin mensen aan de slag kunnen die het moeilijk hebben op de arbeidsmarkt. Als je te oud bent voor de speeltuin zelf, beleef je waarschijnlijk ook al plezier aan het observeren van de creativiteit van spelende kinderen. “Homo Ludens” is een mensbeeld waarin we de mens eerst en vooral als een spelend wezen bekijken (tegenover “Homo Faber”: de mens is gemaakt om te maken en te werken). Misschien maakt werken ons gelukkig, maar spelen zeker en vast. Laat de computerspelletjes even staan en trek bijvoorbeeld naar een leuke speeltuin. Kinderen spelen uit puur plezier maar vaak leren ze al spelend ook noodzakelijke vaardigheden. Al is het maar: stap voor stap grenzen verleggen en omgaan met andere kinderen. Hoeveel “spelende mens” zit er in jou? Haal het eruit.

Pijlers van geluk

, , ,

Extra

Kindvriendelijker dan ’t Koffiehuisje kan je het moeilijk bedenken. Kleurrijk ingericht, fair-trade hapjes en drankjes. Er is zelfs een echte speeltuinbibliotheek. Ouders kunnen er de krant lezen en krijgen op het terras fleecedekentjes voor als zij het kouder hebben dan hun spelende kroost. Met de vrijwilligers van de  “De Moedige Bootvissers” kan je in de weekends van april tot oktober  met oude palingschuitjes een boottochtje maken op de Binnennete (40 minuten) en zo de stad vanop het water ontdekken:  www.bootjevareninlier.be

De Verzonken Tuin

Adres

Hortus Botanicus Lovaniensis, Kruidtuin, Kapucijnenvoer 30, Leuven, België (Gratis)

De Plek

Een oase van wereldniveau in de universitaire binnenstad van Leuven. Deze botanische tuin is de oudste van België en is beschermd landschap. De kruidentuin werd in 1738 aangelegd voor de studenten geneeskunde, maar werd in de loop der jaren aangevuld met zeldzame planten uit de hele wereld. Die dienen niet meer alleen als studie-object. Ze prikkelen al je zintuigen. De tuin is meer dan 2ha groot. De grote, klassieke serre brengt je naar de tropen.

De Tip

Zoek de “Verzonken Tuin” en strijk er met een boek neer op een bankje. Dit is een plek om tijdloos in te verzinken. Aan de ingang van dit kleine en goed verstopte deel van de grote tuin lacht een beeldje van de Engelse botanicus John Tradescant (° 1608) je toe. Hij werd wereldberoemd als verzamelaar van exotische planten. De Verzonken Tuin is een Engels pareltje dat uitloopt in een afgesloten fruittuin met wijnranken. Je waant je tegelijkertijd zowel even in Zuid-Engeland als in Zuid-Frankrijk. Laat hier gedurende minstens een half uur je vijf zintuigen de vrije loop: wat hoor, proef, zie, ruik en voel je?

Pijlers van geluk

, , ,

Extra

Het Groot Begijnhof (Schapenstraat) ligt op wandelafstand. Het is een stad-in-de-stad van 3ha met mooi gerestaureerde 16de eeuwse woningen langs een tiental gekasseide straten en drie bruggen over de Dijle, die het begijnhof in tweeën splitst. Stel je voor dat je hier vijfhonderd jaar geleden zou gewoond hebben. Wat zou je over het leven en de toekomst gedacht hebben?